Banner Description

DONAREA DE ORGANE – O NECESITATE

La evenimentul de aniversare a 13 ani de la infiintarea Asociatiei Transplantatilor din Romania s-a lansat un program de constientizare a opiniei publice, in legatura cu necesitatea donarii de organe, relateaza Agerpres.

In prezent pe listele de asteptare se afla aproximativ 3.000 de pacienti.

Prim-vicepresedintele asociatiei, Gheorghe Tache, a evidentiat ca princila problema este lipsa unei definiri individualizate clare a starii post transplant a pacientilor, care duce la aparitia unor serii de confuzii.

Este vorba de incadrarea in grad de handicap, pacientii nu sunt evaluati ca stare post transplant, ci ca insuficienta de organ vital ceea ce, potrivit lui Gheorghe Tache, nu mai este cazul atata timp cat grefa este functionala, aceasta compensand insuficienta.

O alta problema majora este aceea a monitorizarii pacientilor, care se face numai in centrele de transplant acreditate unde numarul pacientilor, indeosebi cei cu transplant renal, ajunge sa copleseasca numarul medicilor care se ocupa de ei. In plus, este nevoie de asigurarea medicatiei pentru boli cronice asociate transplantului. Un procent de 80% dintre cei care sunt transplantati si au diferite boli cronice isi fac analizele in sistemul privat si nu gratuit, asa cum ar trebui spun reprezentantii asociatiei.

Gasirea unui loc de munca pentru persoanele care au suferit un transplant este dificila, in general angajatorilor li se ascunde existenta transplantului.

Prim-vicepresedintele Asociatiei a mentionat ca au fost facute demersurile necesare pentru integrarea socio-profesionala a acestor persoane.

Dr. Leni Caban de la Clinica de Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, este de parere ca programele Ministerului Sanatatii pe hartie sunt foarte bune, dar cand e vorba de transpunerea lor in practica acestea lasa de dorit.

Discutiile s-au axat si pe problemele de la Departamentul de transplant renal al Institutului Fundeni, unde de trei luni se utilizeaza substante foarte scumpe, in ceea ce priveste controlul nivelului seric si viremiei.

Prof.dr. Victor Strambu, consilier al ministrului Sanatatii a asigurat implicarea Ministerului Sanatatii in rezolvarea problemelor.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof.dr. Vasile Astarastoaie, asigura continuitatea parteneriatului inceput cu COPAC (Coalitia Organizatiilor pentru Bolnavii Cronici) din care face parte si Asociatia Transplantatilor din Romania.

Reprezentantul Agentiei Nationale de Transplant, dr. Andrei Nica, a facut referire la faptul ca centrele din anul trecut care furnizau organe, anul acesta n-au mai facut-o, crescand rata de refuz. Centrul care s-a implicat cel mai mult in acest an pentru donarea de organe a fost Centrul de la Oradea. El a precizat ca un transplant renal costa in Romania 20.000 de euro, unul de ficat aproximativ 62.000 euro, de cord – 43.000 euro, iar de tesut – aproximativ 4.200 euro.

Potrivit statisticilor Agentiei Nationale de Transplant, in ultimii patru ani s-au efectuat 940 de transplanturi. in acest an au fost 11 donatori de la pacienti aflati in moarte cerebrala. in 2008 au fost 276 transplanturi, dintre care 227 renale, 43 de ficat, 6 de cord. Pe listele de asteptare la nivelul anului 2008 figurau 2.085 pacienti pentru transplant renal, 490 pentru ficat, 107 pentru cord, 22 pentru plaman, 90 pentru pancreas.

in ceea ce priveste timpul de astepare, acesta este diferit, intrucat nu depinde numai de locul de pe lista, ci si de alti multi factori foarte importanti pentru reusita transplantului, cum ar fi compatibilitatea, starea de sanatate a potentialului primitor, starea imunologica, a explicat Amali Teodorescu, vicepresedinte al Asociatiei.

Sursa: PaginaMedicala.ro