Banner Description

ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA (ATR) A DAT STARUL CAMPANIEI „SPUNE DA! SUSTINE DONAREA DE ORGANE”, EDITIA 2013

Voluntari ai Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR) au dat starul Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe”, editia 2013, la Costanta, pe 17 august.Campania urmareste sa constientizeze publicul asupra gestului donarii, asupra nobletii si generozitatii actului donarii si nu in ultimul rand asupra legalitatii acestui gest.

In acelasi timp isi propune sa atraga in activitatile de informare institutii si persoane care prin specificul activitatii lor vin in contact cu multi oameni si le pot transmite informatii corecte despre actul donarii: Biserica, medicul de familie, Crucea Rosie, Directiile de sanatate publica etc.
In cadrul conferintei de presa ce a marcat lansarea campaniei si la care au participat pe langa voluntarii ATR si ai Filialei Constanta a Societatii Romane de Cruce Rosie prof. dr. Vasile Sarbu, specialist tomitan in domeniul transplantului, a facut aprecieri elogioase la adresa initiativei ATR de a derula o astfel de campanie, spunand printre altele: „Ceea ce faceti voi este educatie pentru sanatate si ar trebui sa fiti sprijiniti de cei care se ocupa de transplant si de coordonare in orasele in care mergeti. Va stiu de cativa ani si admir perseverenta, implicarea, daruirea si candoarea cu care faceti aceste lucruri.”

La conferinta de presa au mai partticipat Felicia Tutuianu, reprezentant al Primariei Municipiului Constanta, dr. Aslan Rucni, medic anestezist la sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Constanta si Ionel Miu, presedintele Filialei Constanta a Societatii de Cruce Rosie din Romania. El a tinut sa sublinieze eficienta parteneriatului dintre Filiala pe care o conduce si ATR si faptul ca acest parteneriat a devenit o traditie.
„Sansa la o noua viata a colegilor nostri – de diagnostic – aflati pe listele de asteptare in vederea efectuarii operatiei de transplant va creste concomitent cu cresterea numarului de donatori. Iar pentru ca apartinatorii unui potential donator sa poata lua o decizie informata, trebuie sa cunoasca demersurile si procedurile legale cu privire la actul donarii. O astfel de informare face Asociatia Transplantatilor din Romania in cadrul Campanie „Spune DA! Sustine donarea de organe”, a declarat Gh. Tache, presedintele ATR.

El a prezentat si un voluntar, care s-a alaturat organitiei in urma cu 4 luni. Este vorba despre o adolescenta de 15 ani si jumatate din Pitesti. Se numeste Bianca si a avut ideea de a strange semnaturi de la persoane publice din lumea divertismentului pe un tricou primit de la matusa ei – beneficiara a unui transplant renal, membru si voluntar in ATR – in urma editiei din 2011 a Campaniei „Spune DA! Sustine donarea de organe.” Ea a returnat tricoul organizatiei pentru a-l scoate la licitatie, iar banii obtinuti sa-i folosesca in continuarea campaniei.
In cadrul conferintei, voluntarii ATR s-au prezentat cu prenume, varsta grefei si o scurta poveste a vietii, dupa care au povestit pe larg cu presa prezenta. Fiecare poveste este interesanta, iar felul cum transplantul a schimbat viata fiecaruia este impresionant.

Intalnirea cu localnicii si turistii din Mamaia, Constanta si Neptun a reprezentat „momentul adevarului”. Reprezentantii organizatiei spun ca avand astfel de intalniri cu publicul in ultimii 5 ani, se bucura sa constate ca cei care doresc sa primeasca material informativ si sa discute sunt din ce in ce mai multi, iar replici de genul „Unde trebuie sa semnez” sau „Pentru ce sa le ducem cu noi in pamant (organele – n.n.) daca mai pot folosi la ceva, la cineva?” sunt tot mai dese.
Constatam ca mentalitatea se schimba si ca oamenii sunt tot mai deschisi in a discuta subiecte care in urma cu 10 ani erau aproape tabu, iar factul ca au in fata beneficiari ai unor operatii de transplant face ca interesul sa fie major, mai psun voluntarii organizatiei.
Debutul campaniei a fost marcat si printr-o manifestare inedita, o lansare de lampioane zburatoare, ce s-a derulat pe faleza de la Mangalia, in zona Scoicii.
Campania va continua cu inca 4 editii in 4 weekend-uri succesive in orasele Iasi, Brasov, Craiova si Bucuresti.

Sursa: Paginamedicala

http://www.medicradiolog.com/stiri-radiologie/Asociatia-Transplantatilor-din_19109