Banner Description

Echipa ATR la Oxford

Jurnal de participare la ETDG

august 2022

Abrevieri: ETDG – European Transplant and Dialysis Transplant Games; ATR – Asociația Transplantaților din România; ETDSF – European Transplant and Dialysis Transplant Sport Federation

ETDG – un timp și un spațiu unde oameni care trăiesc datorită unui transplant sau trăiesc depinzând de un aparat de dializă, se întâlnesc pentru a celebra VIAȚA!

* * *

28 august 2022: Echipa ATR a fost întâmpinată de dl. Gheorghe TACHE, președintele organizației.

* * *

27 august 2022: A fost ultima zi competițională. Ultimele două zile ale Jocurilor Europene sunt totdeauna rezervare competițiilor atletice. Pentru ziua de 27, competițiile s-au desfășurat integral pe terenurile de la Radley College, colegiu de mare tradiție în UK, unde organizatorii ediției 2022 a ETDG au asigurat cazarea participanților și o serie de activități.

În această zi, echipa ATR a avut în competiția de ball throw pe Cătălin (Vasile) Budai. Nu a fost cu medalii, dar a fost cu interacțiune cu multă lume, cu povești de pacienți și nu numai.

* * *

25 august 2022: Seara, la ora 8 PM, după terminarea zilei competiționale, a avut loc Ședința de AG a ETDSF. Punctul principal în Ordinea de zi, alegerea unui nou președinte. După 22 de ani in fruntea federației, Judit Berebte (Ungaria) a predat responsabilitățile lui Colin White (Irlanda). Mulțumiri Judit pentru munca depusă! Felicitări și spor la treabă, Colin!

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

* * *

24 august 2022: Pentru echipa ATR, aceasta fost ziua de petanque. A fost o zi lungă, plină, un pic (mai mult) obositoare, fără medalii, dar cu multă muncă, cu experiențe și cu foarte, foarte multă bucurie pentru toți participanții.

La o primă vedere, se poate spune/gândi că petanque este … “o joacă”. Când însă joci unul după altul 6-7 meciuri … realizezi că “joaca” asta este teribil de serioasă și că solicită jucătorul, nu glumă. Efortul și concentrarea de care este nevoie sunt de o mare intensitate.

Bravo pentru Cătălin (Vasile) Budăi și Amali Teodorescu, care au concurat cu maximă seriozitate, avându-i alături cu încurajări și suport pe coechipierii Iulia Iatco și Lucian Pleșoianu. Cam așa funcționează o echipă: cine nu are competiție, este alături de cei care concurează.

Felicitări organizatorilor care au ales ca loc de desfășurare a competiției Palatul Blenheim! Un loc minunat, plin de istorie și în jur cu peisaje parcă desprinse din picturile clasice engleze.

Suprafața de joc: pietriș mărunt!

* * *

23 august 2022 – up date special despre PERSEVERENȚĂ: Bronz la înot pentru ATR obținut de Iulia Iatco … în condiții impresionante.

După ce dimineața, în proba de 100 m brass, i s-a făcut rău în bazin, Iulia s-a întors la același bazin pentru proba de 50 m brass în după-amiaza aceleași zile. Ea, omul cu 3 țări (născută în Republica Moldova, devenită cetățean al României și renăscut în Belarus – prin transplant hepatic – în urma cu 1 an și 3 luni) s-a alăturat în urma cu 4 ani familiei ATR, iar la EDTSG a luptat pentru o medalie în numele României … și a obținut-o.

Mai mult decât aceasta medalie, impresionează dăruirea și motivarea ei de “a face”. Pentru ea, a fost important să termine cursa. Să își demonstreze sieși că poate. Medalia a venit … ca bonus.

Felicitări, Iulia!!!!

* * *

23 august 2022: Toată admirația pentru băieții noștri – Vasile Budai (alias Cătălin de la Iași) și Lucian Pleșoianu – care deși cu șoldurile defecte au participat la competiția de badminton.

European Transplant and Dialysis Sport Games nu sunt despre rezultate. Sunt despre dorința de a face (după puterile proprii), despre a fi activ în măsura putinței, despre curajul de a încerca, despre a te simți diferit în sens pozitiv … și despre a mulțumi, prin ceea ce faci, celor care au contribuit la “șansa” ta (donatori, familiile care au acceptat donarea, personalul medical).

Și pentru că tot vorbim despre ce înseamnă întâlnirile sportive pentru pacienții cu transplant și în program de dializă …. un alt exemplu: domnii peste 60 ani înotând la probe de 50 m. Este evident că nu contează vârstă, nu contează ca ajungi la secunde bune după primul sosit. Important este ca ai curajul și dorința sa participi! Pentru aceasta merită apreciați și susținuți cei care participă.

* * *

22 august 2022 – Mărturie: „Azi am avut cel mai mare succes: toate săgețile nu numai că au ajuns pe țintă, ci au și rămas acolo!!!!!

În urma cu 2 ani, abia retușam sa lanseze săgeți ușoare, care însă eșuau în drumul lor spre țintă. Cu timpul, câte una atingea ținta. După o alta bucata de timp, răzleț, se înfigea câte o săgeată în țintă. Și așa, încet și cu răbdare, am ajuns ziua de azi, când probabil, adrenalina competiției m-a făcut nu numai să trimit toate săgețile în țintă și sa rămână acolo…

O medalie se bronz, care pentru mine personal valorează infinit mai mult decât una de aur: îmi demonstrează cât de mult am recuperat mult în ultimii 2 ani!!!” 

Gândurile de mai sus aparțin lui Amali Teodorescu, care revine în echipa ATR participantă la ETDSG după niște ani de pauză.

* * *

21 august 2022: Emoție maximă pentru echipa ATR și nu numai la deschiderea European Transplant and Dialysis Games, Oxford (UK)

Asociația Transplantaților din România este prezenta cu o echipă de patru competitori (Amali Teodorescu, Iulia Iatco, Lucian Pleșoianu, Vasile Budai), în probe de: înot, atletism, tenis de masa, badminton, darts, petanque.

Echipa ATR îi mulțumește lui Lynne Holt pentru oportunitatea de a fi parte din acest important eveniment al comunității europene de transplant și dializă, pentru suportul moral și financiar acordat în vederea participării. Și nu în ultimul rând, un mare „MULȚUMESC!”, Lynne pentru fundraiser-ul extraordinar care ai fost în acțiunea „Ucraineni refugiați în Europa”.