Banner Description

Se semnalează deficiențe în aprovizionarea cu imunosupresoare!

Ciclul „Lipsă medicamente”

02.04.202

Deficiențe în aprovizionarea cu imunosupresoare! Acestea au fost sesizate de membrii ATR în ultima perioadă și ca urmare, cu acest articol deschidem ciclul „Lipsă medicamente”, care va continua până la echilibrarea situației în piață.

Deoarece a reapărut problema lipsei de medicamente necesare pacienților în status post transplant, în cauză fiind: Sandimmun Neoral, Myfortic și Valganciclovir, azi, 02 aprilie 2023, chiar dacă este duminică, dl. Gh. Tache, președintele ATR, a avut activitate intensă.

Primul pas în încercarea de rezolvare a situației, a fost contactarea departamentului de PR de la Ministerul Sănătății unde s-a solicitat programarea, pentru mâine, a unei întâlniri cu dl. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății. Ulterior acestei solicitări, dl. Tache a fost contactat telefonic de Ministrul Sănătății care s-a interesat în detaliu despre ce este vorba și, cei doi, au decis de comun acord ca mâine, dl. Tache să meargă la MS pentru a discuta soluții de rezolvare la Direcția medicamentului.

De asemenea, pentru ca presa a manifestat un interes deosebit, dl. Președinte a dat o serie de interviuri pe această tema:

https://www.rfi.ro/social-154481-criza-de-medicamente-pentru-romanii-care-au-avut-transplant-unii-pacienti-nu-si-au-mai?fbclid=IwAR0oJQKBntziF5efbWcb8GnRuUYbsCDydSwMfgly83DoKopwfyM1CjtOdYE

https://www.news.ro/…/situatie-dificila-pacientii…

De ce este obligatorie medicația de imunosupresie?

Pentru pacienții în status post transplant, medicamentele imunosupresoare sunt indispensabile. Schema terapeutică de imunosupresie urmărește menținerea imunității pacientului la un nivelul la care să nu se declanșeze rejetul de grefă. Lipsa acestor medicamente pun pacientul în status post transplant în pericol de moarte.

Valganciclovirul nu este un imunosupresor. Acesta face parte din categoria antiviralelor și se recomandă în cazul infecțiilor cu Citomegalovirus (CMV).