Banner Description

Informare privind probleme curente

In conformitate cu agenda de lucru stabilita cu conducerea MS, miercuri 25 octombrie 2017, dl. Gh Tache, presedintele ATR, a avut o noua runda de analiza a problemelor semnalate catre MS, de-a lungul acestui an: asigurarea medicatiei imunosupresoare; completarea listei C2 (programul de transplant si post transplant) cu noi medicamente ori reintroducerea de medicamente existente pe piata farmaceutica; Programul National de Transplant; transplantul pulmonar; protectia sociala a pacientilor pre si post tranplant.

Pe langa aceste probleme s-au discutat si situatiile in care se afla Spitalul “Marius Nasta” in rapoart cu posibilitatile evaluare a pacientilor cu nevoie de transplant si de monitorizare a pacientilor post transplant pulmonar si Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal – Cluj Napoca.

Referitor la situatia de la Institul de Transplant Renal Cluj personal, dl. Ministru Florian Bodog l-a rugat pe d. Gh. Tache sa transmita pacientilor si medicilor ca activitatea medicala pe profil va continua in mod sigur, iar accesul pacientilor la transplant si monitorizare va fi asigurat. Problema datoriei financiare va fi rezolvata pe cale legala, fiind deja angrenate organele judecatoresti.

In ceea ce priveste situatia de la Spitalul “Marius Nasta, dl Ministru Secretar de Stat dr Cristian Grasu, a promis ca impreuna cu managerul spitalului vor cauta solutii pentru rezolvarea celor semnalate.

Cu aceeasi ocazie, au fost prezentate si propunerile ATR la proiectul “Legii Transplantului uman”, propuneri transmise pe e-mail in data de 23 oct. 2017. Fata de propunerile transmise in scris – si pe care le puteti vedea aici: https://www.e-transplant.ro/propuneri-la-legea-transplantului-uman/ – dl. Presedinte Tache a adus in discutie si propunerea mai veghe a ANT de a introduce in lege “acordul prezumat”, chiar daca aceasta a fost respinsa de Parlament in 2009.

Toate aceste probleme si inca altele vor fi puse in dicutie la conferinata anuala a asociatiei “Transplantul, pacientul pre si post transplant si viata cotidiana a acestuia.”, din 24 nov la care dl. Ministru conf. dr. Florian Bodog a confirmat deja participarea.