Banner Description

Comunicat de presa: 26 iulie 2016

Comunicat de presa: 26 iulie 2016
European Transplant Sport Week
In perioada 10 – 17 iulie 2016, la Vantaa, Finlanda, a avut loc European Transplant and Dialysis Sport Championships, unde Asociatia Transplantatilor din Romania a participat cu o echia formata din 2 persoane, competitori, alaturi de echipe din alte 22 de tari, a caror medie de reprezentare a fost de 20 – 25 membrii.
Noutatea acestei editii a fost desfasurarea evenimentului in cadrul “Transplant Sport Week”, in paralel cu: European Heart and Lung Transplant Championships, o tabara pentru copii beneficiari ai unui transplant, un simpozion cu tema “Sport Transplant” si workshop-uri pentru cercetatori, cu teme privind legatura dintre exercitiile fizice si transplantul de organe.
Din punct de vedere al sportului, culoarea la acest tip de competitie o da diversitatea: participantii sunt de la ex sportivi profesionisti, la oameni care nu au avut nici o intersectie cu sportul inainte de a se imbolnavi … si concureaza impreuna!!! Chiar daca au existat clasamente si medalii, toti participantii au fost invingatori, fiecare dintre cei prezenti fiind premianti ai vietii in competitie cu situatiile dificile din viata lor, asa dupa cum spunea si Kari Nenonen, primarul orasului, in deschiderea evenimentului: “Voi, cei care ati primit un organe prin transplant si voi, care sunteti în dializa, v-ati adunat în Vantaa ca o comunitate, o comunitate a invingatorilor in lupta cu boli necrutatoare, o comunitate a celor care spera si duc mai departe viata. Ati adus cu voi familia, prieteni si sustinatori. Va doresc tuturor un eveniment sportiv de succes si momente de neuitat.”
In clasamentul general pe medalii, echipa ATR (formata din 2 competitori) a ocupat locul 12 din 23 de echipe participante, fiecare in parte mult mai numeroasa. Rezultatele au fost pentru Amali Teodorescu, team managerul echipei, 3 medalii – aur la darts, bronz la bowling si shot put – iar pentru ATLETA echipei, Raluca nicoleta Dragan 5 medalii – aur la sulita, disc, shot put si ball throw, argint la bowling – total 8 medalii.
In afara competitiilor, un rol important la acest eveniment l-a avut socializarea si schimbul de experienta axat pe cresterea calitatii vietii pacientului cu transplant si a sigurantei acestuia. In acest context s-au initiat discutii premergatoare incheierii de partenriate de colaborare cu organizatii similare din Europa. Dintre acestea, intr-o faza avansata sunt negocierile cu organizatii din Olanda si Grecia pentru incheierea de protocpale bilaterale.
La nivel mondial, sportul este un instrument foarte puternic de promovare a transplantului si donarii de organe. S-a concluzionat, ca promovarea unor evenimente de asemnea dimensiune si reprezentativitate are un impact semnificativ, in tara organizatoare, in cresterea gradului de acceptare a donarii de organe in scop terapeutic. Statisticile din tarile care au gazduit de-a lungul timpului Campionatele Sportive ale transplantatilor si dializatilor, spun ca gradul de acceptare in anul in care are loc evenimentul, creste cu 30 – 60 %.
“Unul dintre cele mai importante obiective ale European de Transplant Sport Week este de a creste gradul de constientizare a donarii si transplantului de organe in radul publicului larg. […] Ca parte a campaniei noastre “Da pentru donarea de organe”, încurajam adultii sa semneze carduri de donare de organe.”, au declarat organizatorii.
“ATR se preocupa pemanent si face eforturi deosebite pentru a fi reprezentata la astfel de evenimente, unde sa evidentieze viata pacientului cu transplant din tara noastra si rezultatele medicinei de transplant din Romania, dar, si sa creeze punti de legatura cu organizatii similare pentru dezvoltarea calitativa a activitatii organizationale.”, a declarat dl. Gh. Tache, presedinte ATR.