Campania „Spune DA! transplantului de organe”, apreciata de ieseni 28 august 2013
„Astfel de campanii ar trebui sa existe permanent. Aici este o problema a societatii, care nu se rezolva doar in 5 intalniri, ci ceas de ceas si in proportie de masa”, apreciaza presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. Vasile Astarastoae. Conferinta Iasi Conferinta Iasi Iesenii au fost informati Iesenii au fost informati Un nou centru universitar, o noua etapa a implicarii voluntarilor Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), in Campania „Spune DA! Sustine donarea de organe” – editia 2013. La Iasi, cei 14 „temerari” care si-au stabilit ca obiectiv informarea corecta a populatiei asupra aspectelor umane si legale ale actului donarii s-au intalnit cu personalitati, locuitori si vizitatori ai Municipiului Iasi, iar presa a fost nelipsita, ca de obicei, ls o astfel de cauza. „Etapa de la Iasi nu ar fi existat fara dorinta a doi ieseni, membrii ATR si pacienti cu transplant renal efectuat in centrul din orasul de pe cele 7 coline. Dana si Catalin au dorit si au muncit pentru ca echipa de voluntarii a ATR sa ajunga in acest an la Iasi si sa aduca mesajul Campaniei Spune DA! Sustine donarea de organe”, spune Amali Teodorescu, vicepresedinta a ATR, ea insasi beneficiara a unui transplant care o ajuta astazi sa duca o viata normala. Printre voluntarii echipei a fost si Bianca (Bubu), iar initiativa si tricoul ei cu semnaturi au fost prezentate in cadrul conferintei. Pe strada, din Copou pana in Piata Unirii, iesenii sau turistii aflati in Iasi au interactionat cu voluntarii ATR si ai Crucii Rosii care s-au aratat placut surprinsi de aceasta campanie si au manifestat interes fata de subiect. Dr. Vasile Astarastoae Dr. Vasile Astarastoae Voluntari crucea rosie Voluntari crucea rosie Ca de obicei, intalnirea a fost moderata de presedintele ATR, Gheorghe Tache, care a facut si prezentarea Campaniei Spune DA! Sustine donarea de organe, subliniind ca „nu numai cei afati pe listele de asteptare, ci orice persoana – sanatoasa azi – este posibil ca maine sa se afle fata in fata cu nevoia de transplant. La fel de posibil este ca oricare dintre noi, brusc, sa ne afam in situatia de potentiali donatori”.
Prof. dr. Adrian Covic, medicul care este alaturi atat de pacientii cu afectiuni renale cronice, de cei cu IRC faza terminala care traiesc datorita dializei, cat si de pacientii care au beneficiat de un transplant, impartasind cu cei prezenti „doar niste ganduri de sambata dimineata”, a spus ca pentru el „transplantul este o magie, pentru ca asa, cu putine resurse, in acesti peste 10 ani in Iasi, in acesti peste 15 – 20 de ani in tara, s-au realizat niste lucruri absolut uimitoare” si a pledat pentru nevoia de implicare, din partea umana, dar si din cea medicala a donarii si a tranplantului, accentua ca „… ar trebui sa ne recastigam dorinta aceasta de a fi aproape de cineva si de a pune presiune pe guvernanti, de a pune presiune pe sistemul de sanatate in sensul bun”. La randul sau, prof. dr. Vasile Astarastoae a aratat ca „astfel de campanii ar trebui sa existe permanent. Aici este o problema a societatii, care nu se rezolva doar in 5 intalniri, ci ceas de ceas si in proportie de masa. Trebuie sa marsam pe aspectul de umanism, aspectul de umanitate, atunci cand sustii un asemenea proiect”, a spus acesta, atat in calitatea sa de medic specialist in bioetica, dar si de dascal- rector al UMF Iasi si de presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Dr. Ioana Grigoras Dr. Ioana Grigoras Inima din lumanari aprinse in Pata Unirii Inima din lumanari aprinse in Pata Unirii Un impact extrem de puternic au avut prezenta si discursul preotului ortodox Constantin Naclad, inspector in cadrul Mitropoliei Moldovei, el insusi beneficiar al unui transplant, cat si al preotului catolic Iosif Dorcu, ambii considerand ca „viata este intotdeauna oferita: mama da viata, donatorul da viata, iar biserica apreciaza ca necesara promovarea a ceea ce este important si sacru, a ceea ce este benefic in acest act al donarii”, cele doua biserici surori actionand „in a sustine transplantul si nu numai in a-l binecuvanta”.
Interventia conf. dr. Ioana Grigoras, care pana in urma cu cateva luni a fost coordonator de transplant regional, a reusit chiar sa smulga lacrimi. „Astazi de dimineata, venind aici, am strans mana catorva persoane care s-au recomandat „transplantat de 5 ani”, „transplantat de 8 ani”, „transplantat de 16 ani”. Si acest lucru are un impact extraordinar asupra mea, pentru ca … daca vreti, am avut privilegiul sa vad in fata ochiilor si sa simt cu mana atingerea rezultatelor „in intreg” ale muncii in calitatea de coordonator regional. Eu zic ca cel mai important lucru este schimbarea in timp a mentalitatilor. Si asa cum stiti, la noi in Romania mentalitatile se schimba foarte greu, dar pana la urma se schimba!”, a punctat dr. Grigoras, facand trimitere la populatie, cat si a personalul medical si la autoritati. O mentiune speciala in cadrul discutiilor s-a facut cu privire la pacientii de varsta a treia care in Romania nu au acces la transplant, lucru care nu se intampla in alte tari din UE, care nu este nici etic si nici uman. Seara, impreuna cu cei aflati la promenada si cu cei veniti special pentru eveniment, o inima de lumina a fost aprinsa in Piata Unirii in memoria donatorilor – ingeri, a transplantatilor care au parasit aceasta lume si a celor de pe listele de asteptare care nu au mai ajuns sa beneficieze de un transplant.
Discursurile invitatilor au impresionat Discursurile invitatilor au impresionat Voluntari ATR la Iasi Voluntari ATR la Iasi Intre participantii la conferinta organizata in debutul evenimentului si care au apreciat activitatea voluntarilor ATR s-au aflat prof. dr. Vasile Astarastoaie – rector UMF Iasi, Presedinte CMR, prof. dr. Adrian Covic – sef sectie Nefrologie la sectie in care se asigura monitorizare de calitate pentru pacientii in stare post transplant renal, conf. dr. Ioana Grigoras – medic ATI, pana la inceputul anului coordonator regional de transplant, dr. Dimitrie Siropol – medic nefrolog la spitalul C.I. Parhon, pr. Costantin Naclad – inspector patriarhal, a fost prezent in dubla calitate: pacient in stare post transplat si reprezentant al Mitropoliei Moldovei, ec. Daniela Naclad – manager Policlinica „Providenta” si sotie de pacient beneficiar de transpant, preot Iosif Dorcu – reprezentand Biserica Romano – Catolica,12 voluntari ai Filialei Iasi a Societatii Nationale Romane de Crucea Rosie, care au participat alaturi de voluntarii ATR si la distribuirea de materiale informative privind donarea, membrii ATR din Iasi si Bacau si pacienti in stare post transplant care doresc sa devina membrii ai organizatiei. Din pacate, niciun reprezentant al administratiei publice locale nu si-a facut timp sa afle despre ce este vorba in aceasta campanie si ce inseamna sa fii donator sau beneficiarul unui transplant. La sfarsitul acestei saptamani, voluntarii ATR se vor afla la Brasov, iar in urmatoarele doua, la Craiova si Bucuresti