Banner Description

Concluziile Campaniei 2015

Imagini din campanie –  click!

Campania „Spune DA! Sustine donarea de organe”, ajunsa la editia a IX – a avenit, ca in fiecare an, cu o serie de noutati, dintre care cea mai importanta a fost implicarea, prin intermediul camerelor zonale ale notarilor publici, acestei categorii profesionale, in comunicarile facute in cadrul Campaniei. Notarul public este cel in fata caruia de da declaratia de inscriere in Registrul National al Donatorilor, el fiind si cel care face toate inregistrarile si modificarile in acest Registru.

Pe langa aprecierile laudative la adresa echipei de campanie facute de oficialitatile prezente si publicul contactat, s-au desprins si o serie de concluzii, anume:
– necesitatea si dorinta de informare a cetatenilor despre particularitatile activitatii de transplant cu privire la:caracterul legal, demersurile ce trebuiesc intreprinse in vederea inscrieirii in Registrul National al Donatorilor de Organe, viata pacientului cu transplant, siguranta respectarii de catre institutiile de sanatate a consimtamantului dat, implicarea medicului de familie in informarea pacientilor etc.;
– siguranta si increderea populatiei in mesajul transmis de catre noi, pentru ca suntem cei care am trecut prin astfel de proceduri;
– continuitatea si diversificarea formelor de informare in asa fel incat sa fie accesibile de toate categoriile de cetateni;
– cresterea gradului de implicare a notarilor publici in informarea populatiei cu privire la oportunitatile legale pe linia donarii de organe;
– cresterea perioadei de campanie din fiecare oras pentru a putea informa un numar cat mai mare de cetateni.

O particularitate a campaniei din acest an a constituit-o informarea realizata in randul populatiei tinere – elevi si studenti – dar si a medicilor, actiuni care s-au desfasurat „la ei acasa”, adica in scoli, universitati, spitale. Intr-un astfel de cadru, prin cursivitatea informatiilor transmise si a dezbaterilor interactive provocate, s-a reusit atingerea scopului propus, acela ca decizina privind acceptul/refuzul donarii sa fie bine documentata.

Mai mult, unele cadre medicale au decis sa mearga sa se inscrie in Registrul National al Donatorilor de Organe, iar elevi au declarat ca vor duce mesajul nostru in randul prietenilor, cunostintelor, membrilor de familie si ca, la randul lor, cand vor deveni majori, se vor inscrie in Registrul National al Donatorilor de organe. Multi dintre elevi si-au manifestat interesul de a devenii voluntari ai ATR implicandu-se alaturi de membrii si actualii voluntari in sustinerea acestei cauze.

Receptivitatea si interesul manifestat de oficialitatile locale cu privire la importanta acestei campanii de informare a asociatiei s-a materializat in incheierea unui parteneriat de lucru si sprijin financiar cu Primaria Munincipiului Rm. Valcea, pentru continuarea acestei campanii la nivelul intregului judet.

De punctat alaturarea la cauza ATR de promovare a transplantului si donarii de organe, a unui club de motociclisti din Campina, suportul acestora fiind de foarte mare impact la public.

Localitatile „vizitate”: Campina (Prahova), Pitesti (Arges), Rm. Valcea si Horezu (Valcea), Lehliu Gara (Calarasi)

Membrii echipei de campanie, care merita toata aprecierea: Gh. Tache (presedinte ATR), Eliza Coman, Adriana Dumitrache, Alexandra Mirea, Raisa Nicoleta Arsenica, Anca Leonescu, George Pavel, George Radu, Corneliu Padurariu, Ion Bajan, Laurentiu Ruset, Sorin Feroiu, Sorin Floarea.

Toate activitatile din Campania „Spune DA! Sustine donarea de organe.”, au fost posibile cu sprijinul sponsorilor locali, care au sustinut activitatile in localitatile lor si a celor care au sustinut ingtreaga editie a Campaniei: SC Astellas Romania, SC Roche Romania.

Clik AICI, daca doriti sa vedeti un rezumat in imagini al acestei editii a campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe.”

Etapa a III-a, Rm. Valcea 18 – 20 noiembrie

19.11.2015

Conferinta de presa a ATR, gazduita de Primaria Municipiului Rm. Valcea

Pentru inregistrarea integrala a acesteia si postarea ei online, multumim “Vocea Olteniei“.

