Banner Description

Accesul Pacientului la Transplantul Pulmonar

Ca organizatie care reprezinta pacienti cu toate tipurile de transplant, ATR se implica ori de cate ori pacientii reprezentati sesizeaza probleme cu care se confrunta in accesul la tratament si servicii medicale. O astfel de problema a fost semnalata de catre 2 pacienti cu nevoie de transplant pulmonar, in aceeasi zi. Acestia au primit din partea Clinicii AKH – Viena refuz de a fi primiti la evaluare in vederea inscrierii pe lista de asteptare pentru un transplant pulmonar.

Urmare a semnalelor primite, presedintele ATR, dl. Gh. Tache, a solicitat si a avut o intalnirie urgenta la MS in dimineata zilei de 09 august 2017, in lipsa d-lui Ministru Florian Bodoc, cu dl. MSS dr. Cristian Grasu. Scopul intalnirii a fost lamurirea situatiei accesului la tratament in strainatate pentru pacientii cu nevoie de transplant pulmonar.

In cadrul intalnirii, fata de situatia prezentata, dl. dr. Cristian Grasu a comunicat ca in cursul lunii iulie, MS si Eurotransplant au perfectat o relatie de colaborare pe termen nelimitat, in urma careia pacientii romani vor fi acceptati in clinicile din tarile membre ale Eurotransplant, si altele decat AKH – Viena. In baza acestei colaborari, in 08 august s-a prelevat in Romania o pereche de plamani care a mers in Eurotransplant. O alta informatie prmita a fost ca dl. Ministru Floreian Bodoc, personal, a demarat negocieri cu omologii sai din Cehia si Ungaria pentru ca, clinici din aceste tari sa primeasca pacienti romani pentru transplant pulmonar.

In finalul intrevederii, dl. Gh. Tache a solicitat ca MS sa transmita de urgenta catre toate DSP-urile, informari asupra incheierii acordului cu Eurotransplant si o lista a clinicilor carora se pot adresa acestea pentru a trimite pacientienti. S-a solicitat transmiterea acestei informari si catre ATR, asa incat sa poata fi pusa si la dispozitia pacientilor.

Dl. Gh. Tache a readus in discutie solicitarea  facuta de ATR pentru infiintarea unei comisii speciale care sa faca recomandari pentru tratamentul in strainatate prin dublu transplant cord-pulmon, propunere care s-a promis ca va fi analizata de urgenta in cadrul MS.

Cei doi au convenit ca accesul pacientilor la transplant pulmonar sa fie prioritar in atentie, iar in luna septembrie sa aiba loc o noua intalnire pentru a dezbate problemele generale ale pacientilor pre si post transplant.