Banner Description

Campania „Spune DA! Susține donarea de organe.” – la Tg. Mureș (Comunicat de presă)

11 donatori în moarte cerebrală de la care s-au prelevat organe în 2022 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș!

Este mult? Este puțin? Credem că ceea ce contează este doar: ESTE, există, se întâmplă și mai ales CONTINUĂ!

După doi ani de pauză, campania „Spune DA! Susține donarea de organe.” pornește din nou la drum pentru a duce la nivlul omului de pe stradă informație corectă (legal și științific) privind donarea de organe în scop terapeutic. Primul oraș în care poposește este Tg. Mureș.

Această campanie este un proiect al Asociației Transplantaților din România (ATR), care se desfășoară sub numele „Spune DA! Susține donarea de organe.” din 2014 și sub Auspuiciile Ministerului Sănătății. În fiecare oraș unde ajunge această campanie, i se alătură instituții medicale, publice, private, ONG uri.

Suntem deosebit de onorați ca la Tg. Mureș să avem alături de noi două instituții medicale remarcabile prin activitatea și rezultatele lor: Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș (SCJU) și Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tg. Mureș (Institutul Inimii). Mulțumiri respectuase pentru modul cum ne sprijină și ne susțin, d-nei Manager al SCJU, ec. Mariana Cernat și d-lui prof. dr. Horațiu Suciu, care pentru ATR este în primul rând MEDICUL CARE CONTINUĂ ACTIVITATEA DE TRANSPLANT CARDIAC, de la Instittul Inimii, pentru foarte mulți pacienți: Institutul Speranței!

Campania se desfășoară în Tg. Mureș doar o zi, zi care este organizată astfel:

  • 00 – 11.00: Conferință de presă la SCJU.
  • 00 – 13.00: Slujbă de pomenire a Donatorilor Îngeri la Catedrala mică.
  • 00 – 22.00: Distribuire de materiale informative și discuții libere cu publicul în perimetrul Piața Transdafirilor – Piața Teatrului.

„Sunt bucuros și în același timp onorat să particip și să susțin initiativa Asociației Pacienților Transplantați din Romania, care cu determinarea și perseverența binecunoscute reușește să aducă în atenția publicului problematica medicinii de transplant din țara noastră.

Ca și specialist implicat în chirurgia de transplant, precum și ca Președinte al Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant din România, susțin toate demersurile care aduc în prim plan ideea generoasă a salvării de vieți prin sustinerea donării de organe precum și pe cele care își propun ca și obiecctiv sprijinirea medicinei de excelență în România.

Doar împreună, pacienți, medici, finanțatori și organizatori ai sistemului de sanătate vom putea salva mai multe vieți prin intermediul medicinei de transplant.

Mult succes!” – a declarat prof. dr. Horațiu Suciu, Sef Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul Inimii.

„În România, aproximativ 5.000 de pacienții sunt înscriși pe listele de așteptare pentru un transplant. Această procedură medicală poate prelungi și îmbunătăți viața celor care suferă de o serie de boli cronice și se bazează pe un act de generozitate profundă, izvorâtă din sacrificiu, empatie și compasiune. Dincolo de aceste valori morale fundamentale, donarea de organe depinde în mare măsură de gradul de educație și informare al populației, motiv pentru care salutăm și sprijinim acțiunile de informare cum este cea organizată, astăzi la Tg. Mureș, de Asociația Transplantați din Romania.”, ne spune d-na ec. Mariana Cernat, Manager SCJU.

„Familia ATR (toți cei aproape 1900 de membrii) reunește pacienți cu transplant, donatori și pacienți care au nevoie de un transplant. Cu toții știm din experiență personală ce înseamnă lupta cu boala, speranța și generozitatea. Iar aceia dintre noi care am beneficiat de un transplant știm mai bine decât oricine cum este să te întorci la VIAȚĂ!

Este sensibil și dificil să vorbești semenilor tăi despre viață și moarte în acest context, dar medicina de excelență ne-a arătat că în anumite situații critice, viața poate fi o ștafetă. O ștafetă care face ca din două vieți care ar putea sa se piardă, să se nască continuarea pentru una dintre ele. Dureros și miraculos în același timp!

Suntem la Tg. Mureș pentru a vorbi despre acest miracol – miracol născut din durere și speranță -și despre ”protagonștii” lui.”, a afirmat, profund emoționat, dl. Gheorghe Tache, Președintele ATR.