Tema conferintei: ”Actul donarii, transplantul si starea post transplant.” desfasurata la sala de consiliu a Primariei Municipiului Ramnicu Valcea.

Ce s-a intamplat la Rm. Valcea din momentul depunerii cererii de sprijin catre Primarie in activitatile desfasurate de ATR pe raza de actiune administrativa a acesteia si pana la finalizarea activitatilor, ne da imboldul de a adresa multumiri sincere si entuziaste personalului Primariei pentru eficienta, promptitudinea si solicitudinea pe care le-au manifestat.

Reusita conferintei de presa s-a datorat si implicarii personale a d-lui Vasile Cocos – viceprimar – a d-lui Daniel Ionescu – sef Biroul Comunicare, Sport, Cultura – si d-rei Luiza Voinescu, carora le multumim in mod special.

Discuțiile in cadrul conferintei de presa au adus in prim plan implicarea autoritatilor locale in crestere a calitatii vietii grupului de pacienti pre si post transplnat prin asigurarea accesului la tratament imunosupresor constant, la protectie sociala a acestora si la tratament in strainatate atunci cand nu este posibil in tara.

Un moment important in cadrul conferintei l-a marcat anuntul ca Spitalul Judetean de Urgenta Valcea este in proces de acreditare pentru a deveni Centru de donare si prelevare de tesuturi.

Discutii aprinse a generat prezentarea rolului si modului de inscriere in Registrul National al Donatorilor de Organe.

Prezenta la conferinta de presa a unui medic specialist nefrolog aflat in relatie permanenta cu pacientii pre si pot transplanta, facut posibila o prezentare documentata a modului in care transplantul actioneaza asupra calitatii vietii pacientului cu insuficienta renala cronica.

Alt moment de interes a fost cel al prezentarii echipei de campanie si a mambrilor ATR de pe plan local, care li s-au alaturat la Rm. Valcea.

Sosirea Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe.” la Rm. Valcea a adus noi prietenii pentru ATR, prietenii concretizate in semnarea unui acord de parteneriat cu Primaria pentru activitati viitoare pe teritoriul administrativ al Primariei Ramnicului. Totodata, in urma bunei colaborari cu Fundatia Judeteana pentru Tineret Valcea, urmeaza sa dezvoltam proiecte comune in viitor.

Am inceput cu multumiri pentru cei care au ajutat la organizarea conferintei de presa, iar ca sa inchidem cercul, indreptam multumirile noastre catre cei care au acordat tip din timpul lor pretios ca sa fie alaturi de cauza Campaniei:
– d-na Mariana Gutau, notar public, vicepresedite Camera Notarilor Publici Pitesti
– d-na dr. Mariana Popa, reprezentant DSP – Valcea
– d-ra dr. Andreea Streulea, nefrolog IHS – Valcea
– dl. soc. Antonie Ceausu, Director Executiv Adjunct DGASPC – Valcea
– dl. dr. Costica Plesoianu, Medic sef Casa de Asigurari de Sanatate Valcea
– dl. dr. Dan Ponoran, Manager SJU Valcea
– dl. jur. Ovidiu Udrescu, presedinte FJT Valcea

Comitetul local de organizare, in ordine alfabetica: Dan Boroanca, George Calin, Dumitru (Laurentiu) Costache, Adriana Dumitrache, Stefana Popa, Alina Spirleanu, Amali Teodorescu (coordonator), Marius Udrescu

Sponsori locali ai evenimentului:
– SC Metadib SRL
– CAR Turism – Calimanesti
– Ruxal laborator si cofetarie
– Boromir ind. SRL Rm. Valcea

Colaboratori:
– Primaria Municipiului Rm. Valcea
– Fundatia Judeteana pentru Tineret Valcea

18.11.2015

Invitatie pentru presa

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), in colaborare cu Primaria Municipiului Ramnicu Valcea, va invita sa participati la conferinta de presa cu tema „Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, care se va desfasura joi 19 noiembrie 2015, ora 10.30, la sediul Primăriei municipiului din str. General Praporgescu nr. 14, Ramnicu Valcea.

