Banner Description

Din nou la Ministerul Sănătății pentru medicația imunosupresoare

Ciclul „Lipsă medicamente”

21.04.2023

În urma semnalărilor făcute de ATR la MS privind neonorarea rețetelor cu medicație imunosupresoare în farmacii, s-a agreat cu MS organizarea unei întâlniri cu toți actorii implicați pe lanțul de distribuție, pentru o nouă analiză a situației. Astfel, vineri 21 aprilie, a avut loc această întâlnire la care au participat din partea ATR dl. Gheorghe Tache, Președinte, din partea MS d-na Monica Negovan, Director Direcți Farmaceutică, din partea ANM dl. Robert Prisada, Președinte și din partea producătorilor au fost prezenți reprezentanți ai companiilor Roche, Novartis, Astellas, Sandoz. Acestora li s-au alăturat reprezentanții distribuitorilor și farmaciilor.

Obiectul analizei l-a constituit situația prezentată de ATR privind lipsa de medicamente din diferite zone ale tării, timpul indelungat de așteptare și riscul la care sunt expuși pacienții care nu își primesc medicația la timp.

În concluzie s-a stabilit să fie întreprinse următoarele măsuri:

– Compania Novartis va suplimenta cantitatea de Sandimmun Neoral și Myfortic, așa încât să acopere necesaul în așteptare și prezent, aceste medicamente urmând să ajungă în farmacii până la sfărșitul săptămânii viitoare.

– Producătorii și distribuitorii vor face evaluări și suplimentări la toate celelalte medicamente imunosupresoare, pentru a satisface nevoile pacienților.

– Compania Roche menține numărul de urgență 0800 030 400 la care puteți apela gratuit pentru Cellcept.

– ATR va menține contactul direct cu MS privind modul în care sunt onorate rețetele imunosupresoare, în baza semanlărilor făcute de pacienți. (Pentru cei care au anunțat lipsa de medicamente, vă rugăm să ne comunicați atunci când medicamentele jung în farmacii.)

– În ceea ce privește pulberile (Cellcept) pentru sugari, reprezentanții în România ai companiei producătoare au spus că se vor interesa și ne vor da un răspuns.

– Despre Valganciclovir, companiile cu autorizație de punere pe piață în România au dat asigurări că produsul se va găsi pe piață spre sfârșitul lunii mai.

Cu această ocazie, dl. Gheorghe Tache a avu și o întrevedere directă cu dl. prof. dr. Alexandu Rafila, Ministrul Sănătății, căruia i-a prezentat situați accesului pacienților la medicamentele imunosupresoare și o sinteză a întlnirii avute cu cei menționați mai sus. Dl. Ministru a promis că va acorda tot ajutorul necesar ATR în rezolvarea problemelor pe care le semnalează.

Avem rugămintea către pacienți, să ne informeze dacă au primit medicamentele sau dacă persistă disfuncționalitățile în accesul la acestea la adresa de e-mail astranrom@gmail.com