Banner Description

Ingrijorarea pacientului cronic ca nu poate beneficia la timp de serviciiile medicale programate (10.04.2020)

Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania, a remis portalului MedicalManager.ro un punct de vedere Referitor la Ordinul MSS nr. 74553/07.04.220, pe care il redam integral in cele ce urmeaza.

“Pacientii in stare post transplant si cei in proram de dializa reprezinta categoriea de pacienti cronici cu cel mai mare risc de infectare cu Sars – Cov – 19, datorita particularitatilor specifice bolii, avand in prim plan imunitatea scazuta. Pentru ca suntem un segment foarte vulnerabil la factorii conjuncturali (afectiuni contagioase) si pentru ca trebuie sa patram o protectie toatala, procesul de evaluare a problemelor de sanatate, precum si programarea/reprogramarea pentru efectuarea interventiilor medicale, ori de monitorizare le apreciaza medicul specialist din centrele medicale la care suntem arondati. In functie de problemele de sanatate pe care le semnalam si cunoscand foarte bine istoricul nostru medical, el, medicul speciaist, stabileste gradul de urgenta medicala absoluta sau relativa, prin evaluarea de la caz la caz.

Formularea din ordinul mai sus amintit, “sunt suspendate internarile pentru interventii chirurgicale, alte tratamente care nu reprezinta urgenta…”, creaza pentru pacientul cronic ingrijorare, teama si suspiciunea ca nu poate beneficia in timp util, de servicii medicale programate. Informarile facute prin asfel de acte normative trebuie sa fie mult mai clar formulate, pentru a evita diferitele interpretari si sa fie axate pe respectarea stricta adrepturilor pacientului.

Consideram ca institutiile publice din sistemul sanitar, impreuna cu corpul medical, vor trebui sa faca o evaluare si sa gaseasca solutii preventive, asa incat sa se asigure, dupa incheierea starii de urgenta, asistenta medicala si tratament intr-un flux continuu, care sa evite aglomerarile si situatiile critice ale pacientilor cronici”.

Precizările DSU

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a revenit, miercuri, cu o serie de precizări referitoare la acest Ordin: “Nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activităţi medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii şi care pot fi reprogramate. Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate. Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentaţie medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităţilor spitaliceşti cu internare, cât şi în cazul structurilor ambulatorii”.