In anul 2014, in materie de transplant de organe, statistica arata asa:

 4875 pacienti pe listele de asteptare pentru transplant (renal, hepatic, cord si pancreas); intrati pe lista doar in cursul anului 1041; decedati dintre pacientii de pe lista in cursul anului – 61;

– 448 de proceduri de transplant efectuate.

Cifrele acestea ne spun ca la sfarsitul anului 2014, 91% dintre pacientii de pe listele de asteptare continuau sa astepte!

„Asociatia Transplantatilor din Romania este solidara cu acesti pacienti si considera ca pentru imbunatatirea situatiei este necesara o informare permanenta, complexa si corecta in spatiul public privind caracterul legal al donarii de organe, nobletea gestului donarii si beneficiile tratamentului prin transplant. Acesta este motivul pentru care ATR, in mod consecvent, desfasoara anual Campania «Spune DA! Sustine donarea de organe», sub auspiciile Ministerului Sanatatii, pentru a dezbate subiectul cu publicul, presa si institutiile implicate”, a declarat dl. Gh. Tache, presedintele ATR.

Vor fi prezenti in sala de conferinte pacienti cu transplant si pacienti in program de dializa, oameni care se lupta pentru fiecare clipa de viata, care se bucura pentru fiecare victorie, dar care, in societate, incearca sa se comporte cat mai normal, astfel incat sa nu frapeze cu starea lor medicala.

Sunt asteptati sa participe reprezentanti ai institutiilor implicate in asigurarea calitatii vietii pacientilor cu transplant – Casa Judeteana de Sanatate, Directia de Sanatate Publica, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – reprezentanti ai filialei Valcea a Societatii Nationale de Crucea Rosie, ai Camerei Notarilor publici, medici specialisti si de familie, donatori etc.

Veti avea de asemenea ocazia sa aflati ce s-a intamplat in etapele anterioare si ce se va intampla in continuare la Ramnicu Valcea.

Va fi interesant sa vedeti o expozitie de desene cu tema „Organe desenate altfel”, desene realizate de elevi din Campina si Telega in cadrul activitatilor „Scoala altfel”.

Gazduirea acestei conferinte de presa de catre Primaria Municipiului Rm. Valcea si tot suportul acordat de aceasta institutie ne bucura si denota sustinerea acordata cauzei pe care ATR, prin Campania „Spune DA! Sustine donarea de organe”, o aduce in discutie publica.

Etapa a II-a, Pitesti 16 – 18 noiembrie

13 noiembrie 2015
Invitatie pentru presa – Conferinta de presa cu tema „Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, la Pitesti

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) in colaborarea cu Consiliul Judetean Arges, va invita sa participati la conferinta de presa cu tema „Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, care se va desfășura marti 17 noiembrie 2015, ora 10:00, in Sala de Conferințe a Consiliului Județean Argeș, Piața Vasile Milea nr. 1, Pitești.

Conferinta de presa este evenimentul de debut al etapei – Pitesti a Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe.”, campanie desfasurata sub auspiciile Ministerului Sanatatii, în conformitate cu protocolul de colaborare încheiat între Ministerul Sănătăţii şi ATR şi semnat în 11 iulie 2013 (nr. de înregistrare la MS – cabinet ministru EN 7057/11.07.2013).

Vor fi prezenti pacienti cu diferite tipuri de transplant si pacienti in program de dializa, fiecare cu povestea lui si toti cu o imensa de bucurie de viata. O veți intalni pe Georgeta care se lupta pentru fiecare clipa de viata de la 12. Nu a avut copilarie si nici adolescenta, dar a continuat sa lupte, si-a intemeiat o familie, iar acum, la 36 de ani inca lupta si spera. Ii veti cunoaste pe membrii echipei de campanie si cu siguranta veti fi impresionati de acesti oameni care duc cu ei mesaj de viata si de suport pentru cei de pe listele de asteptare.

Sunt invitati sa participe reprezentanti ai institutiilor implicate in asigurarea calitatii vietii pacientilor cu transplant – Casa Judeteana de Sanatate, Directia de Sanatate Publica, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – reprezentanti ai filialei Arges a Societatii Nationale de Crucea Rosie, ai Camerei Notarilor publici, medici specialisti si de familie, donatori etc.

