A apărut o știre care a creat panică în rândul pacienților cu transplant renal și cu nevoie de transplant renal: Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal de la Cluj — Napoca (ICUTR) se va desființa, urmând să devină secție a Spitalului Județean de Urgență Cluj — Napoca. Panica, chiar disperarea, generate de această veste a fost mare în rândul pacienților cu transplant renal care sunt în monitorizare la acest centru, dar în egală măsură și la cei înscriși pe lista de așteptare pentru un transplant, la acest centru. Întrebările care veneau erau „Noi ce facem? Unde ne monitorizăm?” „Ce se întâmplă cu echipa medicală? Vor pleca medicii?”
Panica căpăta, parcă, consistență materială pe măsură ce apăreau reacții oficiale ale ICUTR, iar personalul Institutului a organizat un protest public în fața spitalului.
ATR a cerut și a susținut totdeauna dezvoltarea activității de transplant din România, atât calitativ cât și cantitativ, ori retrogradarea ICUTR (Noi considerăm această transformare ca o retrogradare.) reprezintă o involuție atât calitativă cât și cantitativă a activității de transplant renal.
Pornind de la nevoia de creșterea cantitativă și calitativă a activității de transplant și de la asigurarea accesului la transplant și la monitorizare post transplant a pacienților, ATR nu poate fi de acord cu retrogradarea unei instituții medicale de elită, de performanță, oricare ar fi aceasta și cu atât mai mult a unui centru de transplant. Poziția ATR am exprimat-o public într-un comunicat de presă.