Banner Description

Inca o incercare de stabilizare a pietei medicamentelor imunosupresoare

In 11.12.2019, Presedintele ATR a solicitat si obtiunt o audienta de urgenta la Ministrul Sanatatii, dl. dr. Victor Costache, pentru a analiza si solutiona deficientele in accesul pacientului in status post transplant la medicatia imunosupresoare. Datorita agendei foarte incarcate a d-lui Ministru, au avut loc discutii ample, doar cu consilierul acestuiai, pe probleme ridicate de dl Gh. Tache, presedintele ATR.

Concluziile acestor discutii:
– Dl. ministru va interveni la factorii abililitati pe linia apovizionarii cu medicatie imunosupresoare, in vederea acoperirii nevoilor pacientilor cu transplant din tara.
– MS va solicita CNAS necesarul estimat de medicatie imunosupresoare, asa incat sa se poata verifica existenta acestor cantitati (pe tipuri de medicamente) in piata.
– Se va avea in vedere emitere unui ordin al Ministrului pentru interzicerea introducerii in comertul intracomunitar a medicatiei imunosupresoare intrata pe piata din Romania, pentru acoperirea necesarului pacientilor romani.
– Ca o solutie de urgenta, pe perioada limitata de timp se are in vedere urmatorul mecanism:
o pacientii semnaleaza catre ATR lipsa de medicamente imunosupresoare in farmmacii;
o ATR anunta la MS situatia;
o MS transmite cartre ATR depozitele de unde farmacia se poate aproviziona, informatie pe care ATR o transmite pacientului, iar acesta farmacie;
o pacientula anunta ATR cu privire la rezultat (farmacia onoreaza reteta sau anunta ca nu poate);
o daca farmacia spune in continuare ca nu poate onora reteta, informatia este transmisa de ATR la MS, care va trimite corpul de control al ministrului in retea pentru verificare si a lua masuri drastice de rezolvare.
– Referitor la problema existanta cu eritopoietina, aceasta a fost discutata in 10 dec. la MS cu medicii de familie. Dl. Gh. Tache a fost informat ca MS asteapta solutii de la medicii de familie. In aceasta situatie, dl. Tache a prezentat solutia propusa de ATR in mai multe randuri, respectiv reintroducerea pe programul P9.7 – Tratamentul straii post transplant in ambulator, a eritropoietinelor, solutie agreata si de care, s-a promis, se va tine seama.