Veti avea deasemenea ocazia sa afalati ce s-a intamplat in etapa de la Campina si ce se va intampla in continuare la Pitesti.

Va fi interesant sa vedeti o expozitie de desene cu tema „Organe desenate altfel”, desene realizate de elevi in cadrul activitatilor „Scoala altfel” de elevii din Campina si Telega.

09 noiembrie 2015
Comunicat de presa: La Pitesti, elevii si studentii, fata in fata cu supravietuitorii! – Campanie pro -donare de organe in scop terapeutic.

In perioada 16-18 noiembrie, 16 voluntari inimosi din cadrul Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) strabat sute de kilometri pentru a ajunge pentru prima data si in orasul Pitesti . Acestia sustin campania nationala de informare „Spune Da! Sustine donarea de organe!” ajunsa la cea de -a IX editie. In spatele campaniei sunt pacienti care au beneficiat de transplant, pacienti in program de dializa, dar si membrii sustinatori. Cu povestile lor de viata incredibile pornesc la drum optimisti pentru a transmite mesajul ce salveaza vieti si ofera astfel posibilitatea persoanelor sa se „nasca” a doua oara!

Dupa succesul Inregistrat luna trecuta in orasul Campina, voluntarii pornesc increzatori la drum…

Elevii si studentii, fata in fata cu supravietuitorii! „Un om informat valoreaza cat 2! Un om informat este protejat! Daca esti informat esti puternic”, pe aceaste lucruri se bazeaza voluntarii ATR. „Educatia ne pregateste pentru viata si educatia salveaza in acelasi timp vieti!, de aceea membrii ATR au ales anul acesta sa se adreseze elevului si studentului de azi, pentru a contribui cu informa?ie corecta la formarea omulului de maine. Elevii de la Colegiul National I.C. Bratianu, dar si studentii din cadrul Universitatii din Pitesti vor primi in mod direct, pentru a disemina, mesaje despre caracterul legal si benefic al donarii de organe, vor avea ocazia sa puna intrebari si sa afle raspunsuri de la oameni care traiesc datorita generozita?ii sublime a semenilor.”, ne-a declarat presedintele ATR, dl. Gh. Tache.

Totodata, programul este intregit cu discutii cu localnici, o vizita la Spitalul Judetean de Urgenta, dar si momente emotionante dedicate memoriei Donatorilor-Ingeri. Nimic nu este iIntamplator, mai ales ca la Spitalul Judetean, care are acreditare pentru declararea poten?ialilor donatori in moarte cerebrala, au fost facute recent proceduri de prelevare de organe.

Campania incepe cu o conferinta de presa, intitualata sugestiv „Actul donarii, transplantul si starea post transplant”. Aceasta se va desfasura in data de 17 noiembrie, cu incepere de la ora 10 in sala de conferinte a Consiliului Judetean Arges. Medici, oficialitati administrative, directori de institutii, reprezentanti ai clerului, pacienti vor participa la aceasta conferinta.

La fel ca si in ultimii 2 ani, si aceasta editie a Campaniei se desfasoara sub auspiciile Ministerului Sanatatii.

Dupa Pitesti, echipa de campanie se va indrepta spre Ramnicul Valcea pentru alte activitati si intalniri cu publicul valcean.

Etapa I, Campina 16 – 18 octombrie

22 octombrie 2015:  Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe.” a fost la Campina (Eliza Coman)

Cea de a IX-a editie a campaniei “Spune DA! Sustinedonarea de organe.” a debutat la Campina, un orasel mic si cochet cu aproximativ 33.000 locuitori, un orasel in care voluntarii AsociatieiTransplantatilor din Romania au facut ce stiu ei cel mai bine sa faca: “INFORMARE”.

Campania a inceput cu “conferinta de presa” la Casa de Cultura “Geo Bogza” unde au participat aproximativ 60 invitati si au dezbatut probleme despre:

 1. Caracterul legal si benefic al donarii de organe de la donator in moarte cerebral.
  2. Modul si pasii ce trebuie urmati pentru a ne inscriere in RND.
  3. Importanta si rolul centrelor de transplant si a medicilor specialist pe aceast segment medical.
  4. Importanta unui psihoterapeut in viata unui transplantat.
  5. Medicamentatia imunosupresoare.
  6. Importanta educarii copiilor referiror la donarea de organe in scopterapeutic.
  7. Solidaritate.

