Deoarece discutiile in media au luat amploare cu privire la transplantul pulmonar si efectuarea acestuia in Romania, iar redactiile de presa ne contacteaza pentru un punct de vedere, consideram ca este cazul sa facem cunoscuta opinia asociatiei cu privire la acest subiect.
ATR grupeaza si reprezinta pacienti cu toate tipurile transplant, cu arie de acoperire nationala, iar asociatia este implicata activ in promovarea si sustinerea acestei ramuri de varf a medicinei.
ATR a sustinut si sustine permanent dezvoltarea activitatii de transplant in tara, prin demersuri directe la Ministerul Sanatatii, prin activitati diverse de la campanii pro donare la conferinte pe structura pacient – medic – decident, urmarind si solicitand in permanenta accesul la transplant si SIGURANTA pacientilor transplantati.
De fiecare data, ATR a luat atitudine si a intervenit la factorii de decizie din sistemul medical pentru orice problema semnalata de pacienti, care a vizat calitatea si siguranta vietii pacientului. Astfel, ATR a sustinut de cate ori a fost nevoie, la Ministerul Sanatatii, problemele de acces la transplant si la tratament ale pacientilor pre si post transplant pulmonar. Numai in acest an a fost nevoie sa intervenim atat in timpul mandatului d-lui Achimas – Cadariu, cat si al d-lui Vlad Voiculescu.
Sustinem de mai multi ani necesitatea crearii unui centru de transplant pulmonar in tara noastra din urmatoarele considerente:
– cresterea accesului la transplant pulmonar;
– accesul rapid la monitorizare si tratament in situatii de urgenta medicala a pacientilor transplantati;
– scaderea costurilor atat ca transplant, cat si ca monitorizare;
– fructificarea experientei acumulate de medicii pneumologi din tara noastra.
Cu privire la acreditarea si efectuarea de transplant pulmonar la spitalul Sfanta Maria, pacientii sunt interesati de urmatoarele aspecte:
– dotarea blocului operator si a sectiei de ATI;
– conditiile de ingrijire spitaliceasca, recuperare si monitorizare;
– existenta complete a corpului medical pe segmentele: operator, ATI, recuperare si monitorizare.
In acest context, asteptam cu mult interes concluziile corpului de control al Ministerului Sanatatii, pozitia Agentiei Nationale de Transplant si decizia Ministrului Sanatatii.
Trebuie sa precizam, ca din momentul in care o unitate spitaliceasca din tara noastra a efectuat un transplant pulmonar, legea interzice finantatrea de catre statul roman a operatiilor de transplant pulmonar, dar si a monitorizarii pacientilor post transplant, in exteriorul tarii.