Banner Description

Tratament “interferon free” pentru pacientii in dializa si in stare post transplant

COMUNICAT: Incep negocierile pentru noi contracte cost-volum-rezultat  pe aria terapeutica hepatita cronica virala C

CNAS anunta inceperea procesului de negociere pentru incheierea de noi contracte cost-volum-rezultat pe aria terapeutica  hepatita cronică virala C, pentru un numar total de 13.000 pacienti eligibili.

Noua etapa de tratament farar interferon pentru hepatita cronica virala C vizeaza:

  • 100 pacienti cu fibroza F1, F2, F3 şi F4 (ciroza compensata);
  • 750 pacienti cu fibroza F4 si ciroza decompensata;
  • 100 pacienti cu insuficienta renala cronica aflati in dializa, indiferent de gradul de fibroza;
  • 50 pacienti cu transplant hepatic si de alte organe solide, indiferent de gradul de fibroza.

Daca in etapa actuala de tratament fara interferon a hepatitei cronice virale C, care se încheie la 30 iunie, este disponibil un singur medicament (DCI) pentru fiecare grup de pacienti, in etapa viitoare de tratament se urmareste sa fie disponibile doua sau trei DCI substituibile pentru fiecare grup de pacienti, cu excepţia grupului pacientilor cu fibroza F4 si ciroza decompensata. Si durata tratamentului va fi diferentiata in functie de categoria de pacientsi starea clinica prezenta a acestuia, de la 8 pana la 24 saptamani, urmand a fi stabilita de medicul curant.

Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor respective au la dispoziţie cinci zile lucrătoare să îşi exprime disponibilitatea pentru negocierea noilor contracte cost-volum-rezultat.

„Pentru viitoarea etapa contractuala avem din nou o majorare a numarului de pacienti ce vor putea fi inclusi in tratament si deja se observa ca ne apropiem de momentul in care nu va mai trebui sa tinem cont de stadiul fibrozei in acordarea tratamentului. In conditiile in care recent am revizuit mecanismele specifice contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat, acestea devin un excelent instrument de eficientizare a resurselor bugetare limitate in beneficiul pacientilor, urmarindu-se astfel reducerea incidentei hepatitei C in Romania, in concordanta cu obiectivele prevazute in programul de guvernare, dar si cu cele stabilite la nivelul UE si OMS” – a declarat Presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu.

Biroul de presa al CNAS