Banner Description

30 august 2016 – Scoala de vara a pacientilor cronici, editia a III-a, Mangalia, 31 august – 06 septembrie 2016

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia, organizeaza pentru al III-lea an cosecutiv, in perioada 31 august – 06 septembrie 2016, Scoala de Vara a pacientilor cronici.

“Scoala de vara a pacientilor cronici” este un proiect gandit si implementat de ATR, al carui concept vizeaza pregatirea pacientului cu insuficienta functionala cronica de organ vital pentru a face fata vietii de pacient cronic, pentru a-si creste calitatea vietii si a se integra in societate, printr-un automanagement integrat care sa vizeze pe langa latura medicala a vietii sale si alte laturi ca cea psihologica, de comunicare, nutritie, socializare etc.

“Scolarii” vor invata principii ale unei alimenta?ii adecvate nevoilor generate de boala, cum sa creeze emotii pozitive pentru a depasi mai usor momentele dificile, modalitati de comunicare cu medicul, sa nu se teama de miscare, sa descopere motivatii pentru a merge inainte, sa acorde primul ajutor si inca alte lucruri necesare pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientului cronic.

Si pentru ca aceasta activitate a starnit interes in randul membrilor ATR, dar si al organizatiilor de pacienti autohtone, precum si al organizatiilor similare din alte state, in acest an avem intre participanti pacienti si medici din: Bosnia – Herzecovina, Croatia si Republica Moldova.

La conferinta de deschidere (miercuri 31 august, ora 17, hotel Cleopatra, statiunea Saturn) vor fi prezenti alaturi de participanti si coordonatorii de ateliere, reprezentanti ai administratiei locale, ai Ministerului Sanatatii, CNAS, ai Autoritatii Nationale de Management a Calitatii in Sanatate etc.

“Despre organizarea Scolii de Vara a Pacientilor Cronici vreau sa spun, in primul rand, ca ma bucura nespus. Sunt ferm convins ca informatia este o parte foarte importanta a vietii fiecaruia si, bineinteles, a vietii pacientilor cronici din tara noastra. Ministerul Sanatatii va sprijini cu tot ce poate astfel de initiative care contribuie semnificativ la calitatea vietii pacientilor si la integrarea lor in societate asa cum se cuvine”, afirma Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii.

“Ne bucuram ca putem fi si anul acesta gazdele “Scolii de vara a pacientilor cronici”, care a devenit deja traditie in orasul nostru. Sustin din toata inima aceasta initiativa si vom face tot posibilul ca aceasta activitate sa se desfasoare in cele mai bune conditii, in beneficiul tuturor participantilor.”, a declarat dl. Radu Cristian, primarul municipiului Mangalia

“Vorbim adesea despre educatia continua si cand o facem ne gandim la dezvoltare profesionala, dar si la dezvoltare personala. Ceea ce se intampla la Scoala de vara a pacientilor cronici, face parte din dezvoltarea personala, dezvoltarea personala a pacientului cu o insuficienta cronica de organ vital in faza terminala, stare care zguduie din temelii viata unui om si o schimba radical. Ca Scoala de vara a pacientilor cronici este o oferta necesara pentru pacienti, o dovedeste dorinta pacientilor in stare pre si post transplant de a participa, dar si interesul altor organizatii, din tara si din afara tarii, de a vedea ce se intampla la activitatile scolii.”, spune dl. Gh. Tache, presedite ATR.