Banner Description

Ziua mondială a rinichiului 2024

Se publică începând cu 06 martie 2024

„Ziua Mondială a rinichiului” este o campanie de informare asupra rolului, funcțiilor și afecțiunilor rinichiului, care se desfășoară pe tot globul, în a doua zi de joi a lunii martie. Pentru 2024, ATR a decis să dedice acestei campanii mai multe evenimente, pe parcursul lunii martie. Astfel ne vom referii la fiecare eveniment în parte:

Episodul 1.1 – 6 martie 2024, București, Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila: Conferință de presă. Punctul central: Registrul Renal Român (RRR). Prezentarea a fost făcută de dl. prof dr. Gabriel Mircescu, inițiatorul și coordonatorul RRR. Au fost furnizate informații despre statisticile generate în prezent de RRR, care, pentru moment, gestionează doar pacienții cu Boală Cronică Renală (BCR) fază terminală supleată prin dializă. S-a pus în discuție nevoia de dezvoltare a RRR și de extindere a acestuia în primă fază pe zona de supleere prin transplant, iar într-o fază ulterioară și spre zona de debut și evoluție a BCR pre fază terminală. S-a menționat și nevoia stringentă de up date a protocoalelor de admitere la transplant.

Episodul 1.2 – 6 martie 2024, Iași Spitalul Clinic CI Parhon: campanie de informare privind sănătatea rinichiului, accesul la tratament în BCR și forme de substituție a funcției renale (dializă și transplant)

Episodul 1.3 – 06 martie 2024, Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța: dezbaterea cu studenții mediciniști aflați în stagiu de nefrologie despre prevenția și diagnosticarea precoce a BCR.

Episodul 2.1 – 14 martie 2024, comunicat de presă https://www.e-transplant.ro/comunicat-de-presa…/

Episodul 2.2 – 14 martie 2024, în drum spre Belgrad la activitățile comune cu partenerii din SEEN Transplant (Seentransplant) ne-am oprit pentru o poză #ShowYourKidneys

Episodul 2.3 – 14 martie 2024: Drumul spre Belgrad a fost cu de toate: veselie, somn, cântece, povești, popasuri. Am ajun în jurul orei 14, ora locală. Ne-am bucurat de revederea cu oameni pe care ii cunoșteam, am cunoscut oameni noi și am folosit după amiaza socializând, împărtășind „chestii de pacient” și punând la cale activitățile comune din zilele următoare.

Photo – explicație: În drum spre masa de prânz!

Episodul 2.4 – 15 martie 2025 (dimineață): Participare Panel cu tema „Sindromul cardio – renal”. Au fost prezenți reprezentanți ai sistemului medical din Serbia (Ministerul Sănătății, Organismul similar CNAS din Ro), medici de specialitate nefrologie și cardiologie, pacienți renali. De asemenea, cate 2 reprezentanți ai organizațiilor membre în rețeaua SEEN Transplant (Seentransplant). S-a prezentat modul de organizare a activității de transplant în Serbia, asigurarea accesului la dializă pentru toți pacienții cu BCR. la tratamentul stării post transplant și s-a făcut referire la activitățile de prevenție în medicina primară. S-a acordat o atenție deosebită sindromului cardio – renal ca afecțiune frecventă generatoare de IRC.

Episodul 2.4 – 15 martie 2025 (după amiază): Întâlnire SEEN Transplant. Au avut loc dezbateri organizatorice privind următoarelor activități din 2024 și evoluția structurii rețelei SEEN Transplant. Dl. Gheorghe Tache, Președintele ATR a intervenit prezentând experiența ATR în dezvoltarea organizațională și în relaționarea cu instituțiile sistemului de sănătate.

Episodul 2.4 – 16 martie 2025: Interacțiune cu publicul în zona de agrement ”Ada Ciganlija” (Insula Țiganilor, supranumită Insula iubirii). Membrii SEEN Transplant participanți au afișat roll-up-uri. S-a măsurat tensiune, glicemie, uree, creatinină și s-a calculat rata de filtrare glomerulară de pentru doritori. Participanții îmbrăcați cu tricouri inscripționate s-au plimbat pe insulă și au interacționat cu publicul și mai ales s-a discutat mult, pe teme de interes pentru pacienți, cu medicii nefrologi prezenți.