Banner Description

Comunicat de presă: Solidaritatea între pacienți creează punți peste frontiere

World Kidney Day marcată la Belgrad de organizații de pacienți din 8 țări

14 martie 2024

La multă sănătate rinichilor voștri! La bună funcționalitate rinichilor noștri!

Astăzi 14 martie 2024, Asociația Transplantaților din România (ATR) este prezentă cu un grup de 17 membri la Belgrad, alături de partenerii și prietenii din SEEN Transplant (South East European Transplant Network, unde  ATR este membru din 2014). Sunt prezente organizații de pacienți cu transplant și în dializă din toate țările ex iugoslave plus România și Bulgaria.

Vor fi prezente la Belgrad, peste 150 de persoane (pacienți renali), pentru a susține demersurile pacienților sârbi de revigorare a activității de transplant renal, dar și de atenționare a autorităților sârbe cu privire la necesitatea dezvoltării de programe care să permită prevenția Boală Cronică Renală (BCR), accesul la tratament modern al pacienților cu BCR și accesul la substituție a funcției renale pentru toți pacienții ajunși în fază terminală (dializă/transplant).

Activitățile vor fi atât indoor, cât și outdoor și se vor întinde pe 2 zile: încep mâine după amiază și se termină sâmbătă la prânz. Prezența tuturor membrilor SEEN Transplant alături partenerii din Serbia este o dovadă de solidaritate transfrontalieră a pacienților. Boala nu are granițe și nici combaterea ei nu ar trebui să aibă.

„Este modul nostru de a arăta că ne pasă, că ne implicăm atunci când este vorba de a celebra și susține viața. Asta vom face la Belgrad, așa cum facem și în țară, în orice activitate a noastră: scoatem în evidență că viața trebuie respectată și susținută. Asigurarea sănătății, respectarea și susținerea dreptului la sănătate este una din formele cele mai evidente de a susține VIAȚA.

Azi vă îndemnăm să vă îngrijiți și respectați RINICHII, pentru că azi este despre ei la nivel mondial!” – declară dl. Gheorghe TACHE, Președintele Aaociației Transplantaților din România.

„Există o lipsă de conștientizare cu privire la BCR. Se estimează că aproximativ 10 până la 13% din populație suferă de această boală. În Europa, 100 de milioane de oameni au BCR, iar în Serbia, aproximativ 700.000. În ciuda acestui fapt, gradul de conștientizare a BCR este încă scăzut în rândul publicului larg, precum și în rândul medicilor primari (de familie). Creșterea gradului de conștientizare este importantă deoarece ar putea încuraja testarea mai devreme și mai frecventă, aderarea la intervențiile de sănătate și schimbările stilului de viață care reduc riscul de apariție a BCR.

În acest context, ar trebui avut în vedere ca:

Registrele pacienților cu BCR, care nu există sau, dacă există, de obicei se concentrează pe ultimele etape ale BCR să fie extinse pentru a include stadiile anterioare stadiului 5, ceea ce ar trebui implementat și în Serbia.

Ghidurile clinice naționale pentru BCR care de obicei nu există în Serbia,  trebuie preluate de la nivel internațional și adaptate cerințelor locale.                

Disponibilitate limitată a terapiei trebuie depășită, deoarece pe piață sunt înregistrate opțiuni terapeutice care s-au dovedit că îmbunătățesc rezultatele tratamentului și încetinesc progresia BCR                                                                                                                           

Procedurile de supleere a funcției renale trebuie privite din punct de vedere al rentabilității și impactului asupra calității vieții unui pacient cu BCR.” – declară organizatorii evenimentului de la Belgrad.

#WorldKidneyDay #KidneyHealthforAll #ShowYourKidneys