Saptamana trecuta, dl. Gh. Tache a participat ca reprezentant COPAC (implicit si ATR) la doua dezbateri importante: una la CNAS pe problema Dosarului Medical Electronic (DME) si cealalta la MS pe tema Programului National de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei (PNESSP).
Urmare a intalnirii de la CNAS, gasiti in atasament minuta si un document referitor la datele existente in SIUI privind pacientul. Pe cei care se ocupa de realizarea DME ii intereseaza care ar fi, din punctul de vedere al pacientului, datele relevante pe care trebuie sa le cuprinda acest doasar, date la care sa aiba acces medicii in momentul in care pacientul se prezinta la consult sau in urgenta. Dezbaterile vor continua.
Referitor la intalnirea de la MS, aceasta a avut ca tema reluarea PNESSP, program care s-a implementat pentru prima data in 2007 – 2008. Gasiti in atasament prezentarea programului implementat in 2007 – 2008.
Acum se soreste reluarea acestui program si in acest sens, dl. tache a participat la o prima dezbaterea la Ministerul Sanatatii. La deybatere au fost prezenti:
din partea Ministerului Sanatatii:
- Ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu
- Ministrul secretar de stat Adrian Pana
- consilieri
din partea medicilor:
- Prof.Dr.Vasile Astarastoae
- Prof.Dr.Lascar
- Prof.Dr. Mihai Voiculescu
- alti medici specialisti si de familie.
din partea pacientilor:
- Gheorghe Tache
- Cezar Irimia
- Vasile Barbu
- Oniga Nicolae
- Ionescu Gheorghe
Dl. Tache a facut urmatoarele propuneri pentru Programul de evaluare a sănătăţii populaţiei:
1) Pachetul testărilor sa cuprindă pe lângă testările efectuate în programul trecut şi:
A. testări pentru infecţiile:
- TBC
- HIV
- Hepatite.
B. testări pentru marcării tumorali, eventual;
C.
2) Asigurarea unui buget suplimentar – 100 – 200 lei/persoană – ca în cazul în care medicul de familie are suspiciuni, la unele persoane, să poată să ceară investigaţii suplimentare în vederea precizării de diagnostic.
3) Combinarea datelor obţinute prin evaluarea stării sănătăţii cu o statistică centralizatoare pe categorii de boli şi astfel am putea avea şi o situaţie mai clara a numarului de de pacienţi/ boală.
4) Conceperea unei metodologii foarte bine pusă la punct, a unor norme clare şi numirea de responsabili care să fie traşi la raspundere pentru modul de implementare a programului. Aceasta presupune şi un management eficient al întregului program, dar mai ales al fondurilor alocate.
5) Realizarea unui registru electronic în care să fie trecute toate persoanele care participă la program şi pentru fiecare participant să fie notate măsurile de prevenţie aplicate: screaning, imunizare, investigaţii etc
6) Realizarea unui control, prin sondaj, asupra modului de aplicare a masurilor de prevenţie stabilite