Multumim Neolife medical center, multumim d-lui manager Claudiu Tronciu, multumim “Neolife – alaturi de tine“, multumim d-na dr. Cristina Berteanu, multumim d-na dr. Corina Cocea. Datorita dumneavoastra, s-a vorbit pentru prima data in Romania, la un nivel atat de inalt, despre cancere la pacientii in stare post transplant. Speram ca acesta este inceputul unei abordari stintifice si pratice a subiectului.
Conferinta cu tema “Managemnetul calitatii in abordarea multidisciplinara complexa in lupta cu cancerul – alternativa, drept sau necessitate”, organizata de Asociatia Neolife – alaturi de tine, sub partonajul Comisiei pentru sanatate publica si Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Senatul Romaniei a reprezentat un eveniment inedit si extrem de util.
Participarea, alaturi de specialistii din domeniul oncologic si organizatiile de pacienti, a tuturor institutiilor sistemului de sanatate (Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Comisia pentru sanatate a Senatului, Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati a Senatului, Colegiul Medicilor din Romania, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate etc.), precum si a altor specialitati si institutii indispensabile in managementul de succes al pacientului oncologic (psihologie, protectie sociala, suport spiritual, Avocatul Poporului, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Stiintei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii etc.)
Prezentarile, dezbaterile si propunerile facute de multitudinea vorbitorilor au dus la concluzia necesitatii unei implicari multidisciplinare si multiinstitutionale in lupta cu cancerul. Ideea s-a materializat in redactarea unui “Pact interinstitutional pentru o abordare psiho-medicala complexa a luptei cu cancerul” structurat pe 5 capitole, care invita institutiile publice nationale, toti factorii identificati ca importanti in preventia si managementul cancerului, societatea civila si orice alte entitati interesate in lupta cu afectiunile oncologine sa se implice intr-o actiune comuna de lupta impotriva acestei maladii. Pactul urmareste, printre altele: armonizarea legislatiei nationale de preventie cu cea europeana, asigurarea asistentei psihologice pentru pacientii oncologici pe tot parcursul evolutiei bolii, dezvoltarea serviciilor comunitare integrate si asigurarea ingrijirii la domiciliu a acestor pacienti, protectia lor sociala, reintegrarea lor psiho – emotionala si psigo – sociala in familie si la locul de munca, imbunatatirea pregatirii personalului in sistemul de asigurare a sanatatii etc.
Presedintele ATR, a luat cuvantul in timpul dezbaterilor, facand o serie de propuneri si anume:
– introducerea in Pact, ca punct individualizat, a prevederii ca “pentru a avea o finalitate practica (Pactul, n.r.), sa fie incadrate (prevederile pactului, n.r.) in termene de analiza si evaluare prin participarea directa a tuturor semnatarilor”;
– necesitatea unei relatii permanente pacient – medic de familie – medic specialist (peste scrisoarea medicala), constand in informarea si comunicarea continua cu pacientii individual, dar si cu asociatiile de pacienti;
– definirea si sustinerea rolului psihologului in managementul integrat al pacientului oncologic, de la formularea suspiciunii, pana la finalul bolii;
– cresterea importantei protectiei sociale a pacientilor cronici;
– monitaorizarea finalitatii planurilor de masuri emise de Ministerul Sanatatii;
– nevoia de a se studia, si in Romania, incidenta imbolnaviri cu anumite forme de cancer a pacientului cu transplant.
In intampinarea nevoii expuse de dl. Gh. Tache, a venit prezentarea facuta de d-na dr. Corina Cocea – oncolog – cu privirea la existenta unei cauzalitati intre diferite tipuri de cancere si tratamentul imunosupresor al pacientilor in stare post transplant. Au fost prezentate experiente si studii din Statele Unite ale Amercii si din Anglia pe acest subiect, care este destul de putin abordat si la nivel mondial. Si aceasta in conditiile in care, TOATE prospectele medicamentelor imunosupresoare atentioneaza asupra posibilitatii aparitiei de cancere.
Nu poate decat sa ne bucure si sa ne dea speranta faptul ca subiectul este abordat.
Orice are un inceput!