Forumului National al Asociatiilor de Pacienti (FNAP), eveniment in organizarea Coalitiei Organizatiilor de Pacienti Cronici (COPAC)
~ 28 – 29 martie 2014, Bucuresti, Rin Grand Hotel ~
ATR – membru fondator COPAC – a participat la Forum ca invitat, cu un numar de 20 membri.
FNAP a dat sansa la dialog intre asociatii, la schimbul de experienta si bune practici intereacestea. Asociatiile de pacienti participante la eveniment au informat autoritatile si personalul medical prezent despre activitatile pe care le desfasoara, despre importanta respectarii drepturilor pacientilor in sistemul romanesc de sanatate.
In deschiderea sedintei, dr. Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii a declarat ca spera sa rezolve problema introducerii unei noi liste de medicamente compensate cat mai repede, pentru ca pacientii asteapta de sase ani acest lucru.
Presedintele ATR a supus atentiei ministrului Sanatatii, necesitatea intrunirii celor doua comisii (MS si MFPS), asa cum au fost initiate de fosta conducere a MS, astfel incat sa se imbunatateasca criteriile de incadrare in grad de handicap, pe specificul fiecarei patologii.
Temele dezbatute in cadrul Forumului au fost:
– Accesul pacientului la tratament si ingrijiri de sanatate. Cei prezenti au putut asculta parerile si interactiona cu reprezentanti ai: CNAS, industriei pharma (brand si generice), furnizorilor de servicii medicale din zona ONG-urilor si organizariilor de beneficiari (pacienti). Dl. Gheorghe Tache a subliniat nevoia imbunatatirii cadrului legislativ, prin introducerea unei “retete corectoare”, in cazul in care pacientului ii este schimbata schema de tratament in cursul aceleasi perioade de eliberare a retetei.
– Boala cronica nu trebuie sa fie echivalata cu discriminarea. Drepturile pacientilor – Pentru toti participantii, prezenta d-lui Aztalos Csaba Ferenc, care a reprezentat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a starnit mult interes, multe intrebari si dezbateri aprinse. Presedintele ATR, dl. Gheoghe Tache i-a adresat d-lui Aztalos Csaba Ferenc, in intrebarea: schimbarea deciziei de incadrare in grad de handicap reprezinta o discriminare? Raspunsul a fost afirmativ, adica orice pacient caruia i-au fost incalcate drepturile legale pe linie de protectie sociala se poate adresa Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
– Protectia sociala – Tema care, ca de fiecare data, a prezentat interes si a rascolit dureri mari. La dezbateri a fost prezenta d-na dr. Doina Romosan de la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de munca.
Spre dezamagirea celor prezenti, reprezentantul Directiei Generale pentru Protectia Persoanelor cu Handicap din MS nu a fost prezent. Acest lucru a facut ca toate intrebarile, nelamuririle si nemultumirile sa se indrepte catre persoana prezenta, care venind de la o alta institutie si ocupandu-se de un alt segment al protectiei sociale … nu era in masura sa raspunda.
De precizat ca aceasta sectiune a fost moderata de dl. Gheorghe Tache, presedinte ATR
– Platforma comuna de actiune. Implicarea pacientilor in activitatea organizatiilor de pacienti. Codul etic al asociatiilor de pacienti (n.r.: membre COPAC) – Tema a fost de interes in mod special pentru reprezentantii organizatiilor implicati direct in administrate activitatii organizatiilor. Dl Gheorge Tache a precizat ca acest cod trebuie sa contina, ca repere definitorii, respectul, solidaritatea si unitatea asociatiilor.
In afara tematicilor anuntate in program, la finele zilei de 28, a foat prezentat Dosarul Electronic de Sanatate (DES), de catre dl dr. Marius Filip. Domunl dr. a precizat ca acest document va contine istoricul informatiilor medicale relevante pe diferite paliere de acces.
Mai multe poze in
albumul de pe facebook.