Banner Description

Ziua Donatorului de organe (Comunicat de presă)

Astăzi, 14 iulie 2022, Asociația Transplantaților din România (ATR) împreună cu invitații săi aduc mulțumire Donatorilor de organe, pomenesc și omagiază cu pioșenie pe Donatorii Îngeri, aceia pentru care doar familia a putut să spună DA.

Este o zi de mare încărctură emoțională pentru membrii ATR, o zi în care sentimentele pe care beneficiarii unui transplant le trăiesc permanent, sunt manifestate public. Mulțumim tuturor celor care ne sunt alături azi!

Omagiu celor 50 de Donatori Îngeri care au plecat la ceruri în acest an lăsând în urmă viață plină de speranță la cca 150 de semeni.

Statistica ne spune că în 2021 s-au făcut prelevări de la 47 de Donatori în moarte cerebrală, iar pentru perioada care s-a scurs din 2022, Agenția Națională de Transplant a raportat 50 de prelevări. Mulțumim coordonatorilor de transplant din spitale pentru tot ceea ce înseamnă implicarea lor! Sperăm ca și prin aportul acestor profesioniști și prin generozitatea unor familii îndurerate, se va ajunge în scurt timp să fie depășită cifra de 448 proceduri de transplant – recordul în Romnia, care datează din 2014.

Începând cu anul 2016 și până în prezent, numărul procedurilor de transplant de organ solid s-a redus semnificativ, fapt ce a făcut ca mulți pacienți aflați pe listele de așteptare pentru un transplant să nu poată beneficia de o șansă la viață. La nivelul asociației, această situație de fapt produce îngrijorare și pesimism, în special în rândul membrilor aflați pe listele de așteptare. Se știe bine că stresul, în acestă situație stresul generat de lipsa de speranță, agravează afecțiunile existente și moralul pacienților.

Pentru a da posibilitate membrilor societății să își exprime acordul pentru donare din timpul vieții, a fost creat Registrului Naţional al Donatorilor de Organe, Țesuturi şi Celule (RND):

  • 9 noiembrie 2012, se publică în MO Ordinul nr. 1.158 (al miniștrilor sănătății și justiției) privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor de Organe, Țesuturi şi Celule (RND).
  • 1 februarie 2014, este funcțională aplicația informatică de gestiune a RND, iar din acest moment notarii publici pot să autentifice și să înscrie în registru, cu scutire de onorariu, declarațiile prin care o persoană consimte la donarea postmortem, în scop terapeutic, a organelor, țesuturilor și celulelor.

Cum ne înscriem în RND? Mergem la orice notar public și îi spunem că dorim să fim înscriși în RND în baza O 1158/2012. Mai departe completăm o declarație notarială prin care spunem că suntem deacord cu donarea post mortem și în continuare se ocupă notarul. Ar mai fi necesar ca după o asemenea opțiune să ne informăm familia asupra deciziei personale.

„În 2015 soțul meu a primit un rinichi de la un donator, pentru ca după exact 7 ani, pe 1 aprilie să fie el donatorul . Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi. Mă înclin în fața echipei medicale de la Cluj pentru cei 7 ani extraordinari pe care ni i-au oferit. Dumnezeu sa vă aibă în pază! ” – Mulumim, Irina Leonte că ai împărtășit durerea și bucuria cu noi!

„Ploaie sau soare, pandemie sau nu, mai mulți sau mai puțini, din 2014, în jurul datei de 16 iulie ne adunăm pentru a marca Ziua Donatorului de organe. Activitățile pe care le facem variază de la an la an, dar constant rămâne pomenirea Donatorilor Îngeri la Toța din curtea bisericii de la IC Fundeni. Este momentul nostru de suflet pentru care nu sunt suficiente cuvinte ca să îl exprimăm. Mulțumim tuturor celor care sunt alături de noi cu această ocazie.”, a declarat profund emoționat, dl. Gh. Tache, președintele ATR.