Banner Description

ASOCIATIA TRANSPLANTATILOR DIN ROMANIA, AFECTATA DE ZVONURILE DESPRE TRAFICUL DE ORGANE

Impactul negativ al zvonurilor care au circulat in mass-media despre furtul si traficul de organe a redus numarul persoanelor salvate cu ajutorul donatorilor, conform Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR).
ATR a organizat o conferinta de presa pentru a atrage atentia asupra impactului pe care campania voita sau involuntara despre traficul de organe l-a avut asupra deciziilor de donatie.
Astfel, de la inceputul lui 2011, in Bucuresti au existat doar 12 donatori de organe, care se aflau in moarte cerebrala. Imaginea pe care operatiile de transplant o au se denigreaza in urma unor zvonuri care invoca o adevarata “piata a organelor”.

Gheorghe Tache, primvicepresedintele ATR, a tinut sa mentioneze ca astfel de informatii false aduc efecte negative atat pacientilor cu transplant, cat si celor care se afla pe lista de asteptare.
In plus, el a vrut sa lamureasca faptul ca nu medicii sunt cei care iau hotararea asupra caracterului legal al unui transplant de la un donator viu. Pentru aceasta decizie, exista o comisie de avizare care investigheaza mai intai cazul si abia apoi isi da sau nu acordul asupra operatiei.
Printre principalele probleme cu care se confrunta pacientii transplantati se numara monitorizarea post-transplant, protectia sociala si accesul la medicatia imunosupresoare.
De aceea, nu doar pacientii care sunt pe lista de asteptare au avut de suferit, ci si cie care au trecut deja printr-o operatie de transplant, ei incercand sa faca apel la promovarea pozitiva a transplantului de organe si nu la denigrarea acestor operatii.

Sursa: http://www.mami.ro/noua-familie/familia-ta/bine-de-stiut/asociatia-transplantatilor-din-romania-afectata-de-zvonurile-despre-traficul-de-organe-1825157