Domnul Gh. Tache a subliniat in cuvantarea sa despre caracterul legal si benefic al donarii de organe, importanta “informarii corecte” in cea ce priveste transplantul si donarea in scop terapeutic, dar si importanta inscrierii in RND.

De ce un psihoterapeut aici? Asa a inceput discursul doamna Dr. Iosifescu Renata, medic psihoterapeut al spitalului “Voila” Campina. “Scopul meu aici este pentru a pleda, ca dumneavostra sa atrageti in asociatia dumneavoastra un psihoterapeut, sa existe cineva care sa va ajute. Alaturati echipei dumneavoastra psihoterauti care sa fie deschisi, care sa aiba capacitatea sa inteleaga cand un pacient se opune, sau merge intr-un ritm mai incet, dar si cand are nevoie cu adevarat doar sa-l ti de mana” Prin probitatea si perseverenta in experienta profesiei medicale, a reusit sa sprijine si sa orienteze 2 pacienti in efectuarea unui transplant, fapt cu care este mandra si tine legatura permanenta cu acestia.

Despre medicamentatia imunosupresoare ne-a vorbit doamna Farmacist Diriginte Laura Budulacu (Sensiblu) “Eforturile companiei noastre sunt indreptate si orientate numai catre pacient si satisfactia noastra in a reda, atat cat este posibil, zambetul si increderea intr-o noua zi. Un farmacist sau un asistent de la noi, va vor consilia de fiecare data cand aveti nevoie”.

“Copiii sunt viitorul nostru”, iar doamna professor Cristina Anghel, Scoala postliceala “Dr. Dinu” a confirmat acest lucru. “Colaboreara cu ATR a inceput in urma cu 1 an, cand la nivelul scolii am organizat o sesiune de comunicare “Transplantul, o sansa la viata”. Am continuat cu colaborarea , prinparticiparea la “Scoala altfel”, unde elevii au desenat organelle corpului uman altfel, iar dovadasta le puteti vedea in expozitia afisata astazi in cadrul conferintei de presa.

“Deseneaza-ma altfel” a fost ceva nou, ceva cu totuldeosebit. 70 desene, 70 de organe desenate altfel, 70 de imagini cu 70 de idei. O reusita extraordinara, un succes enorm si o bucurie in sufletele noaste, bucurievenita din partea elevilor de la scolile gimnaziale din Campina siTelega (clasele V-VIII) S-a confirmat ca: DA! “Copiii suntviitorul nostru”.

SOLIDARITATE … generozitate, altruism, dar uinta.Toate la unloc se numesc “ROATA DE FOC” o asociatie de motociclisti care au inteles perfect ce este transplantul, donarea de organe in scop terapeutic, moartea cerebral dar si cat de importanta este inscrierea in RND. Andrei Paraschiv, presedintele Asociatiei “Club Sportiv Roata de Foc” a subliniat ca: “Ne dorim sa facem cunoscut scopul celor de la ATR si sa atragem atentia campinenilor prin aceasta parada, asupra motivului pe care ei il promoveaza si anume inscrierea in RND. Suntem alaturi de ei, ii sustinem si suntem impresionati de gestul nobil pe care il fac in a-si sprijinii colegiilor de pelistele de asteptare. Am luat la cunostinta despre ceea ce inseanma transplant, donarea de organe in scop therapeutic si pasii pe care ii putem face pentru a neinscrie in Registrul National al Donatorilor de Organe (RND).

Pe timpul defilarii in oras a motociclistilor de la “Roata de Foc”, membrii ATR au impartit pliante si au stat de vorba cu campinenii. S-a constatat ca oamenii nu sunt deloc reticenti, oamenii nu sunt bine informati, iar atunci cand beneficiaza de date elocvente, tocmai de la cei care au beneficiat de un transplant, ei, constientizeaza semnificatia si importanta demersului nostru, dorind sa ne sprijine si sa stie pasii pe care trebuie sa-i faca pentru a se inscrie in RND.

Actiunea a fost finalizata cu “O inima de lumina pentru donatorii ingeri”. Seara, voluntarii ATR au format o inima de lumina in memoria donatorilor si au tinut un minut de reculegere pentru toti cei care au plecat dintre noi, dar continua sa traiasca PRIN noi.

