Banner Description

Eveniment: ANT a semnat un acord cu Eurotransplant

30 iunie 2017

În 29 iunie Agenția Națională de Transplant din România a încheiat un acord de parteneriat cu Eurotransplant. În continuare găsiți conținutul acordului tradus în limba română și în PDF originalul.

Acord bilateral

Între Organizații Europene, pentru schimb de organe

Între

Stichting Eurotransplant International Foundation

și

Agenția Națională de Transplant din România

Eurotransplant International Foundation și Agenția Națională de Transplant din România sunt de acord cu posibilitatea și importanța schimbului de organe, între organizațiile lor, pentru transplant la pacienți. În acest acord se stipulează condițiile schimbului. Acest acord este pe o perioadă nedeterminată de timp și poate fi denunțat de o parte sau de ambele parți în orice moment.

  1. Eurotransplant International Foundation și Agenția Națională de Transplant din România garantează reciproc controlul calității, originea și trasabilitatea organelor schimbate.
  2. În conformitate cu principiile etice ale Societății de Transplant și ale Organizației Mondiale a Sănătății, în niciun caz un organ nu va fi un produs de trafic, comerț sau constrângere.
  3. Eurotransplant International Foundation și Agenția Națională de Transplant din România garantează reciproc respectarea legilor privind donarea de organe, aplicabile în țările lor.
  4. Nici un pacient nu poate apărea simultan, în ambele organizații, pe o listă de așteptare pentru transplantul de organe.
  5. Organele pentru care nu se găsește niciun beneficiar adecvat în una dintre cele doua organizații organizațiile partenere, pot fi oferite celeilalte.
  6. Cererile de organe pentru pacienții cu nevoi speciale, cum sunt pacienții cu patologie pulmonară care au nevoie de transplanturi pulmonare și cum ar fi pacienții cu afecțiuni hepatice și cardiace foarte urgente, aceștia pot fi comunicați între cele două organizațiile.
  7. Nu există nicio taxă pentru organele schimbate între cele două organizații. În prezent doar cheltuielile pentru transplantul de organe sunt acoperite de centrul de transplant în care se efectuează operația. Rambursarea costurilor de transplant este facilitată de organizațiile de schimb de organe la care este arondat centrul de transplant de destinație.
  8. Organele schimbate sunt alocate pentru transplant în conformitate cu criteriile medicale existente ale organizației destinatare. Astfel de organe pot fi utilizate numai pentru transplantul de organe în scop medical și nu pentru alt scop, de ex. cercetare.
  9. Anual, se organizează o întâlnire între reprezentanții celor două organizații pentru a discuta aspecte de interes comun.

Up date 10 noiembrie 2017 – despre același subiect: Ministerul Sănătății; ANT; Eurotransplant