Banner Description

ZIUA DONATORULUI DE ORGANE 2019 SUB SEMNUL RECUNOȘTINȚEI

Membrii Asociației Transplantaților din România își manifestă public recunoștința pentru șansa unică la viață pe care o datorează Donatorilor de organe și familiilor acestora, omagiind anual, în luna iulie, Ziua Donatorului de Organe.

Este evenimentul nostru de suflet și le mulțumim tuturor celor care astăzi ne-au fost alături, multiplicând astfel forța mesajului nostru de mulțumire, recunoștință și speranță.

Chiar dacă este deja perceput ca un clișeu, TRANSPLANTUL CHIAR SALVEAZA VIETI, vieți care, în lipsa acestuia, s-ar curma fără speranța. Totodată, transplantul creează EROI și creează responsabilități. EROII sunt Donatorii, iar cei care primesc, datorită acestora, o nouă șansă la existență, devin responsabili pentru DARUL DE VIAȚĂ primit. Ei sunt datori să păstreze mai departe, în timp, memoria celui sau celei care le-a dăruit acest nou început, dăruind, la rândul lor.

Nu în ultimul rând, de Ziua Donatorului de organe, vorbim despre FAMILIILE CARE AU ACCEPTAT PRELEVAREA. Ne referim la familiile care au avut un membru în moarte cerebrală, pentru care s-a cerut acordul pentru prelevare și au acceptat. In Romania, legislația prevede “acordul informat”: membrii de familie sunt informați asupra stării de moarte cerebrala a pacientului și asupra legalității și beneficiilor donării de organe, iar ei au posibilitatea sa accepte sau sa refuze prelevarea. Le mulțumim celor 1146 de familii care au acceptat în ultimii ani prelevarea organelor celor dragi decedați. Acestea sunt pentru noi o a doua familie!

Trecând la realitatea cotidiană dureroasă, totdeauna pe listele de așteptare vor fi mai mulți oameni care au nevoie de un organ, decât organe disponibile, chiar dacă rata de acceptare din partea familiilor donatorilor este extrem de încurajatoare.

Statistica de mai jos este relevantă.

Europa 2017 (sursa: http://ec.europa.eu/health/):

  • 000 de pacienți pe lista de așteptare pentru un transplant de organ
  • 000 transplanturi efectuate

Romania 2017 -2018 (sursa: https://www.transplant.ro):

2017 2018
Pacienți pe liste de așteptare 5714 6044
Transplanturi efectuate 215 263
  • 2018 – am câștigat programul de transplant pulmonar

Sa nu uitam ca in prezent în Romania este funcțional Registrul National al Donatorilor de Organe, unde orice cetățean major și cu discernământ își poate exprima opțiunea pentru donare, creând astfel premisele pentru salvarea vieților unor semeni aflați în suferință. Înscrierea în Registrul Național al Donatorilor este gratuită și se face în orice notariat public.

„Este o zi a recunoștinței pentru Îngerii care au dăruit viață și pentru cei care au avut puterea ca, în durerea lor, să accepte donarea de organe pentru a ajuta oameni în suferință, a căror viață depinde de transplant. Este încurajator faptul că, în ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni au înțeles că salvarea de vieți este virtutea celor puternici, însă trebuie să continuăm eforturile pentru a oferi o nouă șansă la viață pentru un număr cât mai mare de pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant.”, a transmis d-na Sorina Pintea, Ministrul Sănătății

Dr. Dumitru Viorel Mănescu, notar public, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici, a subliniat că:  „Sprijinind reușita Zilei Donatorului 2019 ca parteneri oficiali ai evenimentului, notarii publici, reprezentați de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România reiterează public implicarea profesionistă și responsabilă a membrilor profesiei și a personalului notarial auxiliar în procedura de transplant. Este vorba atât despre informarea corectă și promptă a persoanelor care se adresează birourilor notariale solicitând informații privind procedura donării de organe, cât și despre înscrierea în Registrul Național al Donatorilor de Organe, gratuit și cu respectarea deplinei confidențialități.”

“Empatia față de pacienții noștri ne face doctori mai buni. Recunoștința față de aceia care au contribuit la salvarea multor vieți ne face doctori și oameni mai buni. Gandul la cei care s-au prăpădit și au făcut ca viața să învingă ne aduce mai aproape de Dumnezeu.

Sa nu uitam cuvintele lui P. Țuțea “Medicina este arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită”.

Iubește Viața!”, au fost mărturia și îndemnul d-nei doctor Carmen Orban, Manager al IC Fundeni.

“Spitalul Clinic Sf Maria are bucuria să fie punctul de plecare pentru Marsul Ciclist de astazi. Suntem alături de pacienții noștri cât și alături de familiile acestora. Transplantul de plămân, ficat dezvoltate deja medical și logistic au deja tradiție în Spital, iar în viitorul apropiat în Noul Centru de Transplant multiorgan – cel simultan de pancreas – rinichi ori cardiac vor diversifica activitatea, pe care o dorim ințeleasă just, transparenta și susținută de leadershipul politico – administrativ.”, ne declară prof dr. Narcis Copcă.

“În aceste clipe de aducere aminte a acelor momente de importanță vitală a procedurilor chirurgicale, prevăzute în procesul de transplant, aducem rugă de iertare și veșnică odihnă, celor ce au dăruit viață. Este datoria noastră să înălțăm rugăciuni în aceste ceasuri de priveghere, de compasiune și totodată de mulțumire către Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre. Avem capacitatea de a participa la creație și de a dărui viață și speranță în mijlocul suferinței.”, ne transmite parintele Horia de la biserica “Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian”, de la IC Fundeni.

“Eveniment de azi este dedicat Donatorului, familiilor care au acceptat donarea, medicilor specialiști, precum și tuturor factorilor abilitați pe aria de translant.

La nivel național, nevoia de donare și de salvare de vieți omenești, pe toate tipurile de transplant, este în continuă creștere; rata de donatre este printre cele mai mici din Europa, în timp ce pacienții sunt din ce în ce mai îngrijorați de șansele lor reduse la un transplant.

Peste tot în lume, numărul de organe disponibile pentru transplant este insuficient, raportat la nevoi. În acest context, în Parlamentul European s-a format un grup de lucru “pentru sănătatea rinichiului”, care promovează “opțiuni de extindere a donării”, de îmbunătățire a educației și informării populației cu privire la transplant. Astfel, la Bruxelles se discută tot mai mult despre promovarea donării de rinichi de la persoane neînrudite și susținerea, într-o forma sau alata, a donatorilor.”, a declarat dl. Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

În încheiere, mulțumim tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, prin sprijinul și înțelegerea acordate: Ministerului Sănătății, care din 2014, patronează acest eveniment; Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, partenerul nostru oficial în organizarea Zilei Donatorului de Organe;  Primăriei Municipiului București, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale – București; Politia locala a Municipiului București I’velo și Sam Mills Europe (AquaVia).

Partenerii noștri media sunt: Agerpres, Scoala Paciențilorși Revista Politici de Sănătate, Sănătatea Buzoiană, Viața Medicală.

Mulțumim, încă o dată, tuturor celor care ne-au susținut în realizarea evenimentului, celor care au participat și celor care ajută la promovarea mesajelor noastre.

ASOCIAȚIA TRANSPLANTAȚILOR DIN ROMÂNIA