Comunicat de presă – 24 noiembrie 2023
Vineri, 24 noiembrie 2023, ora 10, Centrul de conferințe dr. Nayi de la Enayati Medical City, are loc tradiționala conferință a Asociației Transplantaților din România (ATR): „Transplantul, pacientul pre și post transplant și viața cotidiană a acestuia”.
Participă pacienți pre și post transplant, donatori, membrii de familie, medici, farmaciști, reprezentanți ai sistemului de sănătate și ai celui de protecție socială.
Au răspuns invitației:
- dr. Tiberius Marius Brădățan, Secretar de stat – Ministerul Sănătăți;
- dr. Guenadiy Vatachki, Director executiv– Agenția Națională de Transplant;
- – Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale;
- dr. Dorina Tacu, nefrolog– IC Fundeni București;
- conf. dr. Cătălin Baston, urolog – IC Fundeni București;
- dr. Daciana Toma, Medic primar, medicină de familie – Societatea Națională de Medicina Familiei
- dr. Mihaela Verzan, nefrolog– Spitalului Sf. Constantin din Brașov;
- dr. Vlad Untaru, medic ATI, Director Medical – Spitalului Sf. Constantin din Brașov;
- , Președinte– Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România;
- d-na Beatrice Mirea, consilier superior în cadrul Serviciului Coordonare Implementare Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități– Agenția Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități.
Conferința este un eveniment foarte important pentru pacienții participanți, temele puse în discuție fiind formulate la cererea și conform nevoilor exprimate de membrii ATR. Astfel subiectele care se vor pune în discuție vizează: accesul la servicii medicale în sistem public și privat; asigurarea medicației imunosupresoare la nivel național; vaccinarea pacienților în stare pre și post transplant; siguranța efectuării ședințelor de dializă; accesul echitabil la protecție socială pentru pacienții pre și post transplant.
Problemele puse în discuție sunt unele vechi, altele noi, altele revenite.
„Să fi pacient, pacient cu insuficiență funcțională de organ vital supleată sau în așteptarea unei forme de supleere, nu a fost niciodată ușor. Acum este parcă mai greu ca niciodată: speranțele sunt mai mari, dar parcă posibilitățile de împlinire a lor sunt tot mai sinouase. Pacienții în status post transplant au dificultăți cu accesul la anumite medicamente imunosupresoare, accesul la protecție socială este restricționat prin modul subiectiv de evaluare și încadrare în grad de handicap, listele de așteptare nu scad, dar speranțele pacienților de a beneficia de o procedură de transplant sunt în continuă scădere. Toate aceste aspecte vor fi analizate în cadrul conferinței între cei 3 actori principali ai sistemului medical: pacienți, medici, decidenți. Aceasta este modalitatea și soluția viabilă de a cunoaște situația reală a pacientului pre și post transplant și de a găsii, împreună, soluții la probleme.
Acest concept de întâlnire, inițiat de ATR în 2011 și derulat spre finele fiecărui an, are rolul de a prezenta și cunoaște viața cotidiană a pacientului pre și post transplant, cu împlinirile și greutățile ei, în decursul anului.” – a declarat Gh. Tache, Președinte ATR.
ATR este singura asociație care grupează și reprezintă interesele tuturor pacienților pre și post transplant, indiferent de tipul de transplant. Asociația are arie de cuprindere națională, funcționează din 1996 și are în rândurile ei peste 2000 de membrii.