Banner Description

21 aprilie 2016 – Forumul National al Organizatiilor de Pacienti

Asociatia Transplantatilor din Romania, ca membru fondator COPAC, in acest an a participat la dezbaterile Forumului National al Organizatiilor de Pacienti cu o delegatie de 37 de membrii, atat in plen, cat si in workshop-uri.

Pentru Coalitia Organizatiilor de Pacienti cu Afectiuni Cronice (COPAC), a devenit o traditie reunirea anuala a principalelor organizatii de pacienti din tara (membrii si nemembrii) intr-o intalnire care sa dezbata problemele cu care acestea se confrunta.

In deschiderea lucrarilor plenare a vorbit dl. dr. Victor Strambu, ministru secretar de stat in Ministerul Sanatatii, care s-a inceput discursul cu multumiri aduse ATR pentru implicarea totala in deblocarea accesului pacientilor la transplant pulmonar. In acest context, dl. MSS, a amintit ca au fost desemnate 3 centre pentru intocmirea dosarelor de tratament prin transplant pulmonar, la: Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara.

In derularea lucrarilor, principalele teme in discutie au vizat:

– situatia medicamentelor pe piata si problemele generate de dezvoltarea comertului intracomunitar, urmare a scaderii preturilor in anul trecut;

– finantarea sistemului se sanatate – evolutia bugetelor alocate progamelor nationale de sanatate de catre CNAS si strategia de finantare in viitor;

– implementarea si functionarea Platformei Informatice in Asigurarile de Sanatate (reteta electronica, cardul de sanatate, dosarul electronic, concediul medical in format electronic); – nevoia dezvoltarii de modele de organizare in sistemul spitalicesc; formarea “Grupului de dialog farma”;

– infectiile nozocomiale si infectiile asociate ingrijirilor medicale;

– protectia sociala a pacientilor cronici;

– comunicarea pacient – medic.

Ca de obicei, workshop-ul “Protectia sociala in cazul pacientilor cu afectiuni cronice” a fost moderat de dl. Gheorghe Tache, presedinte Asociatia Transplantatilor din Romania. Discutiile s-au orientat in directia noilor criterii de incadrare in grad de handicap, aflate in lucru la Ministerul Muncii si la propunerea MM ca acestea sa fie comune pentru handicap si invaliditate si in conformitate cu Clasificarea Internatiernationala a Functionalitatii a OMS. Discutia pe aceasta tema va fi reulata la Directia Generala Protectie Persoane cu Dizabilitati.

In acest an, Forumul National al Asociatiilor de Pacienti a reunit aproximativ 150 de reprezentanti din intreaga tara, reprezentand patologii diferite precum diabet, scleroza multipla, transplant, pacienti cu dializa, HIV/SIDA, Parkinson, cancer, hemofilie, talasemie etc. Fiecare a venit pentru a discuta in numele pacientilor pe carei reprezinta si a afla raspunsuri la intrebarile care ii framanta.” – se spune in comunicatul COPAC.

… Si pentru ca pe 18 aprilie a fost ziua de nastere a domnului Tache, pe 19 l-am sarbatorit impreuna.