Banner Description

5.09.2013 – In cuvantul meu am sustinut:

In cuvantul meu am sustinut:

  • prelungirea perioadei de analiza a pachetului de servicii medicale,pentru a putea sa consultam membri asociatiei,sa sintetizam propunerile si mai ales sa le sustinem cu argumente concludente,in favoarea pacientilor.Dl. ministru a fost de acord si a stabilit perioada 20-25.10 ac.pentru o noua intalnire,in care sa finalizam continutul pachetului.
  • consultatiile pentru ingrijirea generala a pacientilor cu boli cronice sa se faca dupa criteriile clinice de eligibilitate (asa cum sunt prevazute in pachet),dar in concordanta cu ghidurile/protocoalele clinice specifice fiecarei patologii.Mai mult aceste protocoale sa fie reactualizate si adaptate la particularitatile acordarii serviciilor medicale din tatra noastra.Numai in acest fel vom putea beneficia de consultatii utile si adecvate specificului bolii.
  • la cresterea serviciilor medicale spre medicina de familie si ambulatorie,prin reducerea internarilor in unitatile spitalicesti, sa se tina cont si de alocarea surselor de finantare necesare ,pentru ca pacientii sa aiba garantia accesarii lor.
  • introducerea pachetului de servicii medicale sa se faca concomitent cu aplicarea PIASS(care este in competenta CNAS).De exemplu:recomandarile facute de un medic specialist in urma unei consultatii in ambulatoriu sa fie tansmise in format electronic in DOSARUL ELECTRONIC al pacientului(dosar pe care CNAS urmeaza sa-l puna in aplicare).In acest fel ,accesul la aceste recomandari il va avea atat medicul de familie,cat si oricare alt medic specialist,aspect care va contribui la o mai buna decizie medicala,dar mai ales la protejarea vietii pacientului.Dl. ministru a promis ca va avea o intalnire pe acest aspect, cu presedintele CNAS.
  • am subliniat din nou necesitatea includeri reprezentantilor asociatiilor de pacienti in structurile de control pe componentele de acces la servicii si tratament,lucru care impune modificarea lg.95.

Am reamintit d-lui ministru ca procesul de reforma trebuie sa cuprinda si protectia sociala reala a pacientilor .Dl.Secretar de Stat dl. Dr, Adrian Pana mi-a promis ca la sfarsitul saptamani viitoare este posibil sa aiba loc intalnirea mixta intrre MS si MMFPS, pe aceasta tema,intalnire la care voi fi invitat si eu. Saptamana viitoare dl. minstru o sa mai ne puna la dispozitie unele materiale explicative pe PNS,materiale care o sa ajunga si la dumneavoastra.

Insist din nou la dumneavoastra,studiati cu mare atentie toate pachetele de servicii,,faceti propuneri,consultati-va cu medicii de familie s-au specialisti etc.,iar pana pe17.10.2013 sa le trimiteti pe adresa noastra de email.De noi depinde daca vrem sa ne fie bine,iar acest lucru il putem face pana la urmatoarea intalnire cu MS.
Alte date de la aceasta intalnire am sa le detaliez la conferinta ATR.

Era sa uit,dl ministru a precizat in finalul dezbaterii de azi ca Programul National pe Transplant(si cel pre si cel pro va fi in coordonarea MS) pe anul 2014 va fi un PROGRAM ETALON,alaturi de cel pe cancer si Sida.Ar fi cazul ca eu sa primesc PUPICI din partea colegelor,iar Amali din partea colegilor masculini(ca sa nu fie discriminare). Asteptam!

Toate cele bune, GH.TACHE