A) In16 ianuarie ac, impreuna cu dl ministru Conf. dr. Florian Bodog am analizat problemele cu care se confrunta pacientii pre si post transplant. Mi-a confirmat ca personal va directiona fiecare solicitare catre compartimentele responsabile si ca se vor cauta solutiile legale de rezolvare.
Am convenit ca periodic sa avem astfel de intalniri pentru a evalua stadiul de rezolvare a celor convenite.
Problemele semnalate d-lui ministru s-au referit la:
- asigurarea continuitatii si constantei medicatiei imunosupresoare in farmacii;
- nevoia aducerii in tara a unor medicamente care in prezent nu au APP (treosulfan, bicnu, ciclosporina in concetratie mai mica de 25mg, rapamune de 0,5 mg) si introducerea acestora pe Lista C2, Programul P9;
- reintroducerea pe Lista C2, Programul P9.7 a DCI eritropoietina;
- introducerea pe Lista C2 la Programul P9.7 a medicamentelor tobramicina, harvoni, sovaldi si certican;
- revigorarea si dezvoltarea activitatii de transplant, a cresterii numarului de medici specialisti prin implicarea directa si concomitenta a medicilor specialisti, ANT, MS si asociatiilor de pacienti;
- asigurarea accesului pacientilor la transplant pulmonar, in conditii de calitate si siguranta pentru viata acestora. Pentru acest an, conform acordului semnat de MS cu clinica din AKH Viena, 8 pacienti pot beneficia de transplant la aceasta clinica;
- imbunatatirea cadrului legislativ de acces la protectie sociala unitara pentru toti pacientii pre si pos transplant. Am prezentat o propunere de modificare a Ordinului ministrului muncii nr 762/1992/2007, propunere care a fost analizata la Conferinta ATR de anul trecut.
Cu privire la inscrierea in Eurotransplant dl ministru asteapta din partea asociatiilor de pacienti pe profil o solicitare scrisa, dupa o analiza atenta a beneficiilor dar si a riscurilor. In perioada urmatoare vom incerca sa ne consultam pe acest subiect (si nu numai) cu toate asociatiile care reprezinta pacientii pre si post transplant.
B) In perioada 19 – 21 ianuarie 2018, o delegatie ATR formata din Gh. Tache si Amali Teodorescu, va participa la Bossum – Olanda – la coferinta “The Kidney Patients’ Voice Across Europe”, urmare a invitatiei adresate de dl. Mark Murphy, presedinte la European Kidney Patients’ Federation.
Intalnirea este destinata tuturor organizatiilor de pacienti renali si fundatiilor rinichilor si are ca scop colaborare stransa intre aceste organizatii pentru imbunatatire calitatii vietii pacientilor renali in Europa.
Dupa intalnirea de la Bossum, in 24 – 25 ianuarie, aceeasi delegatie ATR va avea o intalnire cu managerul centrelor de dializa “Mucaria”, din Italia, in vederea incheierii unui acord de parteneriat privind accesul la dializa in Sicilia, pentru pacienti romani.
C) Cu privire la Contractul – cadru privind furnizarea de sercicii medicale pe anul 2018, ATR a facut urmatoarele propunei:
1. Posibilitatea emiterii unei RETETE CORECTOARE pentru medicatia de imunosupresie in tratamentul starii post transplant in ambulator. Exista situatii in care dupa ce pacientul isi ia medicamentele pe 30/90 zile, la scurt timp, sa aiba nevoie de schimbarea medicatiei imunosupresoare, caz in care acesta ramane neacoperit ca tratament.
2. Posibilitatea emiterii retetelor in situatii de forta majora. Ex.: cazul din ianuarie 2018, cand sunt medici de familie care nu au semnat contractul cu Casa de Sanatate.