Banner Description

19 februarie 2016 – 5 sedinte hemodializa pacient/an, mai putin decat este nevoie

Pacientii in program de hemodializa au fost informati ca din totalul sedintelor de hemodializa de care au nevoie intr-un an, CNAS le deconteaza mai putin cu 5. Oamenii s-au speriat si ne-au cerut ajutorul.

Ca de fiecare data in asemenea ocazii, conducerea ATR s-a mobilizat, a inceput documentarea si a transmis catre CNAS o adresa prin care informeaza asupra situatiei existente si solicita rezolvarea urgenta a acesteia. Dupa cum declara presedintele ATR, dl. Gheorghe Tache, “adresa a fost fundamentata si argumentata prin prisma corelarii actelor normative in domeniu care sa  asigure decontarea totala a serviciilor medicale pe profil. In discutiile purtate cu unii factori de conducere ai casei s-a subliniat luarea in calcul si a cardului de sanatate folosit de pacienti, ca document justificativ, legal si operativ, in evidentierea numarului de sedinte de dializa si a obligativitatii decontari.”

Pentru moment se asteapta raspunsul CNAS, iar daca acesta va fi nefavorabil, demersurile institutionale ale ATR vor continua pentru rezolvarea situatiei create prin Ordinul CNAS 507/2015 pana la obtinerea rezolvarii acesteia in favoarea pacientului. Pacientului trebuie sa i se asigure acces integral la tratament, in conditiile Programului National de Supleere a Functiei Renala la pacientii cu IRC si in conformitate cu protocoalele medicale, iar ATR va monitoriza si se va implica in procesul de rezolvare a acestei probleme.