Banner Description

“Interferon free” – acces pentru pacientii cu transplant infectati VHC

Ieri, 06.03.2018, a avut loc o dezbaterea cu tema “Hepatitele virale, accesul la tratament pentru toti pacientii – modificari legislative”, dezbatere la care ATR a fost reprezentata de dl/ Gh. Tache. presedintele asociatiei. Au participat, de asemenea, reprezentanti ai MS, CNAS, Institutului National de Sanatate Publica, Comisiilor de sanatate din Parlament, asociatiilor de pacienti, medici specialisti din spitale, medici de familie si invitati din afara tarii. Toate abordarile si prezentarile au fost directionate pe linia evidentierii problemelor si greutatilor intampinate in asigurarea accesului la tratament pentru pacienti, dar si prin punctarea de solutii oportune necesare satisfacerii nevoilor reale ale pacientilor.

 In interventiile sale, presedintele ATR a solicitat factorilor competenti prezenti la aceasta dezbatere urmatoarele:

– accesul tuturor pacientilor in stare post transplant, indiferent de tipul transplantului, infectati cu VHC la tratamentul interferon free;

– accesul la acest tip de tratament sa se faca indiferent de nivelul de fribroza hepatica sau de alte criteria de evolutie a bolii;

– criteriul determinant sa fie cel al imunodeficientei induse, generate de medicatia imunosupresoare;

Dl. Gh. Tache a subliniat puternic faptul ca lipsa acestor medicamente din schema de tratament a pacientilor transplantati (in special cei renali) cu gradul de fibroza sub nivelul F2 a dus la decesul unor pacienti. A mai amintit ca demersuri ale asociatiei in aceasta directie au fost facute si anul trecut, iar urmare a acestora a fost emis un ordin al presedintelui CNAS (158/13.03 2017) care la “Criterii de eligibilitate pentru accesul la tratamentul interferon free” preciza ca vor avea acces pacienti post transplant hepatic sau post transplant de organe solide indiferent de gradul de fibroza”, ordin care a ramas fara aplicare. In data de 05.03.2018, prin adresa nr. RV 1770/2018, ATR a solicitat actualului presedinte al CNAS clarificari si solutii de aplicare a respectivului ordin.

La toate aceste aspecte prezentate, d-na dr. Corina Silvia Pop, Ministru Secretar de Stat la MS, a informat ca in prezent se lucreaza la un ordin comun MS-CNAS in care o sa fie cuprinsi si pacientii post transplant cu nevoie de tratament „interferon free”. Pentru acest lucru a solicitat din partea noastra, a asociatiei, dar si a medicilor din centrele de transplant, o estimare a numarului de pacienti infectati cu VHC si indicatie pentru un astfel de tratament.