In data de 1 martie 2014, in Amfiteatrul Mare de la Institutul Clinic Fundeni, a avut loc Sedinta anuala ordinara a Adunarii Generale a Asociatiei Transplantatilor din Romania. La intalnire au participat un mare numar de pacienti cu transplant, pacienti in program de dializa si pacienti aflati pe listele de asteptare, toti membri ATR.
In plenul sedintei:
– au fost prezentate, dezbatute si aprobate urmatoarele documente: raportul de activitate, raportul financiar si planul de activitati pe anul 2014 – planul operational al asociatiei pentru 2014 – 2015;
– s-a completat CD-ATR cu urmatorii membri: Raluca Dragan, membru activ; Eliza Coman, membru activ; Maria Rusen, membru supleant; Iliuta Constantin Radulescu (Iulian), membru supleant;
– pentru buna desfasurare a activitatii asociatiei au fost propuse si aprobate urmatoarele: necesitatea continuarii activitatilor si actiunilor menite sa contribuie la siguranta si imbunatatirea calitatii vieti pacientilor cu transplant; rezolvarea prioritara a problemelor pe linie de protectie sociala; imbunatatirea relatiei pacient – medic de familie – casa de sanatate – farmacie in emiterea retetelor si eliberarea medicatiei; nevoia de implicare a mai multor membrii (in special din Capitala) in derularea activitatilor curente ale asociatiei; construirea unor echipe de lucru pe domenii distincte de activitati in realizarea de proiecte cu finantare europeana, in imbunatatirea cadrului legislativ specific si de reforma in sistemul de sanatate etc.
Din sala s-au ridicat următoarele probleme, care au fost lămurite sau păstrate pentru găsirea de soluții astfel:
- La eliberarea reţetei pentru Prednison, medicul de familie a cerut pacientului să aducă de la Administraţia financiară o adeverinţă că nu realizez venituri, medicul argumentând că a primit o circulară, care prevedea ca pentru medicamentele care nu sunt în PNS, să solicite pacienţilor astfel de adeverinţe. De aici rezulta că Predninsonul nu se află pe lista programului de „Tratament al stării post transplant în ambulator”.
Răspuns:
– Predninsonul, pentru pacienții în stare post transplant se elibereaza pe rețeta de imunosupresie, fiind cuprins in lista C2 la Programul P9.7.
– Adeverința se solicită pentru pensionari ca să demonstreze că nu au venituri peste 750 lei/lună. Dacă primiți reșetă pe HANDICAP, atunci adeverința fiscală nu are sens.
2. Problema legitimațiilor de transport gratuit pentru Metrou, RATB, CFR conform L 448/2006, în Sectorul 3 București:
– eliberarea a legitimațiilor după luna ianuarie;
– la persoanele cu încadrare în gr. de handicap nerevizuibil (permanent) se schimbă legitimațiile în fiecare an;
– eliberarea legitimatiilor de călătorie numai până în luna în care se merge la revizuire, pentru persoanele revizuibile.
Răspuns:
În urma discuțiilor s-au desprins următoarele:
– pentru fiecare sector există reguli/proceduri diferite, stabilite de Primaria de sector în limitele L448/2006;
– este logic să nu se elibereze legitimațiile decăt până în luna când se merge la reevaluare – sunt cazuri când persoanele cu dizabilități, în speță pacienții în stare post transplant sunt încadrați în grad mediu sau usor sau chiar „fără handicap”.
3. Indexare (neindexarea) anuală a cuantumului indemnizației de handicap, cu indicele de ecreștere a prețurilor.
Au fost doar discuții. Pentru ca o astfel de indexare să se realizeze ea trebuie prevăzută Bugetul de Asigurări Sociale.
- S-a ridicat problema unei farmacii care a anunțat pacientul că dealer-ul pentru Rapamune a dat faliment și nu-i mai poate asigura acest medicament.
Răspuns:
Fie farmacia caută un alt dealer de la care să se aprovizioneze, fie pacientul se adresează altei farmacii. - Semanl: medic de familie care nu a eliberat rețetă pentru imunosupresie deoarece nu știa dacă are dreptul să elibereze astfel de rețete.
Răspuns:
S-a discutat problema și s-a concluzionat că nu toți medicii de familie sunt bine informați, iar dacă mai apar astfel de situații să fie comunicate către board-ul ATR și se va trata fiecare caz în parte. - Doi pacienți au ridicat problema unor medicamente de imunosupresie pe care nu le gasesc pe piața din România în gramajul de care au nevoie (Sandimmun Neoral de 10 mg și Rapamune de 0,5 mgacestea fiind cantitățile pe care le iau.)
Răspuns:
A rămas în căutarea de soluții pentru rezolvare.
La lucrarile sedintei AG a participat si d-lui Sorin Matei, membrul ATR cu cea mai veche grefa renal functionala: 25 ani. Fiecare dintre cei prezenti isi doresc o longevitate a functionalitatii grefei, macar cat cea prezenta a d-lui Sorin Matei.
Sa ne intalnim si peste 25 de ani si sa ne fie macar la fel de bine ca acum!
Mai multe poze gasiti in albumul de pe facebook.