Banner Description

Ziua Mondiala a Rinichiului

Din 2009, in fiecare a doua joi a lunii martie – anul acesta, 13 martie – se celebreaza Ziua Mondiala a Rinichiului, zi in care se vorbeste in mod preponderent despre afectiunile rinichiului, modul de tratare, dar si despre preventie. In fiecare an, aceasta zi are o tema si in toata lumea se discuta pe acea tema: atat in lumea medicala, cat si in randul pacientilor.
 In 2014, tema pentru aceasta zi a fost “Boala reanala cronica si imbatranirea”, iar in Romania evenimentul a fost marcat in lumea medicala prin manifestari stiintifice organizate de Societatea Romana de Nefrologie (SNR), iar ATR a lansat proiectul „Rinichiul – sănătatea Lui, sănătatea Mea, sănătatea Ta!”, proiect care are ca scop informarea și conștientizarea populației asupra rolului și importanței funcției rinichilor în asigurarea stării de sănătate a populației prin prezentarea experientelor pacientilor cu boli cronice renale.
 In acest context, presedinte ATR, dl Gh. Tache, a participat la conferinta de presa dedicata ZILEI MONDIALE A RINICHIULUI in cadrul manifestarilor organizate de SRN, la invitatia d-lui pof. dr. Adrian Covic, presedinte al Societatii Romane de Nefrologie. La acest eveniment au participat mai multe personalitati medicale, specialisti in nefrologie, din diverse centre universitare si spitale din tara. Sloganul sub care s-a desfasurat acest eveniment a fost:

“In cinstea Zilei Rinichiului, bea un pahar cu apa!”

 In cadrul coferintei de presa, presedinte ATR a subliniat urmatoarele:
“- frecvent ATR organizeaza activitati tematice, gen conferinte, dezbateri interactive etc., in care au sunt dezbatute probleme legate de transplant si de afectiunile renale, intalniri la care participa personalitati medicale in domeniu si reprezentanti ai sistemului de sanatate;
– campaniile de informare si constientizare a populatiei asupra beneficiilor transplantului de organe si a incurajarii actului donorii ca o sansa de a salva vieti sunt o preocupare permanenta a ATR;
– existenta medicilor specialisti pe toate componentele de monitorizare a afectiunilor renale si nevoia de crestere a numarului acestora concomitent cu numarul pacientilor este o necesitate obiectiva a asigurarii unei bune ingrijiri a pacientului renal cronic;
– mesajul tansmis de CD-ATR cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, prin comunicatul de presa de ieri si anume “Ai grija de rinichi tai!” se adreseaza pacientilor, medicilor si publicului larg, pornind de la ideea ca pacientii si medicii sunt in legatura de interconditionalitate nu numai in spital, dar si in procesul de preventie.”

Ca urmare a discutiilor avute cu membrii participanti s-au formulat o serie de concluzii si recomandari referitor la ingrijirea rinichilor si anume:
 – incurajarea unui comportament preventiv;
 – incurajarea monitorizarii riscului de a dezvolta boala cronica de rinichi;

 – educarea populatiei in ceea ce priveste rolul lor esential in depistarea si reducerea riscului de boala cronica de rinichi;
 – “incepeti ziua prin a bea un pahar cu apa”;
 – incurajati-va familia sa bea zilnic un pahar cu apa ininte de micul dejun;
 – transmiteti-le prietenilor si colegilor care este importanta rinichilor si incurajati-i sa bea suficienta apa zilnic;
 – postati pe pagina de Facebook: Ziua Mondiala a Rinichiului o poza cu dvs. band un pahar cu apa.
 Urmare a participarii la Conferinta de presa organizata de SRN, la ATR s-a primit urmatoarea corespondenta:

Stimate domnule Gheorghe Tache,

In numele Societăţii Romane de Nefrologie dorim sa va multumim pentru implicarea dumneavostra in desfasurarea Conferintei de presa organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, ce a avut loc joi, 13 Martie 2014, la Palatul Cesianu-Racovita.

Intreaga desfasurare a evenimentului a demonstrat faptul ca Societatea Romana de Nefrologie poate schimba prin activitatile sale, nu doar perceptia lumii medicale despre boala cronica renala ci contribuie direct la informarea continua a romanilor privind aceasta patologie, iar participarea dumneavoastra a adus un plus de valoare acestei conferinte.

Cu convingerea ca vom continua acest demers si cu ocazia altor manifestari dedicate preventiei bolilor renale,

Va multumesc!

Prof. Dr. Adrian Covic

Presedintele Societatii Romane de Nefrologie