Banner Description

Fila de poveste: „Scoala de vara a pacientilor cronici”, deja traditie!

Fila de poveste: „Scoala de vara a pacientilor cronici”, deja traditie!
O noua poveste cu si despre oameni care invata sa mearga inainte in tandem cu boala cronica, s-a incheiat in 6 septembrie.
Povestea din 2016 a inceput in ultima zi de vara (31 august), cand la Saturn, in capat de tara, grupulete sau individual, au inceput sa soseasca „scolari” din tara si din Europa. Si ca in orice prima zi de scoala, indiferent de varsta, pe fetele oamenilor puteai citi sentimente diferite: de la bucuria revederii la curiozitate si teama de necunoscut, de nou. Unii timizi, altii hotarati, iar altii tatonand locul si oamenii din preajma, se apropiau de masa unde se facea inregistrarea, iar locul din jur era plin de imbratisari, rumoare, prezentari, intrebari … … Si asa se pregatea inceperea editiei a III-a a Scolii de vara a pacientilor cronici, Saturn – Mangalia 2016!
Si in acest an, ca si in anii anteriori, „VINA” teserii acestei povesti apartine Asociatiei Transplantatilor din Romania, oamenilor din board-ul acesteia, care alaturi de multa munca, au pus suflet si ingeniozitate ca totul sa fie cat mai armonios. Partener in povestea noasta despre invatare, prietenie, socializare si suport reciproc a fost, si in acest an, Primaria Municipiului Mangalia.
Deschiderea festiva, gazduita in sala de conferinte a hotelului Cleopatra (Saturn), s-a facut in cadrul unei Coferinte la care „scolarii” au avut ca invitati pe d-na dr. Crina Raletchi, consilier personal al d-nei Monica Emanuela Althamer, Ministrului Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii; d-na dr. Mihaela Vrinceanu, Medic Sef la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta, ca reprezentant al d-lui dr. Gheorghe Radu Tibichi – Presedinte CNAS; dl. Dragos Anghelescu, viceprimar al Municipiumul Mangalia; dl. Radu Ganescu, Presedinte COPAC; reprezentanti ai unor organizatii de pacienti din alte tari; coordonatorii de ateliere si presa.
Plecati la drum din ziua anterioara si strabatand distante lungi, au ajuns la festivitatea de deschidere si prietenii din organizatii similare din alte state: Tomislav Zuljevic (Federatia Bosnia si Herzegovina), Drazen Zemun (Croatia), Diana Bitca si Nicu Lupascu (Republica Moldova). Apreciem efortul si ne-am bucurat mult de prezenta lor pe parcursul Scolii de vara!
Activitatile Scolii de vara a pacientilor cronici 2016, au fost derulate sub sloganul „Invata. Dezvolta-te si da mai departe”, slogan care a fost primit cu entuziasm de catre participanti si pe care ne gandim sa-l pastram si pentru editiile urmatoare.
In cadrul tuturor activitatilor, unele traditionale altele neconventionale, „scolarii” au aflat lucruri noi, sau au aflat ca lucrurile pe care le stiau deja pot sa le foloseasca pentru a-si imbunatatii calitatea vietii.
Pentru ca Scoala de vara a pacientilor cronici este o poveste pentru mici si pentru mari, principiul pe care s-a bazat aceasta editie a fost acela al MOTIVARII si AUTOMOTIVARII: pentru a merge mai departe, pentru a privi cu incredere spre normalitatea vietii, pentru a face lucruri pe care la un moment dat credeai ca nu le vei mai face niciodata, pentru a devenii sustinatorul celor aflati in situatii similare, intr-un cuvant, pentru a recunoaste si a te bucura de tot ceea ce iti ofera viata.
Si pentru ca participantii s-au aflat intr-o poveste, activitatile au fost conduse de zane si spiridusi, care au provocat scolarii la dezbateri si aprofundare pe temele:
* Depresia – un inamic invizibil. Cum o recunoastem, cum o tratam, cum o prevenim. (atelier psihologie)
* O calatorie spre mine, prin arta. (atelier psihologie)
* Oare eu mai pot manca ceva? (atelier nutritie)
* Diabetul incotro? (atelier nutritie)
* Tinerete fara batranete – alimentatia alcalina versus alimentatia acida. Stilul de viata si implicatiile stresului. (atelierul comun nutritie – psihologie)
* Buna dimineata soare, buna dimineata mare! (inviorare: mers, alergare usoara si exercitii pe plaja)
* Provocarea sferei! (atelier de activitate fizica: tenis de masa, bowling, fotbal, biliard)
* Complicatii asociate transplantului si medicatiei imunosupresoare. (atelier medica)
* Posibilitatile si limitele antibioticelor. Durata tratamentului antibiotic. (atelier medica)
* Suplimentele dietetice: Da?/Nu?, Cat?, Cum?, Cand? (atelier medica)
* Relatia medicului de familie cu pacientul transplantat – prescriptii medicale. (atelier medica)
* Manevre de prim ajutor pe intelesul tuturor! (atelier de prim ajutor)
* Te invit la dans! (atelier de terepie prin dans)
* Istoria locurilor (vizita la Muzeul de arheologie Callatis)
* Suport pentru pacientul cronic … de unde nu gandesti. (vizita la Herghelia Mangalia)
Fiecare tema in sine a creat sau a scos la suprafata una sau mai multe povesti … dar asta este alta poveste!
Nu trecem insa la capitolul urmator, ca sa aflam cine au fost zanele si spiridusii si sa le transmitem aprecierile participantilor si organizatorilor: Corina Ene, asistent nutritionist – nutritie; Evy Dehelean, psiholog clinician – psihologie; Mihaela Popescu, medic – medica; Mircea Ciorcan, student la medicina anul VI + pacient + membru ATR – prim ajutor; Alina Cimpoieru, profesor de dans – terapie prin dans; Cornelia Kun, medic + pacient + membru ATR – sport, Daniel Lamba, membru ATR – sport.
Daca ar fi sa va povestim de-a fir a par despre ce s-a intamplat la ateliere si in restul timpului, ca sa nu mai zicem de „concursul gastronomic” … povestea noastra s-ar transforma in roman fluviu, asa ca va propunem sa gasiti la final mimagini, iar in continuare cateva marturii ale participantilor.
* * *
Scoala de Vara a fost o idee geniala a unor oameni speciali pe care soarta m-a facut sa-i cunosc si sa le apreciez eforturile. Aceste zile au constituit un prilej de a invata multe despre cum trebuie sa pretuiesc darul pe care l-am primit cu o noua sansa de a trai.  
 
