Banner Description

Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe.” la Baia Mare

Autor: Nelutu Bajan

In perioada 18 – 20 octombrie 2018,  ATR a desfasurat in frumosul si primitorul oras maramuresan Baia Mare, Campania ,,Spune DA! Sustine donarea de organe.” Echipa ATR. a avut in ziua de 19 octombrie o actiune de informare a pacientilor desfasurata in incinta modernului Spital Judetean de Urgenta dr. Constantin Opris, In acest sens membrii echipei ATR, purtand deja traditionalele veste verzi cu logo-ul campaniei si inarmati cu reviste si alte materiale informative, insotiti fiind de catre cadrele medicale din spital au trecut la actiunea de informare a pacientilor de pe diferitele sectii ale spitalului. Am fost incantati sa observam ca pacientii s-au dovedit deosebit de receptivi la mesajul nostru cerandu-ne informatii suplimentare. As mentiona faptul ca am fost deosebit de bine primiti de catre cadrele medicale aflate in sectiile spitalulului, care au fost deosebit de interesate de activitatea desfasurata de catre ATR, interesul a fost asa de mare incat intr-una din sectiile spitalului, pentru a raspunde interesului exprimat de catre cadrele medicale si de catre pacienti, dl. Tache Gheorghe a sustinut o scurta conferinta ad-hoc.

Dupa amiaza, echipa ATR a participat alaturi de colegii nostri maramureseni si un grup de colegi bihoreni, in centrul orasului Baia Mare, la o campanie de informare a cetatenilor baimareni cu privire la activitatea de transplant. Am constatat si aici, ca si in alte orase din tara, ca exista o slaba informare a cetatenilor in ceea ce priveste actul donarii de organe si al activitatii de transplant, am fost surprinsi sa aflam ca multi cetateni primeau informatii in legatura cu acest subiect de la rudele lor care lucrau peste hotare, cu precadere din Spania. Interesul manifestat de catre cetateni a fost deosebit de mare. Din discutiile pe care le-am purtat cu ei am constatat o mare receptivitate la informatiile difuzate de catre noi, multi manifestand dorinta de a se inscrie in Registrul National al Donatorilor de organe, tesuturi si celule. Alti cetateni ne povesteau, cu lacrimi in ochi, dramele prin care au trecut ca urmare a lipsei de informatii cu privire la prevenirea bolilor cronice care, din nefericire, au luat amploare in tara noastra afectand deopotriva nu numai persoanele varstnice, dar si persoanele tinere.

Seara echipa ATR a participat alaturi de colegii nostri maramureseni si multi cetateni baimareni la Slujba de Pomenire a Donatorilor carora noi pacientii cu translant de organ le datoram viata. Slujba a fost oficiata de catre preotii de la Biserica “Nasterea Domnului” de langa Spitalul Judetean de Urgenta.

Sambata 20 octombrie, in incinta salii de conferinte a Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare s-a desfasurat Conferinta de Presa organizata cu sprijinul conducerii spitalului. La lucrarile conferintei au participat reprezentanti din conducerea Ministerului Sanatatii, reprezentanti ai autoritatilor locale, membri din staff-ul conducerii Spitalului Judetean de Urgenta, medici si asistente medicale si un numar insemnat de pacienti cu transplant si pacienti dializati. In cadrul conferintei s-au dezbatut o serie de probleme cu care se confrunta in prezent sistemul medical in ceea ce priveste activitatea de transplant. Dl. Tache Gheorghe a mentionat ca lipsa de informare a cetatenilor si slaba comunicare existenta intre departamentele implicate in activitatea de transplant constituie un impediment in desfasurarea in conditii optime a acestei activitati. Asociatia Transplantatilor din Romania ramane consecventa in activitatea pe care o desfasoara, incercand prin campania multianuala “Spune DA! Sustine donarea de organe.” pe care o desfasoara in tara, sa contribuie la informarea cetatenilor in ceea ce priveste activitatea de transplant si rolul benefic al donarii de organe pentru salvarea vietii pacientilor aflati pe listele de asteptare pentru transplant. Dna. Romana Georgeta Furtuna, consilier la Ministerul Sanatatii pentru relatia cu asociatiile de pacienti si ONG-uri, a mentionat ca actuala conducere a Ministerului Sanatatii face tot posibilul pentru ca increderea pacientilor in actul medical sa creasca, asociatiile de pacienti avand un rol important in aceasta activitate deoarece ele reprezinta vocea pacientului. Referitor la Agentia Nationala de Transplant, Doamna consilier mentioneaza ca, “pentru a aseza lucrurile pe fagasul normal, este nevoie de transparenta, de timp si, mai ales, de continuitate.” Domnul doctor Andrei Muresan, medic primar ATI, a mentionat faptul ca “in activitatea de prelevare de organe, medicii sunt constienti de faptul ca organul prelevat poate fi o sansa la viata pentru un alt pacient, dar, pana la prelevarea de organ, medicul este constient de faptul ca exista intotdeauna o limita pana la care se poate salva viata pacientului si se face tot posibilul pentru a-i salva viata”. Domnul Gheorghe Tache, presedintele ATR a subliniat ca “boala cronica este complexa si este nevoie de existenta unui pachet intreg de masuri pentru a proteja sanatatea pacientului si de aceea este nevoie de o buna colaborare si comunicare intre pacienti si medici”.

D-na dr. Adriana Staicovici, medic primar si sef al Sectiei ATI la SJU Baia Mare, sustine ca “educatia ocupa un loc important in prelevarea de organe. Au existat cazuri in care apartinatorii din tara nu erau de acord cu prelevarea de organe dar, sub influenta membrilor de familie stabilti in strainatate, au acceptat prelevarea de organe.”

O idee care ar putea contribui la cresterea numarului de donatori ar fi ca pacientii cu transplant si povestirile lor sa fie mediatizate. Acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra opiniei publice.

“De cate ori pornim in campania “Spune DA! Sustine donarea de organe.”, reactiile oamenilor de pe strada nu inceteaza sa ne surprinda. Asa s-a intamplat si la Baia Mare, unde mai multi cetateni ne-au cerut materiale informative pentru a le da rudelor si prietenilor, ceea ce pentru atingerea scopului nostru a fost un ajutor neasteptat. Nu au lisit intrebarile insistente referitoare la procedura legala asupra donarii, dar si oferte din partea unor baimareni de a ne sustine in demersul nostru de informare a populatiei. Toate aceste manifestari sunt imbucuratoare si ne demo

nstreaza ca munca noastra este utila si necesara.” – a concluzionat dl. Gh. Tache, presedintele ATR, pe drumul de intoarcere.

Reusita activitatilor de la Baia Mare, nu ar fi fost posibila fara ajutor si dorim sa le multumim celor care s-au implicat:

  • Karoly Luczai – membru ATR din Baia Mare, care s-a ocupat de toata munca organizatorica pe plan local;
  • Conducerii SJU Baia Mare, care n-a primt in spatiile spitalului si a gazduit conferinta de presa;
  • Primariei Municipiului Baia Mare pentru disponibilitate;
  • d-nei Ramona Furtuna -consilier al Ministrului Sanatatii
  • Simpa TRANS SRL, care a asigurat transportul echipei de campanie
  • Pacientilor din judetul Maramures, care au perticipat la evenimente
  • d-nei Edit Petriko, membru ATR, care a venit de la Oradea pentru a se alatura echipei de campnie
  • echipei de campanie: Gh. Tache, Teodora Panaete, Stefana Sterpu, Marin Sterpu, Nelutu Bajan, Gheorghe Pavel, Dan Boroanca.