Este al XII-lea an in care ATR, desfasoara campania “Spune DA! Sustine donarea de organe.” Transplant, donare, acord pentru donare. Subiecte sensibile de obicei, dar in acest inceput de an … parca mai sensibile ca oricand.
Si pentru ca a fost saptamana “Scoala altfel”, si pentru ca ATR a primit invitatie la o runda de “Donation Conversation” la Colegiul National “Alexandru Lahovari” din Rm. Valcea, si bineinteles pentru ca a vorbi despre aceste subiecte cu adolescentii este important si provocator pentru asociatia noastra, s-a intamplat intalnirea din 30 martie 2018. Peste 30 de elevi ai prestigiosului colegiu valcean, impreuna cu d-na profesor Amalia Istrate, au primit cu multa curiozitate “mini echipa de campanie” a ATR: Amali Teodorescu, Alina Spirleanu, Luisa Patru. (Si ca sa o citam pe Alina Spirleanu: “creierul, inima si memoria”! enumerarea apartine Alinei, dar importanta este absolut egala.)
Abordarea a fost o combinatie de experiente personale – stiinta – emotie, cele 3 membre ale echipei ATR completandu-se reciproc, aducand in discutie alternativ povesti de viata, experiente personale, informatie stiintifica si juridica, exemple intalnite in viata de pacient pre si post transplant. Surpriza a venit de la cameramanul care a insotit echipa – Multumim Marius! – baiat tanar, dar cu experiente multe si variate, care s-a alaturat conversatiei cu o experienta personala despre o familie de prieteni ce au acceptat donarea de la fiul lor aflat in moate cerebrala, povestire ce a crescut gradul de emotie din sala.
Intrebarile venite din partea adolescentilor, dar si de la doamna profesor, au demonstrat ca subiectele abordate au starnit interes si ca cele discutate nu vor ramane fara ecou. S-a ajuns sa se discute, urmare a intrebarilor, despre subiecte ca: acordul prezumat, cum sistemul imunitar poate sa faca si rau propriului organisma, durata de viata a grefelor, obligativitatea supresarii sistemului imunitar pentru a nu se ajunge la rejet de grefa, modul in care putem sa ne exprimam acordul pentru donare in timpul vietii, ce se intampla cu pacientul in moarte cerebrala in sectia de ATI, situatia actuala a transplantului in Romania, organe artificiale si multe alte subiecte pe care echipa ATR nu isi propusese sa le prezinte.
Toate acestea au demonstrat, inca o data, ca este nevoie sa iesim si mai mult la intalniri directe cu oamenii, iar adolescentii trebuie sa se constituie in grup tinta.
Echipa ATR participanta la intalnirea de la Colegiul National “Alexandru Lahovari”, doreste sa multumeasca d-nei profesor Isabella Ionita – director al institutiei – pentru deschidere si modul cum ne-a pimit; d-nei profesor Amalia Istrate, initiatorul acetei intalniri; elevilor care au participat si fara a caror implicare totul ar fi fost un monolog; nu in ultimul rand, d-lui Gheorghe Tache – presedintele ATR – pentru increderea si sustinerea acordate.