Mai presus de toate informatiile primite de la specialisti in diferite domenii, aceasta perioada de doar sapte zile a constituit un punct de sprijin in lupta cu problemele aferente starii specifice in care ma aflu.
 
Prietenilor mei mai tineri le transmit bucuria de a-i fi intalnit, deja mi-e dor de ei, de imbratisarile lor afectuoase, de bucuria lor de a exista. Pentru toti voi ramane Victoria cea optimista, transmitatoare de putere si incredere. Va multumesc si va iubesc!” – Victoria Paun (74 ani), pacient cu transplant.
* * *
 „O provocare a reprezentat-o lectia de dans desfasurata pe terasa unui restaurant. M-am simtit usor inhibat la inceput, la fel ca si colegii mei, dar impreuna am trecut cu brio „proba dansului”, ne-am implicat si ne-am dezlantuit energiile. Pe toti cei care am participat ne-au bucurat aplauzele si incurajarile turistilor adunati sa priveasca. In acest context am simtit ca suntem speciali si imi doresc sa repet experienta.” – Dan (45 ani), pacient cu transplant.
* * *
O bucurie. Un sentiment profund de multumire sufleteasca pentru faptul ca am participat pentru al doilea an consecutiv la “Scoala de vara a pacientilor cronici”.
Nu stiu cum au trecut orele, minutele, nu am simtit oboseala, desi cursurile si programul au fost pe alocuri solicitante. M-am bucurat ca un copil pentru faptul ca am fost impreuna, ca am ajutat, ca am contribuit cu totii, ca am ascultat, ca am inteles mai bine nevoile si dorintele pacientilor. Pe langa aceste lucruri sunt fericita pentru ca sunteti bine. Decideti sa fiti invingatori in fata vietii si adoptati o atitudine in consecinta. Sunteti oameni frumosi din toate punctele de vedere. Va apreciez pentru vointa, tarie de caracter, pentru motivatie, reusita.Va doresc multa sanatate si sa ne revedem cu bine de fiecare data. Va multumesc!” – Raisa (25 ani), jurnalist, voluntar ATR.
* * *
Anul acesta am participat, pentru prima data, la Scoala de vara a pacientilor cronici. Nu am stiut cum va fii acolo, si nici asteptari nu am avut, dar surpriza a fost mare. Am invatat lucruri interesante despre psihologia omului, despre munca in echipa,despre medicamentele pe care noi le folosim. Am intalnit doctori minunati, persoane cu transplant sau care faceau dializa, foarte deschise, prietenoase, oameni care erau dispusi sa-ti asculte povestea vietii tale, iar la randul lor sa-iti spuna povestea lor. Da!, doresc sa particip si pe viitor, doresc sa se faca si alte cursuri, sa fie si alti medici invitat i- eu as dori sa fie invitat un medic nefrolog. 
* * *
Intr-un cuvant, am vazut o munca titanica la organizatori, alergatura, stres,iar la final satisfactia ca au reusit ceea ce si-au propun. Felicitari! Sa ne vedem la anul sanatosi!” – Sorina (39 de ani), pacient cu transplant.
* * *
„Aseara m-am intors acasa de la Scoala de vara a pacientilor cu boli cronice, organizata de Asociatia Transplantatilor din Romania. M-am intors alta. 
 
