Banner Description

24 mai 2016 – Cine prescrie medicamentele si cine scrie retetele pentru starea posttransplant. Reducerea birocratiei inobtinerea finantarii pentru pacientii cu transplant pulmonar.

  1. Medicul prescriptor pentru medicamentele de imunosupresie – clarificari de la CNAS

Incepand de la finele lunii aprilie, unii medici de familie au stopat scrierea retelor pentru medicatia de pe programul P 9.7 “Tratamentul starii posttransplant in ambulatoriu”, urmare a unei neintelegeri asupra termenului de “medic prescriptor”.

Pentru lamurirea situatiei ne-am adresat in 03 mai 2016 catre CNAS, iar raspunsul primit precizeaza ca medicul specialist din centrul de transplant, nominalizat prin ordin de ministru, transmite SCRISOARE MEDICALA catre “medicul prescriptor aflat in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate, la care pacientul se afla in evidenta.”

Cu alte cuvinte: NU SE SCHIMBA NIMIC FATA DE PERIOADA ANTERIOARA!

  1. Simplificarea procedurilor de acces la monitorizare pentru pacientii cu transplant pulmonar

Mai multi pacienti cu transplant pulmonar, ne-au semnalat faptul ca pentru a obtine finantarea controalelor periodice la spitalul AKH – Viena, unde au facut transplantul, este nevoie sa reia in fiecare an procedura care se aplica pentru a merge la tratament in strainatate in conditiile Ordinului 50/2004.

In vederea simplificarii acestei proceduri, ATR a inaintat catre Ministerul Sanatatii. S-au purtat, de asemenea, o serie de discutii intre dl. Gh. Tache, presedinte ATR si Ministrul Secretar de Stat dr. Victor Strambu,  dar si cu directorul Directiei de programe dr. Mihaela Bartos.

S-a agreat cu interlocutorii nevoia de a gasii o solutie de simplificare a procedurilor de documentare a nevoii de finantare, solutie favorabila pacientilor, avandu-se in vedere inclusiv propunerea avansata de ATR.

Presedintele ATR va ramane in continuare in contact permanent si schimb de informatii cu conducerea MS, pana la solutionarea problemei.