Banner Description

EVENIMENT în interiorul evenimentului „Ziua Donatorului de organe”, 2019!!!!!!

Asociația Transplantaților din Romania (ATR) a organizat sub auspiciile Ministerului Sănătății și cu sprijinul: Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, Primăriei Municipiului București, Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale – București, Poliției Comunitare – București, I’velo, SamMills SRL (AquaVia) și Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, în data de 27 iulie 2019, o serie de activități în cadrul evenimentului „Ziua Donatorului de organe”.

EVENIMENTUL de la eveniment, și în același timp o mare și plăcută surpriză pentru organizatori, a fost susținerea cauzei de către Asociația Moto Free Riders („prima organizaţie non-guvernamentală din România care uneşte amatorii motociclismului pentru a demonstra că viața pe motor înseamnă mai mult decât haine de piele şi zgomot în trafic”), care s-au alăturat, într-un număr impresionant, bicicliștilor, pe traseul Spitalul Sf. Maria – IC Fundeni, turând motoarele ca omagiu pentru Donatorii de organe.

Ceea ce vom spune în continuare va părea o poveste lungă, DAR sunt doar mici episoade din filmul evenimentului.

Activitățile zilei au debutat la Spitalul Sf. Maria, la ora 9,30, cu o conferință de presă, în cadrul căreia dl. Gh. Tache, președintele ATR a accentuat pe nevoia de creștere a numărului de donatori și pe cea de organizare eficientă a activității de oodonare: “Eu consider că această scădere a numărului de donatori față de perioada anterioară, din ultimii doi-trei ani, trebuie să o privim numai din interiorul nostru și să o analizăm în interiorul nostru. Mă refer aici la toți factorii acreditați pe aria de transplanturi. Este nevoie de o analiză la Agenția Națională de Transplant, cu organizațiile profesionale și chiar și cu noi, cu asociațiile de pacienți (…). Până când noi nu facem o analiză clară, detaliată, cu toate disfuncționalitățile care există – și pentru că am pomenit de Agenția Națională de Transplant, iată că, de la înființare, încă nu s-a reușit să fie toate posturile ocupate, astfel încât să fie funcțională, să fie activă și să poată să-și îndeplinească mandatul pentru care a fost înființată – să știm cum stăm, ce merge, ce nu merge și ce avem de făcut. Totul pornește din interior. Și atunci când vom transmite mesaje clare și vom face un front comun, atât de informare, cât și de susținere a activității de transplant în toate ramurile ei, lucrurile vor începe să funcționeze”.

Gazda noastră, dl. Prof. dr. Narcis Copcă, managerul spitalului Sf. Maria, a vorbit despre implicarea acestei unități spitalicești în transplanul românesc și despre perspectivele în domeniu, care se preconizează la acest spital: “Spitalul Clinic Sf Maria are bucuria să fie punctul de plecare pentru Marsul Ciclist de astăzi. Suntem alături de pacienții noștri cât și alături de familiile acestora. Transplantul de plămân și ficat dezvoltate deja medical și logistic au tradiție în spital, iar în viitorul apropiat în Noul Centru de Transplant multiorgan – cel simultan de pancreas – rinichi ori cardiac – vor diversifica activitatea, pe care o dorim ințeleasă just, transparentă și susținută de leadershipul politico – administrativ.”

Mesajul transmis de partenerul oficial al ATR la eveniment, Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, prin purtătorul sau de cuvânt, d-na notar public Miruna Popescu a vizat aspecte care țin de procedură: „Orice cetățean major și cu discernământ se poate prezenta la orice notariat public din țară cu actul de identitate exprimându-și dorința de a dona postmortem organele în totalitate sau doar parte din organele sale. Răspunsurile corecte și prompte primite de persoanele care se adresează birourilor notariale solicitând informații privind procedura donării de organe, cât și înscrierea, gratuit, în Registrul Național al Donatorilor de Organe, reprezintă modalitatea prin care notarii și personalul auxiliar se implică profesional și responsabil în procedura de transplant, procedură pe care aceștia o susțin și în alte forme, inclusiv prin sprijinul pe care Uniunea Națională a Notarilor Publici îl acordă evenimentului la care participăm.

Nu putem să nu vă împărtășim două mesaje care ne-au fost transmise, acestea fiind „de suflet” pentru membrii ATR. Și pentru că în inimile noastre, unele transplantate, acestea sunt la fel de importante, în redarea lor vom ține cont de eticheta socială și vom da „întâietate doamnelor”:

Dr. Turkes Ablachim, director medical ASSMB: „Așa cum am anunțat anul trecut, anul acesta am desfășurat în toate universitățile publice din București programe de informare a studenților privind donarea de sânge, de celule stem și de organe, ca un prilej de a da dovadă de altruism și generozitate pentru salvarea de vieți. Ne arătăm mereu dedicați ideii că împreună putem schimba mentalități, că putem reînvăța empatia față de suferința celor din jurul nostru, prieteni, rude sau necunoscuți.

Dr. Dumitru Viorel Mănescu, notar public, președintele Uniunii Naționale a Notarilor Publici: „Sprijinind reușita Zilei Donatorului 2019 ca parteneri oficiali ai evenimentului, notarii publici, reprezentați de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România reiterează public implicarea profesionistă și responsabilă a membrilor profesiei și a personalului notarial auxiliar în procedura de transplant. Este vorba atât despre informarea corectă și promptă a persoanelor care se adresează birourilor notariale solicitând informații privind procedura donării de organe, cât și despre înscrierea în Registrul Național al Donatorilor de Organe, gratuit și cu respectarea deplinei confidențialități.

