Banner Description

In acest an, la Rm. Valcea “Ziua Donatorului de organe” a fost marcata pe 29 iulie, in Parcul Zavoi, alaturi de Ziua Imnului.

Cum am putea mai bine sa ne aratam recunostinta fata de Donatori, decat facand educatie pentru preventie fata de una dintre afectiunile care genereaza cei mai multi pacienti cu nevoie de transplant: Boala Cronica de Rinichi (BCR)?

Aceasta s-a intamplat in Parcul Zavoi din Ramnicul Valcea, unde ATR cu sprijinul partenerilor (Primaria Rm. Valcea si Asociatia Prietenii Spitalului Valcean) si cu sprijinul personalului medical de la Sectia de Diaiza a SJU Valcea,  au defasurat acivitati educative pentru adulti, dar si pentru copii.

Medici si asistenti medicali de la SJU Valcea – Centrul de dializa – au masurat tensiunea arteriala si au discutat cu adultii despre infectiile urinare si litiaza renala.

Membrii ATR au povestit cu publicul despre experientele lor de pacienti cu BCR care au ajuns la Insuficienta Renala Cronica tratata prin diferite tipuri de dializa si prin transplant renal.

Tot membrii ATR s-au ocupat de copii, cu care au povestit despre “rinichii nostri” si au colorat planse sugestive despre “ce fac rinichii”, “ce se intampla cand se imbolnavesc” si “cum putem sa-i ajutam sa nu se imbolnaveasca”. Ca de obicei, copiii au fost uimitori prin modul in care se implica si se manifesta si chiar daca subiectul este arid, prin spontaneitatea si interactivitatea lor, a devenit foarte atractiv.

Cu totii cei care s-au oprit la standul “Ziua Donatorului de organe” au primit pe langa sfaturi: apa, fructe si dulciuri, iar copiii au facut poze costumati in rinichi sau inima, au primit baloane si planse de colorat.

Pentru reusita activitatii, sunt vinovati:
– partenerii ATR: Primaria Municipiului Rm. Valcea si Asociatia Prietenii Spitalului Valcean;
– personalul medical de la Sectia de dializa de la SJU Valcea;
– d-na Elvira Mateescu (care a confectionat rinichii si inima);
– membrii ATR din jud. Arges care au venit sa-si sustina colegii din Valcea.

Multe multumiri tuturor.
Recunostinta eterna Donatorilor!