Pentru că s-a manifestat un interes deosebit din partea membrilor ATR pe subiectul infecții urinare, ATR a organizat o întâlnire pe ZOOM unde au fost invitați medici cu care pacienții au discutat pe această temă. Într-adevăr, interesul a fost mare și sperăm că, în continuare, înregistrarea discutiilor va fi sursă de informații importante, la nevoie.
Statistic, la nivel mondial, infecția urinară este pe locul II, după infecțiile respiratorii, iar după unii autori, chiar pe primul loc, ca frecvență. În cazul pacienților care au o boală renală cronică, depistarea și tratarea infecțiilor urinare este prioritară, deoarece în atare situații, infecția urinară poate duce la decompensare.
Invitații au fost: Prof. Dr. Ileana Constantinescu, imunolog, IC Fundeni; Dr. Geta Vancea, infecționist, Institutul Matei Balș; Dr. Dorina Tacu, nefrolog, Centrul de Transplant Renal IC Fundeni; Prof. Dr. Mircea Penescu, Spitalul de nefrologie dr. Carol Davila, iar discuțiile au fost moderate de dl. Gheorghe Tache, președintele ATR.
Aducând medici de mai multe specialități — nefrologie, imunologie, boli infecțioase — pe același subiect, s-a urmărit o abordare multidisciplinară a subiectului.
La întrebarea „De unde vin microbii?”, domnul prof. dr. Mircea Penescu, a explicat că aceștia vin, de cele mai multe ori „din propriulnostru organism, cauza fiind enterobacteriaceele, care colonizează tractul digestiv și care sunt bine tolerate, nu sunt agresive atâta timp cât sunt în interiorul tractului digestiv, dar care din păcate colonizează și zona ano-perineală, zonă în care, în ciuda eforturilor de igienă, totuși, acești germeni sunt prezenți. De aici, este foarte posibil ca infecția să pătrundă în tractul urinar. Calea de pătrundere este uretra și, în special femeile sunt mai predispuse la aceste infecții urinare, pentru că uretra fiind plasată în într-o zonă mai greu accesibilă unei igiene perfecte și în plus, uretra feminină este mai scurtă și mai largă, este foarte ușor ca germenii din zona respectivă să pătrundă în uretră. De aicea ei pot lua calea ascendentă și să pătrundă în mediul vezical. Vezica urinară nu se apără foarte bine împotriva agresiunii microbiene. Nu există anticorpi de suprafață care să lucreze împotriva acestor germeni pătrunși aici, și datorită umidității, căldurii, întunericului local, germenii aceștia proliferează i dau infecția urinară. Aceasta este așa numita „cale ascendentă” de infectare a tractului urinar.
Sigur, există și posibilitatea infectării pe cale descendentă sau hematogenă, mai rar întâlnită. Apare de la o infecție care poate fi un abces, un furuncul, un uter infectat în cadrul unor manevre etc., situație în care germenii se pot deversa n sânge și de aici să însămânțeze la distanță rinichii i să infecteze pe calea aceasta, după care cursul infecției urinare începe să semene cu varianta în care infecția este preluată pe cale ascendentă.
Există și posibilitatea vehiculării germenilor din tractul digestiv în torentul urinar, în special zona intestinului gros, din care o anumită zonă comunică cu rinichiul drept prin legături limfatice și în condițiile în care flora microbiană din intestin este extrem de puternic dezvoltată, ea poate deversa prin traecte limfatice spre rinichiul drept, dând așa numitul sindrom entero—renal colibacilar.
Odată, germenii ajunși în vezică, dau simptomele de cistită: micțiuni mult mai dese decât normal, în cantitate mică și urinare cu durere/jenă/usturime, jet urinar întârziat și deformat. Aceasta este deci, simptomatologia pentru infecția de vezică sau pentru cea de uretră.”
Expozeul d-lui profesor Penescu a fost mult mai amplu, iar la acesta s-au adăugat prezentări ale celorlalți medici participanți, precum și o discuție generată de întrebările adresate de pacienți. Puteți asculta întreaga conferință la adresa https://fb.watch/6B6TZYZE12/.
Veți constata că au fost abordate și probleme specifice situațiilor de infecții urinare la pacienții cu transplant renal.