As dorii, ca la final sa inchei cu un citat care spune in felulurmator: “Devenind un donator, nu daruiti o parte din dumneavoastra sa mentineti in viata un strain, ci un strain, isi dedica corpul in toatalitate, pentru a mentine in viata o parte din dumneavoastra!” Anonim

19 octombrie 2015: Ganduri si reflexii dupa etapa de campanie de la Campina (Nelutu Bajan)

Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe” – editia a IX-a a poposit si pe meleaguri prahovene, mai precis in frumosul oras Campina. Alegerea acestui oras nu a fost întamplatoare, frumusetea naturala, bogatia culturala combinata cu ospitalitatea si generozitatea aratata de catre cetatenii acestui oras au constituit elementele ideale ale unei campanii reusite promovate de catre ATR. Pentru noi, echipa de voluntari ATR, a fost o onoare de a pasi pe pe urmele unor mari personalitati care au marcat viata culturala a orasului Campina si a Romaniei, amintesc aici pe Dimitrie Bolintineanu, Ion Heliade Radulescu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, George Cosbuc, Nicolae Grigorescu si contemporanii nostri Geo Bogza si Radu Tudoran. Oare cum sa nu fii patruns de emotie cand intri in misteriosul castel al Iuliei Hasdeu sau sa nu ti se bucure sufletul de fumusetea deosebita a picturilor lui Nicolae Grigorescu din atelierul de creatie al artistului, gazduit de muzeul care-i poarta numele si nu in ultimul rand de acustica deosebita a salii de concerte a Casei de Cultura “Geo Bogza”, cea care  ne-a fost gazda primitoare pentru conferinta de presa cu tema „Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, parte a etapei de campanie de la Campina.

ATR nu este la prima “descindere” in orasul Campina. In urma cu un an am fost invitati la o activitate gazduita de Scoala Postliceala Sanitara “Dr. Dinu “. Activitatea a avut ca scop aprofundarea cunostintelor medicale referitoare la evolutia pacientului bolnav de infuficienta renala cronica (IRC), pacientului in stare in stare pre si post transplant. Activitatea s-a bucurat de un real succes, receptivitatea si profesionalismul de care au dat dovada studentii si cadrele didactice ne-au facut sa alegem Campina ca oras de debut al Campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe”, editia a IX-a, 2015. As mentiona aici ca activitatea s-a desfasurat la initiativa inimoasei noastre colege in ATR Eliza Coman, cu colaborarea exceptionala a Scolii Postliceale Sanitare “Dr.Dinu”, a clucului de motociclism „Roata de foc” si cu participarea unui grup ATR condus de presedintele Gheorghe Tache.

Asa cum am mentionat mai sus, Campaniei “Spune DA! Sustine donarea de organe”, editia a IX-a, 2015 a debutat in orasul Campina pe data de 16 octombrie la Casa de Cultura ” Geo Bogza” cu o conferinta de presa cu tema “Actul donarii, transplantul si starea post transplant”. În cadrul conferintei au luat cuvantul o serie de medici, farmacisti, membri ai unor asociatii de pacienti apartinand COPAC si pacienti transplantati. Au fost abordate o multitudine de subiecte plecînd de la importanta informarii si educarii pacientilor si populatiei cu privire la actul donarii de organe in scop terapeutic, pasii pe care trebuie sa-i urmeze un potential donator si cum trebuie sa fie pregatit receptorul de organe si continuand cu sustinerea psihologica a pacientului aflat in stare de post transplant si importanta asigurarii optime cu medicamente imunosupresoare a pacientului translantat. În cadrul conferintei a avut loc si o expozitie de desen si pictura cu tema “Organe desenate altfel”, cu lucrari realizate de catre elevi apartinand scolilor orasului Campina in cadrul activitatii “Scoala altfel”.

Pe data de 17 octombrie activitatea ATR s-a desfasurat pe strazile din centru orasului Campina, unde au avut loc întalniri informative cu cetatenii orasului, ocazie cu care au fost înmanate materiale de informare cu privire la actul donarii de organe. Mentionez faptul ca cetatenii din Campina s-au aratat foarte receptivi la informatiile ce le-au fost expuse, aratandu-se interesati de demersurile pe care ANT si ATR le fac pentru îmbunatatirea conditiilor de transplant in Romania si alinierea acestora la standardele europene in domeniu.

