Banner Description

Intalnire la Ministerul Sanatatii

In 06 septembrie 2018, Presedintele ATR – dl. Gheorghe Tache –  a fost, din nou, in audienta la MS, unde s-a intalnit cu doamna ministru Sorina Pintea. Discutiile s-au desfasurat pe probleme cu care se confrunta pacientii pre si post transplant. Probemele puse in dezbatere de dl. Gh. Tache, au fost:
1. Necesitatea elaborarii si adaugarii la Critriile de incadrare in grad de handicap, a unui nou capitol, care sa asigure aplicarea unitara si incadrarea in grad de handicap GRAV, TERMEN NEREVIZUIBIL, CU INDEMNIZATIE DE INSOTITOR, pentru toti pacientii pre si post transplant.  Este un document fundamentat pe discrepantele in acordarea acestui drept, interpretarile subiective in aplicarea dispozitiilor legale, greutatile intampinate de pacienti, riscului la care sunt supusi etc. Este un demers pe care ATR la facut si predecesorilor doamnei ministru si ale caror promisiuni nu au fost onorate pentru ca durata mandatului a fost prea scurta. Reusita acestui demers depinde foarte mult de modul in care solicitare asociatiei va fi sustinuta de medicii specialisti pe patologie,
2. Asigurarea unor categorii de medicamente care nu se gasesc in tara si care sunt vitale pentru unii pacienti. Acest demers va fi continuat la MS si saptamana viitoare.
3. Cresterea sansei la transplant pentru pacientii inscrisi pe liste. Acesta este un demers evolutiv al conducerii MS, o activitate de analiza si masuri concrete pe acest domeniu, pe care ministerul il va face public in cursul acestei luni.
4. Realizarea, sub auspiciile MS, a campaniei multianuale “Spune DA! Sustine donarea de organe.” Intentia ATR este ca aceasta etapa de campanie sa se alature ca partener Agentia Nationala de Transplant.
Va reamintim ca, in urma demersurilor insistente facute de ATR, CNAS a prevazut ca pentru 100 de pacienti in dializa si 50 de pacienti cu transplant (altul decat cel hepatic), infectati cu virus hepatic B, sa se asigure tratament fara interferon, indiferent de gradul de fibroza. Criteriile de acces la tratamentul “interferon free” se gasesc in Ordinul Presedintelui CNAS 1166/19.07.2018, publicat pe site-ul Casei.