Comunicat de presa, 23 noiembrie 2017:
Chiar daca ne urmareste fatalitatea, speranta moare ultima!
Conferinta “Transplantul. Pacientul pre si post transplant si viata cotidiana a acestuia.”, 23 – 24 noiembrie 2017, Bucuresti, Hotel Mercure Unirii.
In 2011, pacientii pre si post transplant, medici si reprezentanti ai institutiilor sistemelor de sanatatate si asigurari sociale se intalneau pentru prima data pentru a evalua problemele pacientilor pre si post transplant, la conferinta “Transplantul. Pacientul pre si post transplant si viata cotidiana a acestuia.”
De atunci, aceasta conferinta a a vut anul cate o editie, iar in fiecare an s-au rezolvat o parte dintre problemele semnalate. Cu toate acestea, parca ne urmareste fatalitatea: cum se rezolva o problema, apar altele in loc.
Anul trecut, priotitr discutam si cautam solutii pentru accesul pacientilor la transplant pulmonar. Au fost demersuri insistente la MS pentru a se gasi variante care sa asigure etefctuarea acestei proceduri si a monitorizarii post transplant in conditii de siguranta a pacientilor cu transplant pulmonar din Romania.
Marile ingrijorari ale anului 2017 se refera la scaderea importanta a numarului de donatori in moarte cerebrala si la situatia ICUTR – Cluj Napoca situatie care creaza ingrijorare in randul medicilor, dar mai ales al pacientilor atat pre, cat si post transplant.
Provocarea anului 2018, o consideram a fi “Legea transplantului uman”, al carei proiect a fost pus in dezbatere publica pe site-ul MS in 6.10.2017. La acest proiect, Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) a depus deja o serie de propuneri. Cu aceasta ocazie, ATR considera necesara readucerea in dezbatere publica, pentru a fi cuprins in lege, a “acordului prezumat”. O alta provocare, egala ca importanta, o constituie modificarile legislative necesare pentru asigurarea accesului la protectie sociala reala pentru pacientii pre si post transplant.
“Pozitia Asociatiei Transplantatilor din Romania a fost totdeauna aceea de sustinere a activitatii de transplant in Romania si de asigurare a accesului in siguranta la tratament, pentru pacienti. Am solicitat cresterea numarului de centre de transplant si de medici specilisti, ne intalnim cu publicul si discutam despre donare, monitorizam situatia accesului la transplant si monitorizare post transplant, facem propuneri pentru rezolvarea situatiilor pe care le semnalam. Cu toate acestea, incepem sa credema ca actionam in van. In loc ca lucrurile sa fie mai usoare, acestea se complica: cum ceva se rezolva, cum se darama altceva. As dori sa nu mai fie nevoie sa vorbim despe tot felul de disfunctionalitati, ci sa vina vremea cand sa ne ocupam doar de petele de culoare din viata pacientilor pre si post tranplant.”, a declarat dl. Gh. Tache, presedintele ATR.