Desi emisa in 30 iulie si transmisa catre Comisiile locale, continuam sa primim din tara o multitudine de sesizari cu privire la aplicarea, sau mai bine spus neaplicarea, Instructiunii Metodologice nr. 6/2014 a Directiei Protectie Persoane cu Dizabilitati (DPPD). In aceste conditii, in 29 septembrie, a avut loc o discutie directa intre presedintele al ATR, dl. Gheorghe Tache si director adjunct al DPPD, dl. Alin Cirstoiu, iar in 30 septembrie ATR a adresat DPPD o sesizare cu urmatorul continut:
“Stimata d-nă Director,
Revenim la dumneavoastră pentru a sesiza o serie de aspecte cu care pacienții în stare post transplant se confruntă la nivelul comisiilor locale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
Urmare a emiterii de catre DPPD a Instrucțiunii Metodologice nr. 6/31.07.2014 și a celor agreate cu dumneavoastră și cu președintele Comisiei Superioare, pacienții în stare post transplant cu încadrare în grad de handicap mediu și ușor s-au prezentat la comisiile locale cu cereri de agravare. În cererile respective s-a făcut mențiunea clară „vă rog să-mi reevaluați dosarul medical prin prisma aplicării prevederilor Instrucțiunii Metodologice nr. 6/31.07 2014”. Rezultatul a fost că unele comisii s-au conformat instrucțiunii și au repus în drepturi pacienții care li s-au adresat, iar altele fie că nu au primit cererile, fie că atunci când le-au primit, pacienților li s-a solicitat DOSAR NOU. În plus s-a făcut și mențiunea verbală că „asta nu înseamnă că vei primi încadrare în grad accentuat definitiv”, cu variații de formulare de la caz la caz.
Această situație a generat o stare de frustrare și nemulțumire în rândul pacienților cu transplant față de modul în care sunt tratați ei ca persoane cu dizabilitate și față de modul în care o instituție publică înțelege să respecte și să aplice o normă internă de muncă emisă de un for superior.
Solicităm să faceți urgent demersurile instituționale necesare care să asigure aplicarea UNITARĂ și CORECTĂ de către toate comisiile locale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a Instrucțiunii Metodologice nr. 6/2014, pentru a debloca situația creată. Cele mai multe semnale alarmante le-am primit de la membrii noștri din Prahova, Mureș, Sibiu, Arad, Constanța, București etc.
Avem de asemenea rugămintea să ne comunicați demersurile inițiate și eventual nr. documentului prin care faceți acest demers. Totodată, solicităm ca orice demers informativ, legislativ etc. inițiat de DPPD să îl comunicați și asociației noastre.
Dorința noastră este de a REZOLVA instituțional problemele pacienților, așa cum am procedat până acum, și nu de a da subiecte presei.“