Banner Description

Scoala de vara a pacientilor cronici

Ecouri, in presa, de la Scoala de vara a pacientilor cronici, editia 2015:

Raisa Arsenica, jurnalist participant la press trip-ul din cadrul Scolii de vara a pacientilor Cronici: “Preţ de câteva zile am fostînconjurată de o echipă de oameni minunaţi, de familia ATR – Asociatia Transplantatilor Din Romania. Aproximativ 100 de persoane au străbătut sute de kilometri, să participe la cea de-a doua ediţie a evenimentului intitulat „Şcoala de vară a pacienţilor cronici” desfăşurată în Saturn şi Mangalia.

Pacienţi cu diferite tipuri de transplant şi cei ce au nevoie de transplant au făcut front comun pentru aceeaşi cauză. Temele propuse timp de o săptămână au atras rapid atenţia celor din jur. Participanţii au avut ce învăţa. Atelierele creative şi recreative, au oferit informaţii ce au contribuit la o mai bună definire a conduitei pacientului cronic.

Dincolo de toate aceste ateliere, varietatea informaţiilor, concurs gastronomic, şi de diferite activităţi sportive, s-a sudat o echipă puternică, o familie unită cu obiective comune. Promovarea transplantului de organe, dar şi informarea publică cu privire la caracterul legal şi benefic al donării au fost realizate şi prin orginalitate.

Pe lângă pliante şi poveştile de viaţă am încercat să atragem atenţia şi prin intermediul unor obiecte realizate cu mare măiestrie. Talentul şi dăruirea îşi spuneau rapid cuvântul. Atelierele de creaţie „handmade” furau ochii trecătorilor!

Orele treceau rapid. Sunt momente ce nu poţi să le uiţi. Într-un cadru festiv, un cuplu şi-a sărbătorit aniversarea a 15 ani de căsătorie. Lampioanele, uşor ridicate pe cer au conturat încheirea activităţii Şcolii de vară a pacienţilor cronici.

Din start trebuie să le mulţumim celor 2 oameni, acei 2 pioni principali, Gheorghe Tache şi Amali Teodorescu pentru lupta continuă. Gândurile noastre sunt sigură îi ajută să meargă mai departe.
Pentru reuşita activităţilor trebuie să le mulţumim şi sponsorilor. (PS: În această şcoală de vară au participat şi voluntari)

Asociaţia Transplantaţilor din România a încheiat cu succes „Şcoala de vară a pacienţilor cronici”. Cordonatorii atelierelor şi participanţii s-au întors acasă… Informaţi, inspiraţi, optimişti, fericiţi şi cu o speranţa de a relua cursurile. :)”

ArgesulPoveste de vară cu oameni pe care durerea i-a adus împreună…

Pe parcursul „şcolii de vară”, 100 de pacienţi cu diferite tipuri de transplant şi pacienţi cu nevoie de transplant au participat la dezbateri aprinse, la întrecereri sportive, concursuri şi ateliere de lucru. În tot acest timp au socializat şi au interacţionat şi cu turiştii. Acţiunea s-a înscris în cadrul campaniei „Spune Da! Susţine donarea de organe”, care se desfăşoară în fiecare an în mai multe oraşe din ţară. Atelierele de creaţie manuală au… furat şi ele ochii trecătorilor. Pacienţii au experimentat tehnici de bază de prim ajutor, ce pot salva vieţi sau îi pot ajuta în situaţii extreme. Într-un cadru festiv, un cuplu şi-a sărbătorit aniversarea a 15 ani de căsătorie. Prin lansarea de lampioane, participanţii au adus un omagiu donatorilor-îngeri. Cititi intregul articol […]

ePitesti.ro: Ce a insemnat Scoala de vara a pacientilor cronici pentru Bianca – voluntar ATR: „Pentru mine participarea la această şcoală de vară este o realizare, o demonstraţie a faptului că pot face şi altceva, că tinerii se pot implica

foarte simplu şi uşor în activităţi de voluntariat. Această şcoală de vară reprezintă şi reîntâlnirea cu oameni dragi adunaţi de prin toate colţurile ţării, cu marea familie ATR. Nu mă pot considera un exemplu pentru ei, în niciun caz, ei sunt exemplul meu de luptători, de oameni plini de viaţă, care ştiu să o preţuiască. Contribuţia mea va fi ca a oricărui alt participant: îmi voi „dona” timpul, energia şi priceperea pentru buna desfăşurare a evenimentului. Sper doar să mă pot ridica la nivelul aşteptărilor. În rest, le transmit oamenilor mesajul meu: donarea de organe înseamnă viaţă dincolo de moarte, înseamnă că o bucăţică din noi va trăi în continuare. De fapt, un om moare cu adevărat în momentul în care şi ultima persoană care îşi aduce aminte de el va muri. Spiritual, așadar, vom trăi mult şi bine după moarte… De ce să n-o facem, însă, şi fizic, nu numai pentru orgoliul nostru, ci şi pentru a salva vieţi? Imediat cum voi primi cartea de identitate la împlinirea vârstei de 18 ani mă voi duce să completez actele necesare pentru a deveni oficial donator de organe!”, spune Bianca Calancea pentru ePitești.

01 august 2015 – Comunicat de presa: Scoala de vara a pacientilor cronici a intrat in vacanta!

In 31 iulie 2015 (25 – 31 iulie), s-au incheiat activitatile Scolii de vara a pacientilor cronici.