In cadrul activiatii informative a ATR a avut loc si o spectaculoasa parada a motociclistilor din cadrul Asociatiei “Club Sportiv Roata de Foc” din Campina, care a avut ca principal scop sustinerea donarii de organe. Tot in cursul zilei de 17 octombrie voluntarii din cadrul ATR au adus un omagiu la mormantul colegului si prietenului nostru drag din Campina, Mihai Calin (un om care a fost gazda timp de 10 ani pentru inima unui tanar plecat mult prea de vreme la ingeri), unde au fost depuse flori, s-au aprins candele si a fost tinut un moment de reculegere.

Spre sfarsitul zilei, in centrul orasului Campina, membrii ATR si localnici, au desfasurat o actiune de omagiere a “donatorilor-îngeri” carora multi dintre noi, pacientii transplantati, le datoram a doua viata. Au fost asezate in forma de inima o multime de candele aprinse si s-a pastrat un moment de reculegere. Pe data de 18 octombrie, dimineata, s-a încheiat prima etapa a campaniei noastre odata cu retragerea spre localitatile de resedinta ale voluntarilor ATR spre: Zalau, Tg. Jiu, Ramnicu Valcea, Pitesti, Calarasi, Lehliu Gara, Mangalia si Bucuresti.

14 octombrie 2015 Comunicat de presa: Donarea de organe, elevii si motociclistii

16 voluntari ai Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) – pacienti cu transplant, pacienti in program de dializa si membrii sustinatori – pornesc din nou la drum prin tara (pentru al IX-lea an consecutiv) spre a disemina mesaje despre caracterul legal si benefic al donarii de organe in scop terapeutic. Caravana campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe.”, in 2015 ia startul in orasul Campina, unde voluntarilor ATR li se alatura, pentru o zi, motociclisti de la Asociatia ”Club Sportiv Roata de foc.”

Programul zilei de 17 octombrie consta intr-o conferinta de presa cu tema „Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, expozitie de desene cu tema „Organe desenate altfel” (desene realizate de elevi in cadrul activitatilor „Scoala altfel”), parada a motociclestilor in centru orasului, distribuire de material informativ in zona centrala la „pasajul pietonal de la ceas”, iar la lasarea intunericului (tot la pasaj) va avea loc o ceremonie cu lumina in memoria donatorilor.

Referindu-se la importanta unor astfel de activitati si la rolul presei in mediatizarea lor, dl. Gh. Tache, presedintele ATR a declarat: „Discutiile despre donarea de organe nu pot fi separare de discutiile despre ce se intampla cu organele donate si cu viata primitorilor acestora. Este la fel de important ca oamenii sa afle care este procedura legala de acceptare a donarii, dar si care sunt beneficiile pentru viata, a unui gest de o asemenea noblete. Despre toate aceste lucrui si inca altele privind viata pacientului cu transplant este important sa discutam si in spatiul public, iar presa sa preia si sa transmita informatia in mod complet si corect.”

„Demersurile de informare derulate de Asociatia Transplantatilor din Romania ne ajuta pe noi, autoritatile implicate, in incercarea de a oferi cat mai multe date si informatii celor interesati sa stie cum se deruleaza activitatea de transplant in Romania si modul in care se poate dona. De asemenea, aceste campanii ale dumneavoastra sunt extrem de utile si pentru ca toti cetatenii sa stie care sunt reglementarile legale ce trebuie respectate in activitatea de donare, dar si in activitatile post-transplant sau de tratament post-transplant.

Apreciez initiativele Asociatiei si va asigur de sprijinul Ministerului Sanatatii, nu doar in activitatea ce vizeaza medicina de transplant, ci si in demersurile dumneavoastra de informare publica.” a apreciat dl. Nicolae Banicioiu, Ministrul Sanatatii.