După conferința de presă, în curtea Spitalului Sf. Maria, s-au echipat cu tricouri purtând mesajul „Te port în trupul și în sufletul meu. Respect, Donatorule!” cei care au luat startul la ”Marșul pentru Viață” fie pe biciclete – proprii sau puse la dispoziție de I’velo – fie pe motociclete – Asociatia Moto Free Riders – ale căror motoare au atras atenția o dată în plus asupra celor care s-au deplasat până la IC Fundeni.

Ajunși la IC Fundeni, ne-a întâmpinat d-na conf. dr. Carmen Orban, managerul institutului, care s-a alăturat participanților la slujba de pomenire a Donatorilor Îngeri. “Empatia față de pacienții noștri ne face doctori mai buni. Recunoștința față de aceia care au contribuit la salvarea multor vieți ne face doctori și oameni mai buni. Gândul la cei care s-au prăpădit și au făcut ca viața să învingă ne aduce mai aproape de Dumnezeu. Să nu uităm cuvintele lui P. Țuțea “Medicina este arta vindecării, care teoretic nu are nici o limită.”, a spus d-na Manager, încheind cu îndemnul: „Iubește Viața!”.

Slujba de pomenire s-a desfășurat în aer liber, lângă troița pe care ATR a ridicat-o în memoria Donatorilor Îngeri în 2014, și unde an de an, ne strângem întru aducere aminte.

Părintele Horia, care totdeauna este alături de pacienți, când aceștia, internați fiind, trec prin clipe grele, și de ATR de câte ori este solicitat, pe lângă slujba de pomenire, a avut și un cuvânt de alinare pentru cei prezenți: “În aceste clipe de aducere aminte a acelor momente de importanță vitală a procedurilor chirurgicale, prevăzute în procesul de transplant, aducem rugă de iertare și veșnică odihnă, celor ce au dăruit viață. Este datoria noastră să înălțăm rugăciuni în aceste ceasuri de priveghere, de compasiune și totodată de mulțumire către Hristos Domnul, Doctorul sufletelor și trupurilor noastre. Avem capacitatea de a participa la creație și de a dărui viață și speranță în mijlocul suferinței.

De interes au fost cele spuse la un moment dat de dl. Gh. Tache, președintele ATR despre tendința europeană privind donarea și transplantul de organe în scop terapeutic: “Peste tot în lume, numărul de organe disponibile pentru transplant este insuficient, raportat la nevoi. În acest context, în Parlamentul European s-a format un grup de lucru “pentru sănătatea rinichiului”, care promovează “opțiuni de extindere a donării”, de îmbunătățire a educației și informării populației cu privire la transplant. Astfel, la Bruxelles se discută tot mai mult despre promovarea donării de rinichi de la persoane neînrudite și susținerea, într-o forma sau alata, a donatorilor.

Pentru ca acest eveniment se desfășoară pentru al VI-lea an sub auspiciile Ministerului Sănătății, și pentru că, spre regretul nostru, d-na ministru Sorina Pintea, membru susținător al ATR, nu a putut fi alături de noi, ca în multe alte rânduri, a ținut să ne transmită un mesaj pe care îl considerăm emblematic pentru întregul eveniment: „Este o zi a recunoștinței pentru Îngerii care au dăruit viață și pentru cei care au avut puterea ca, în durerea lor, să accepte donarea de organe pentru a ajuta oameni în suferință, a căror viață depinde de transplant. Este încurajator faptul că, în ultima perioadă, din ce în ce mai mulți oameni au înțeles că salvarea de vieți este virtutea celor puternici, însă trebuie să continuăm eforturile pentru a oferi o nouă șansă la viață pentru un număr cât mai mare de pacienți aflați pe listele de așteptare pentru transplant.

Acest eveniment de suflet și mare trăire emoțională, nu ar fi putut avea loc fără instituții și oameni care să îl susțină. Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă Ziua Donatorului de organe 2019, prin sprijinul și înțelegerea acordate: Ministerul Sănătății, care din 2014 patronează acest eveniment; Uniunea Naționale a Notarilor Publici din România, sponsorul și partenerul nostru oficial în organizarea Zilei Donatorului de Organe; Primăria Municipiului București; Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale – București; Poliția locală a Municipiului București; I’velo; Sam Mills Europe (AquaVia); Serviciul de Ambulanță București – Ilfov; institutele clinice Fundeni și Sf. Maria.

Mulțumim membrilor Asociației Moto Free Riders, pentru extraordinara surpriză de a ni se alătura și de a răspândi mesajul nostru.

Totodată mulțumim partenerilor noștri media: Agerpres, Școala Pacienților, Revista Politici de Sănătate, Sănătatea Buzoiană, Viața Medicală.

Mulțumim, încă o dată, tuturor celor care ne-au susținut în realizarea evenimentului, celor care au participat și celor care ajută la promovarea mesajelor noastre.

Mulțumim membrilor ATR care au participat efectiv la organizarea evenimentului: Gheorghe Tache, Lili Tăbăcaru, Simona Comăndașu, Maria Rusen, „mama Simona”, Raluca Drăgan, Luisa Pătru, Amali Teodorescu.

Îi rugăm să accepte mulțumirile noastre, pe toți cei care au dat o mâna de ajutor, dar nu au fost nominalizați. Au fost extraordinari toți participanții – bicicliști, motocicliști sau participanți doar cu picioarele din dotare, cunoscuți sau necunoscuți – care au venit să susțină cauza donării de organe în scop terapeutic. Avem pentru fiecare în parte un gând de recunoștință, o sinceră apreciere și un mare MULȚUMESC!