Povestea de vara cu oameni pe care boala, suferinta, i-au adus impreuna pentru a se “scoli” in infruntarea cu boala cronica, a intrat in vacanta. Pe parcursul Scolii, 100 pacienti cu diferite tipuri de transplant si pacienti cu nevoie de transplant s-au aflat impreuna la Saturn – Mangalia. Au participat la dezbateri aprinse, la intreceri sportive, la concursuri, la ateliere de creatie hand made, au socializat si au interactionat cu turistii.

 

Participantii la Scoala de vara a pacientilor cronici au invatat principii ale unei alimentatii care sa-i ajute in convietuirea cu boala cronica, sa creeze emotii pozitive pentru a depasi mai usor momentele dificile, ca miscarea este importanta pentru pacientul cronic si ar fi bine sa fie facuta constant, modalitati de comunicare si interactiune cu medicul, despre utilitatea socializarii si a impartasirii experientelor si nu in ultimul rand au evidentiat rolul Asociatiei Transplantatilor din Romania in viata noastra.

Varietatea informatiilor furnizate participantilor, interactivitatea in cadrul atelierelor si interesul manifestat de acestia pentru temele propuse au contribuit la o mai buna definire a conduitei pacientului cronic. S-au creat premisele perceperii, intelegerii si cunoasterii de sine in viata de zi cu zi nu numai din punct de vedere medical ci si al nutritiei, echilibrului psihic si fizic.

“Am fost si la editia trecuta a Scolii de vara a pacientilor cronici si abea asteptam sa particip din nou. Cand ma intalnesc cu oameni asemenea mie, mi se intarasete sentimentul de apartenenta la un grup, un grup special de supravietuitori. Am posibilitatea sa pun intrebari si sa intalnesc specialisti la care altfel am foarte greu acces. A fost o idee foarte buna Scoala asta de vara si, asa cum am invatat acum, pentru anul urmator imi voi pregati o lista de intrebari si nelamuriri care vor aparea pe parcurs.”, a spus Rodica, unul dintre participantii la Scoala de vara a pacientilor cronici.Pentru reusita activitatilor Scolii de vara multumim:

– Primariei Municipiului Mangalia;
– Astellas Romania;
– THR – Marea Neagra;
– Fresenius Medical Care;
– NeoLife – Centru de oncologie;
– IHS – Centre medicale de nefrologie si dializa;
– Liceului Calatis – Mangalia;
– Simpatrans – Mangalia;
– Federatiei Romane de Fotbal;
– Edna color – Mangalia.

De asemenea multumim coordonatorilor atelierelor: Corina Ene – nutritionist; Evy Dehelean – priholog; Dan Munteanu – medic nefrolog; Ion Ciceala – Director executiv Alianta Pentru Sanatate, despre Lab Tests Online – Mircea Ciorcan – student medicina anul V; Valeriu Ionita – coordonator tehnic al echipei de fotbal; Raluca Dragan – organizator al atelierului de educatie fizica si sport; Raisa Arsenica –jurnalist si Bianca Calancea – elev clasa a XII-a, voluntar ATR.

Organizatorii, coordonatorii atelierelor si participantii, cu totii au pleacat acasa cu speranta reluarii cursurilor in anul urmator.

23 iulie 2015 – Anunt de deschidere a Scolii de vara a pacientilor cronici

Comunicat de presa: 3000 de pacienti si nici 10 medici pentru ei. 

In Romania, avem in prezent cca 3000 de pacienti cu grefe functionale de diferite organe, dar NU AVEM nici macar 10 medici care sa se ocupe de monitorizarea acestora.

Pentru a venii in sprijinul pacientilor, dar si al medicilor care nu au timp fizic sa acorde atat cat este nevoie pentru fiecare pacient, ATR organizeaza, in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia, pentru al doilea an consecutiv „Scoala de vara a pacientilor cronici”, eveniment care are la baza conceptul de management integrat al pacientului cronic cu insuficienta functionala de organ vital. Acesta se va desfasura in perioada 25 – 31 iulie, cu participarea a 100 de pacienti de toate varstele si cu toate tipurile de transplant. Activitatile sunt organizate pe ateliere – „medica”, psihologie, nutritie, comunicare, kinetoterapie, educatie fizica – conduse de specialisti.

Va invitam la conferinta de presa din deschiderea Scolii de vara a pacientilor cronici, sambata 25 iulie 2015, ora 17.30 la Casa de cultura Mangalia, ?oseaua Constan?ei 7, Mangalia 905500. 

„Este foarte important pentru noi, pacientii cu transplant, sa fim educati in a convietui cu starea noastra medicala cronica, sa stim ce sa facem cand apare o schimbare si sa nu ne panicam cand se intampla sa ni se modifice starea de sanatate in rau. Este important de asemena, sa stim ca este bine sa combatem sedentarismul si sa ne hranim sanatos. Avem prilejul la Scoala de vara a pacientilor cronici sa punem intrebari pe care nu le putem pune in alte imprejurari, sa aflam lucruri noi si sa impartasim experiente intre noi.”, a subliniat dl. Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.

„La randul sau, primarul Mangaliei, Radu Cristian, si-a declarat sustinerea pentru acest eveniment, afirmand ca institutia pe care o conduce isi va da tot concursul pentru o buna organizare a activitatilor.”, a transmis Biroul de presa al Primariei Municipiului Mangalia.

Scoala de vara a pacientilor cronici se desfasoara cu sustinerea sponsorilor: Astellas Romania, Fresenius Medical Care, IHS – Centre medicale de nefrologie si dializa, NeoLife – Centru de oncologie, THR – Marea Neagra, S.C. Cellmar S.R.L.- Mangalia.

Contact: Gh. Tache, presedinte ATR – 0762244821,