Am selectat cateva poze de la eveniment si am vrut sa descriu ce a insemnat pentru mine participarea, ce a insemnat sa intalnesc oamenii pe care i-am intalnit. In general, sunt omul scrisului, imi exprim mai bine gandurile si emotiile, ma dezvalui mai bine pe mine. De data asta insa scrisul nu e de ajuns, nu-mi pot alege cuvintele suficient de potrivit. 
 
Cei care cred ca a fost vorba despre teza mea, ca eu am fost acolo pentru teza mea, au dreptate, numai ca teza mea este despre altceva. Mi-a luat un an s-ajung la tema, un an de cautare si rascolire … pentru ca voiam ca aceasta sa ma reprezinte, sa rup din sufletul meu in ea, sa fie credinta mea.
 
Azi simt mai mult ca oricand ca am ales bine si ca este asa. Ma simt atat de norocoasa sa lucrez la ceva in care cred cu toata fiinta. Multumesc oamenilor pe care i-am intalnit in aceasta saptamana pentru asta. Multumesc ca mi-ati spus povestea voastra, ca v-ati deschis sufletul in fata mea si-n felul acesta ati intrat in sufletul meu. M-ati invatat atat de multe despre mine, despre voi, despre oameni care ajuta oameni, despre viata, despre Dumnezeu.” – Oana (26 ani), doctorand in sociologie, voluntar ATR.
* * *
Trebuie sa invat limba romana pana la editia urmatoare! Ma gandesc ca daca este interesant cand nu intelegi limba … atunci cand poti intelege trebuie sa fie de poveste! A fost cea mai buna decizie a acestei veri, sa fiu prezent la acest eveniment. Ce se intampla aici este cu mult mai mult decat m-am asteptat cand am vazut o prezentare a conceptului „Scoala de vara a pacientilor cronici” si a editiei 2015, la intalnirea SEEN Transplant de la Vitez, in luna iunie 2016.” – Tomislav Zuljevic, presedintele asoiatiei similare din Federatia Bosnia si Herzegovina.
* * *
Ma bucura faptul ca impreuna cu membri CD am reusit sa continuam derularea acestui proiect al Scolii de vara, menit sa asigure pacientilor pre si post transplant informatiile necesare pentru formarea unei conduite adecvate de pacient cronic. Diversitatea tematicilor adaptate la conduita pacientului cronic, dezbaterile interactive, dar si schimbul de informatii intre participanti, inclusiv prin implicarea colegilor de peste hotare, a facut ca editia din acest an sa fie o reusita deplina, prin multitudinea informatiilor asimilate, necesare si utile in viata noastra de zi cu zi. Relationarea si intemeierea unor puncte de prietenie intre participanti, dorinta transmiterii bagajului informational acumulat catre colegilor care nu au putut participa la acest eveniment s- au constituit in elemente de solidaritate si intrajutorare colegiala, care au conturat cel mai bine tabloul general al Scolii de vara din acest an”, declara Gheorghe Tache, presedintele Asociatiei Transplantatilor din Romania.
***
De regula povestile se termina cu „Si au trait fericiti pana la adanci batraneti …”
Povestea noasta se incheie cu: pentru ca a fost ceea ce participantii au avut nevoie, in anul care va veni, programul va fi actualizat si adaptat nevoilor pe care le vom identifica pana atunci!
Si la final, de final, dorim sa aducem multumiri celor care au ajutat ca povestea noastra sa se desfasoare, sponsorilor si partenerilorAstellas Romania, B. Braun Romania,Diaverum, NeoLife; THR Marea Neagra, Primaria Municipiului Mangalia,Liceul Callatis – Mangalia, Edna Color – Mangalia, Clubul de Bowling Saturn.
A!!!, mai este ceva, ultimele multumiri pentru cei-dintai:
a) doamenle din ATR care au donat delicate articole facute cu miinile si imaginatia proprii (Stela Maghear, Alina Spirleanu, Adriana Dumitrache, Amali Teodorescu) si pe care Ana si Eliza le-au oferit trecatorilor prin holul hotelului, care s-au oprit si au facut donatii Zambaretului;
b) doamenlor si domnilor din ATR care au participat la asigurarea materialelor si bunei defasurari a activitatilor: Alexandra Mirea, Alina Spirleanu, Cornelia Kun, Edit Petriko, Stela Maghiar, Melinda Cadar, Cerasela Salontay, Alina si Ovidiu Cetatean (ambii beneficiari de transplant renal), Ana Panate, Eliza Coman, Marius Udrescu, Nelutu Bajan, Gheorghe Pavel, Denis Chirihiu, Oana Petre, Raisa Arsenica, Amali Teodorescu, Gheorghe Tache;
c) tuturor „scolarilor” care au participat la atelierele Scolii de vara a pacientilor cronici.
… Si-am incalecat pe-o sa, si ma retrag sa-mi refac energia si condeiul pentru editia a IV-a!