”Chiar daca inainte de a cunoaste reprezentantii Asociatiei Transplantatilor din Romania nu intelegeam cine sunt si ce vor, in momentul in care mi-au explicat cu ce se ocupa am inteles cat este de important ceea ce fac si m-a surprins daruirea si inflacararea cu care vorbesc despre niste lucruri atat de sensibile si de putin cunoscute, ca donarea de organe si transplantul. Ma bucur ca au ales Campina pentru activitatea lor si Primaria Municipiului pentru a le fi partener. Ne implicam si ii sustimnem in acest demers de informare si educare a populatiei.”, a tinut sa sublinieze dl. Horia Laurentiu Tiseanu, primarul Municipiului Campina.

Campania ”Spune DA! Sustine donarea de organe.”, se realizeaza si in acest an sub austiciile Ministerului Sanatatii, iar la Campina ne bucuram sa avem ca partener Primaria Municipiului.

Dupa Campina, echipa de campanie isi va continua activitatile la: Pitesti, Ramnicu Valcea si Cluj Napoca.

14 octombrie 2015: Invitatie pentru presa

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR) in colaborarea cu Primaria Municipiului Campina, va invita sa participati la conferinta de presa cu tema „Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, care se va desfășura sâmbătă 17 octombrie 2015, ora 9:00, la Casa Municipală de Cultură “Geo Bogza” (sala C-tin Radu), str. Grivitei nr. 95, 105600 Câmpina.

Conferinta de presa este una dintre multiplele manifestari in cadrul „etapei Campina” a Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organese.”, campanie desfasurata sub auspiciile Ministerului Sanatatii, în conformitate cu protocolul de colaborare încheiat între Ministerul Sănătăţii şi ATR şi semnat în 11 iulie 2013 (nr. de înregistrare la MS – cabinet ministru EN 7057/11.07.2013).

Vor fi prezenti pacienti cu diferite tipuri de transplant si pacienti in program de dializa, oameni ale caror vieti sunt povesti despre durere transformata in bucurie, despre disperare transformata in speranta, despre rabdare, optimism si credinta.

Sunt invitati sa participe reprezentanti ai institutiilor implicate in asigurarea calitatii vietii pacientilor cu transplant – Casa Judeteana de Sanatate, Directia de Sanatate Publica, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – reprezentanti ai filialei Prahova a Societatii Nationale de Crucea Rosie, medici specialisti si de familie, cadre didactice, elevi etc.

Vor fi prezenti alaturi de voluntarii ATR membrii clubului de motociclism „Roata de Foc” carora le multumim pentru implicarea entuziasta.

Veti avea ocazia, de asemenea, sa vedeti o expozitie de desene cu tema „Organe desenate altfel”, desene realizate de elevi in cadrul activitatilor „Scoala altfel”.

09 – 10 – 2015 Comunicat de presa: Motociclisti se alatura campaniei pro donare de organe!

CARAVANA Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) si in 2015 porneste in campanie prin tara!! „Spune DA! Sustine donarea de organe.” SI IN ORASUL TAU! „Pregatiti de oaspeti?” intreaba plini de nerabdare 15 voluntari ATR, echipa de campanie, ce va ajunge anul acesta în 4 puncte importante ale tarii. Ca si in cele 8 editii anterioare, voluntarii sunt pusi si anul acesta pe fapte mari. Dupa succesul campaniei înregistrat în anii precedenti, drumul prin tara continua! Asociatia Transplantatilor din Romania anunta cu optimism inceperea unei noi editii a campaniei de informare „Spune Da! Sustine donarea de organe”.

 

Caravana ATR debuteaza cu dreptul si pregateste si de aceasta data surprize organizatorice. Startul se da la Câmpina, in data de 17 octombrie. Pe langa voluntari vor fi prezenti, printre altii, membrii ATR din oras si imprejurimi, motociclisti si elevi.

Campania din acest an va ajunge apoi în Pitesti, Ramnicu Valcea si Cluj Napoca.

“Solidaritatea noastra, a celor ce am beneiciat de un transplant, cu generozitatea concetatenilor, ofera sansa celor aflati pe listele de asteptare sa-si continuie drumul in viata. Practic, prin transplant te nasti a doua oara. Ne dorim, ca prin Campania noastra oamenii sa fie informati corect, sa cunoasca beneficiile acestei ramuri a medicinei de varf si a procedurilor legale in a-si da acceptul cu privire la donarea de organe.”, a declarat dl. Gh. Tache, presedinte ATR.