Primul Congres al Societatii Romane de Transplant Medular (SRTM) a fost deschis oficial in 19 iunie prin ceremonia “Transplantul medular: Prezent şi Perspective de Viitor”, la care au participat profesionisti in domeniul transplantului medular, alaturi de reprezentanti ai autoritătilor si ai asociatiilor de pacienti.
Deschiderea lucrarilor Congresului a facut-o d-na dr. Alina Daniela Tanase, presedintele SRTM, care a subliniat: “Consideram ca doar impreuna, medici, asociatii de pacienti si, bineinteles, cu sprijinul autoritatilor putem dezvolta transplantul medular in Romania.”. Acest principiu de actiune comuna, este sustinut declarativ si faptic de Asociatia Transplantatilor din Romaia, care de mai multi ani a fost alaturi de colectivul medical de la IC Fundeni, facand in repetate randuri demersuri institutionale pentru asigurarea medicatiei necesare pregatirii pacientilor in vederea efectuarii unui transplant de celule stem hematopoetice.
In sustinerea valorii asumate de STMR, prin cuvatul presedintelui acesteia, de colaborare intre aceasta si asociatiile de pacienti, la Congres a existat o masa rotunda dedicata stabilirii “bazelor unui parteneriat intre profesionistii domeniului transplantului medular, Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice si societatea civila, in vederea promovarii donarii de celule stem hematopoetice in Romania. Prin intermediul acestui parteneriat, Societatea Romana de Transplant Medular urmareste sprijinirea dezvoltarii Registrului National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Heatopoetice si, prin urmare, dezvoltarea activitatii de transplant medular in Romania.”
In cuvantul sau in cadrul mesei rotunde “Transplantul Medular in Romania: Realitati si Perspective de Viitor“, dl. Gh. Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, a subliniat: “Asociatia Transplantatilor din Romania a militat totdeauna pentru colaborarea permanenta intre asociatie si corpul medical pe domeniul transplantului, in vederea dezvoltarii activitatii de transplant in Romania, pentru asigurarea accesului pacientilor la tratamentul prin transplant si a sigurantei medicalele si sociale a pacienului in status posttransplant. Pentru aceasta ATR organizeaza periodic dezbateri interactive pacient – medic – decident, lanseaza consultari catre corpul medical cu privire la problemele cu care acestia se confruntain exercitarea profesiei, sintetizeaza probleme de la pacienti si de la medici si le prezinta catre institutiile competente pentru rezolvare, iar apoi urmareste rezolvarea acestora. In ceea ce priveste relatia directa cu medicii care se ocupa de transplantul de celule stem hematopoetice, as aminti doar demersurile facute la Ministerul Sanatatii de ATR pentru asigurarea medicamentelor merphalan si thiotepa, medicamente care in prezent au ajuns in sectii. ”