Banner Description

Continua demersurile pentru asigurarea accesului la protectie sociala adecvata

Pacientul cu insuficienta cronica de organ vital in faza terminala este un pacient cronic cu deficiente functionale si riscuri majore, indiferent de metoda de supleere a funtiei. In consecnta, el este o persoana cu nevoie de protectie medicala si sociala.
Din aceste considerente, Asociatia Transplantatilor din Romania desfasoara de mai multi ani o campanie de Advocacy pentru recunoasterea, la pacientul cu inuficienta functionala de organ vital faza terminala, a starii de handicap grav, cu nevoie de insotitor si a   ireversibilitatii acestei situatii. 
In acest sens, concomitent cu demersurile la MS si ANPD privind incadrarea in grad de handicap grav cu indemnizatie de insotitor, termen permanent pentru toti pacientii pre si post transplant, vineri 8.09.2017, presedintele ATR, dl. Gh. Tache,  a avut o intrevedere la “Comisia pentru drepturile omului” din Sentul Romaniei.
In cursul acesteiea s-a convenit:
– stabilirea unei comisii de lucru pe acesta tema;
– posibilitatea ca reprezentanti ai ATR sa faca parte din grupul de lucru;
– interpelarea la Ministrului  Muncii si Justitiei Sociale pe aceasta tema;
– incheierea unui Protocol de colaborare ATR  ​- ANPD;
– estimarea numarului de pacienti pre si post transplant care necesita protectie sociala.
Am deschis astfel, inca un canal de actiune pe tema asigurarii accesului la pritectie sociala pentru pacientii pre si post transplant.