Banner Description

DE CE ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA?

(Ganduri si reflexii despre singur si impreuna)
Tudor Mihai
Devin trist cand aud vorbindu-se despre nemultumirea unor oameni care intra intr-o organizatie, asociatie sau cum doriti sa-i spuneti, din nevoia de a fi uniti intr-un singur gand, o singura voce si un singur scop si sfarsesc prin a fi dezamgiti de propriile iluzii.


Ca si in viata, dupa ce ne asiguram confortul intr-un spatiu securizat, sub o umbrela protectoare, sau obtinem ceea ce ne-am dorit, ne revine cheful de barfa si incoltesc in mintea noastra alte dorinte si alte nemultumiri care nu dau pace sufletului. Ne dorim din ce in ce mai multe chestii “in acelasi pret”, asteptarile noastre sunt din ce in ce mai mari, ajungand la un moment dat sa depaseasca sfera realitatii si a bunului simt.


Am fondat aceasta asociatie, am dorit sa ne inscriem in ea, am aderat la idealurile comune ale acestei comunitati pentru a putea sa fim mai puternici, sa fim reprezentati in fata autoritatilor statului, in fata presei, a corpului medical si nu in ultimul rand in fata societatii civile de la care avem atat de multa nevoie de sustinere si de intelegere. De multe ori uitam ca depindem de unitatea, de sprijinul si de implicarea directa si indirecta a membrilor aderanti si sustinatori, de propunerile si sugestiile lor cu care “NOI”, Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), sa mergem mai departe, sa evoluam, sa crestem si sa ne dezvoltam in asa fel incat toate DREPTURILE si OBLIGATIILE PACIENTILOR SA FIE CUNOSCUTE, RECUNOSCUTE si RESPECTATE DE TOATA LUMEA!
OARE NU ACESTA ESTE SCOPUL NOSTRU PRINCIPAL? 


RECUNOASTEREA SI RESPECTAREA DREPTURILOR PACIENTILOR TRANSPLANTATI!
Sa fim cunoscuti, apreciati si iubiti pentru ceea ce realizam, credem cu tarie si sustinem!


Dreptul la informare si consiliere, dreptul de a fi reprezentati, dreptul de a beneficia de inscrierea pe lista de asteptare a unui transplant, dreptul la consultatii si tratamente conform programelor nationale, dreptul la sustinere si ajutor conform incadarii corecte in grad de handicap, dreptul de a avea acces la terapii si tratamente moderne si inovative, dreptul la o viata decenta si poate nu in ultimul rand, dreptul la fericire!


Dar pe langa aceste drepturi mai avem si obligatii: 
Obligatia de a fi implicati in activitatile asociatiei, obligatia de a achita cotizatia anuala, obligatia de a respecta intregul corp medical si indicatiile acestora, obligatia de avea un comportament decent si o atitudine demna si respectuosa fata de colegi si oricare alta persoana; dreptul si obligatia de a comunica Consiliului Director toate problemele si nemultumirile legate de activitatea asociatiei.
Pentru toate acestea si pentru multe altele, pe care poate nu mi le-am amintit acum, s-a creat ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA!


Da, toate acestea se pot realiza!!!


Se pot realiza numai prin unirea fortelor tuturor pacientilor, membrii ai asociatiei noastre, intr-o singura voce, o voce puternica si hotarata ce va vorbi in cunostinta de cauza despre toate problemele pe care le intampinam, despre activitatile noastre, despre fericirile si dramele pe care le traim impreuna in acest colectiv. Mai mult decat colegi de suferinta si de bucurie, transplantatii sunt o familie, pentru multi chiar unica familie. O familie plina de oameni frumosi, cu suflete mari, care stiu sa se sustina unii pe altii si sa-si ofere sprijin fizic, spiritual, psihologic si nu de putine ori chiar si material. Ajutorul reciproc este cel mai mare dar!


Transplantul este o victorie in fata mortii, insa nici pe departe nu este o victorie in fata sanatatii depline. De aceea noi vom ramane pentru tot restul vietii niste oameni cu nevoi speciale, niste oameni fragili si mereu in cautarea echilibrului. Nicodata nu vom sti cand se va termina aceasta erapa si cand vom ajunge iar la dializa, tintuiti pe patul de spital dependenti de un aparat care ne filtreaza sangele si viata. … Sau si mai rau, pentru cei care nu au alternativa …
Nu este deloc usor sa fi singur in astfel de situatii!


Ca o concluzie a celor scrise mai sus, consider ca scopul nostru comun a fost atins si cred cu tarie ca toate realizarile de pana acum, dar si cele viitoare vor putea fi solutionate numai cu ajutorul dumneavoastra, al pacientilor transplantati si prin intermediul actiunii asociative si a capacitatii de actiune a forului de conducere. Faptul ca astazi ne este bine, avand siguranta accesului la servicii medicale de profil si tratament personalizat, asigurarea protectiei sociale reale etc. este rodul muncii de echipa, echipa care a inteles si a dorit sa participe la aceaste activitati de voluntariat in folosul nostru, al TUTUROR PACIENTILOR PRE SI POST TRANSPLANT, dar si al participarii membrilor la activitatile propuse de asociatie, al comunicarii intre membrii si echipa de conducere.
Reusita actiunilor si demersurilor noastre depinde de seriozitatea, unitatea, solidaritatea si respectul nostru.
 
NU UITATI, NOI TOTI PACIENTII TRANSPLANTATI SUNTEM SI FORMAM ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA!