Banner Description

Comunicare de la presedintele ATR, dl. Gh. Tache:

A) ​In16 ianuarie ac, impreuna cu dl ministru Conf. dr. Florian Bodog am analizat problemele cu care se confrunta pacientii pre si post transplant. Mi-a confirmat ca personal va directiona fiecare solicitare catre compartimentele responsabile si ca se vor cauta solutiile legale de rezolvare.

Am convenit ca periodic sa avem astfel de intalniri pentru a evalua stadiul de rezolvare a celor convenite.

Problemele semnalate d​-lui ministru s​-au referit la:
-​ ​asigurarea continuitatii si constantei medicatiei imunosupresoare in farmacii​​;​ ​
-​ ​nevoia aducerii in tara a unor medicamente care in prezent nu au APP​ ​(treosulfan,​ ​bicnu,​ ​ciclosporina in concetratie mai mica de 25mg,​ ​rapamune de 0,5 mg) si introducerea acestora pe Lista C2,​ ​Programul P9;
-​ ​reintroducerea pe Lista C2,​ ​Programul P9.7 a DCI eritropoietina;
-​ ​introducerea pe Lista C2 la Programul P9.7 a medicamentelor tobramicina​​,​ ​harvoni, sovaldi si certican;
-​ ​revigorarea si dezvoltarea activitatii de transplant,​ ​a cresterii numarului de medici specialisti prin implicarea directa si concomitenta a medicilor specialisti,​ ANT,​ ​MS si asociatiil​or de pacienti;
-​ ​asigurarea accesului pacientilor la transplant pulmonar,​ ​in conditii de calitate si ​siguranta pentru viata acestora.​ ​Pentru acest an,​ ​conform acordului semnat de MS cu clinica din AKH Viena,​ ​8 pacienti pot beneficia de transplant la aceasta clinica;
-​ ​imbunatatirea cadrului legislativ de acces la protectie sociala unitara pentru toti pacientii pre si pos transplant.​ ​Am prezentat o propunere de modificare a ​Ordinului ministrului muncii nr 762/1992/2007,​ ​propunere care a fost analizata la Conferinta ATR de anul trecut.

Cu privire la inscrierea in Eurotransplant dl ministru asteapta din partea ​a​sociatiilor de pacienti pe profil o solicitare scrisa,​ ​dupa o analiza atenta a beneficiilor dar si a riscurilor.​ ​In perioada urmatoare vom incerca sa ne consultam pe acest subiect​ ​(si nu numai) cu toate asociatiile care reprezinta pacientii pre si post transplant.

​B) ​In perioada ​19 – 21 ian​uarie 2018, o delegatie ATR formata din Gh. Tache si Amali Teodorescu, va participa la Bossum – Olanda – la coferinta “The Kidney Patients’ Voice Across Europe”, urmare a invitatiei adresate de dl. Mark Murphy, presedinte la European ​Kidney Patients’ Federation.

Intalnirea este destinata tuturor organizatiilor de pacienti renali si fundatiilor rinichilor ​si are ca scop colaborare stransa intre aceste organizatii ​pentru imbunatatire ​calitatii vietii pacientilor renali in Europa.

Dupa intalnirea de la Bossum, in 24 – 25 ianuarie, ​aceeasi delegatie ATR ​va avea o intalnire cu managerul centrelor de dializa “Mucaria”​,​ din Italia​,​ in vederea incheierii unui acord de parteneriat privind ​accesul la dializa in Sicilia, pentru pacienti romani.

​C) Cu privire la Contractul – cadru privind furnizarea de sercicii medicale​ pe anul 2018​, ATR a facut urmatoarele propunei:

​1. Posibilitatea emiterii unei RETETE CORECTOARE pentru medicatia de imunosupresie in tratamentul starii post transplant in ambulator. Exista situatii in care dupa ce pacientul isi ia medicamentele pe 30/90 zile, la scurt timp, sa aiba nevoie de schimbarea medicatiei imunosupresoare, caz in care acesta ramane neacoperit ca tratament.
2. ​Posibilitatea emiterii retetelor in situatii de forta majora. Ex.: cazul din ianuarie 2018, cand sunt medici de familie care nu au semnat contractul cu Casa de Sanatate.