Banner Description

Comunicat de presă – Școala de vară a pacienților cronici, ediția a VI – a

31 august 2023

După o pauză de 4 ani, datorată lipsei de fonduri și perioadei pandemice, Asociația Transplantaților din România (ATR) reia tradiția Școlii de vară a pacienților cronici, adresată pacienților pre și post transplant.

Astfel, în perioada 02 – 09 septembrie 2023, la Eforie Sud, ATR organizează ediția a VI – a a școlii, la care vor participa pacienți cu transplant renal și hepatic, donatori, pacienți în dializă și însoțitori.

Activitățile sunt organizate pe ateliere și în plen, în funcție de tematici. Toate temele vor fi susținute de personal specializat (medici specialiști – nefrologie, neurologie, cardiologie, oncologie, medicină de urgență – psiholog, reprezentant Casa de Sănătate a Județului Constanța etc.)

„Stabilirea temelor pentru ateliere și discuții în plen s-a făcut pe baza întrebărilor frecvente primite din partea colegilor, colectate și sintetizate la nivelul asociației. Deasemenea, actele normative nou promovate în acest an pentru sistemul de sănătate, acte care vizează o serie de facilități și drepturi ale pacienți asigurați și neasigurați, este necesar să fie cunoscute și explicate pe înțelesul pacientului, așa încât acesta să beneficieze de ele în deplină cunoștință.

Un accent deosebit se va pune și pe modul de comunicare în relați pacient – medic, respectiv pacient – reprezentant al instituțiilor din sistemul de sănătate, ca repere distincte în realizarea unui act medical de calitate.

Ne dorim ca și în cadrul acestei ediții, să contribuim, alături de specialiști, la formarea unei conduite adecvate a pacientului cronic, care să fie capabil să își gestioneze singur starea de boală cronică, să prevină unele situații nedorite și să știe să acționeze în situații medicale limită.” – a declarat dl. Gh. Tache. Președintele ATR. 

La această ediție, participanților din România li se vor alătura colegi din Serbia și Macedonia de Nord, dornici să cunoască și să asimileze informații de conduită medicală și terapeutică de la noi. Acești pacienți aparținând unor organizații membre SEEN Transplant, rețea din care și ATR face parte.

Totodată, din partea asociației similare din Marea Britanie va fi prezentă d-na Lynne Holt, cu care intenționăm să dezvoltăm colaborarea organizațională și schimbul de bune practici în planul accesului la transplant și al monitorizării stării post transplant. Începutul colaborării cu organizația din Marea Britanie a fost în februarie 2021, când d-na Lynne Holt a răspuns pozitiv la solicitarea noastră de a fi sprijiniți în activitățile de gestionare a grupurilor de pacienți (similari nouă) refugiați din Ucraina.