Banner Description

18.11.2015 – Invitatie pentru presa

Asociatia Transplantatilor din Romania (ATR), in colaborare cu Primaria Municipiului Ramnicu Valcea, va invita sa participati la conferinta de presa cu tema “Actul donarii, transplantul si starea post transplant”, care se va desfasura joi 19 noiembrie 2015, ora 10.30, la sediul Primariei municipiului din str. General Praporgescu nr. 14, Ramnicu Valcea.

In anul 2014, in materie de transplant de organe, statistica arata asa:

 4875 pacienti pe listele de asteptare pentru transplant (renal, hepatic, cord si pancreas); intrati pe lista doar in cursul anului 1041; decedati dintre pacientii de pe lista in cursul anului – 61;

– 448 de proceduri de transplant efectuate.Cifrele acestea ne spun ca la sfarsitul anului 2014, 91% dintre pacientii de pe listele de asteptare continuau sa astepte!

“Asociatia Transplantatilor din Romania este solidara cu acesti pacienti si considera ca pentru imbunatatirea situatiei este necesara o informare permanenta, complexa si corecta in spatiul public privind caracterul legal al donarii de organe, nobletea gestului donarii si beneficiile tratamentului prin transplant. Acesta este motivul pentru care ATR, in mod consecvent, desfasoara anual Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe”, sub auspiciile Ministerului Sanatatii, pentru a dezbate subiectul cu publicul, presa si institutiile implicate”, a declarat dl. Gh. Tache, presedintele ATR.

Vor fi prezenti in sala de conferinte pacienti cu transplant si pacienti in program de dializa, oameni care se lupta pentru fiecare clipa de viata, care se bucura pentru fiecare victorie, dar care, in societate, incearca sa se comporte cat mai normal, astfel incat sa nu frapeze cu starea lor medicala.

Sunt asteptati sa participe reprezentanti ai institutiilor implicate in asigurarea calitatii vietii pacientilor cu transplant – Casa Judeteana de Sanatate, Directia de Sanatate Publica, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – reprezentanti ai filialei Valcea a Societatii Nationale de Crucea Rosie, ai Camerei Notarilor publici, medici specialisti si de familie, donatori etc.

Veti avea de asemenea ocazia sa aflati ce s-a intamplat in etapele anterioare si ce se va intampla in continuare la Ramnicu Valcea.

Va fi interesant sa vedeti o expozitie de desene cu tema “Organe desenate altfel”, desene realizate de elevi din Campina si Telega in cadrul activitatilor “Scoala altfel”.

Gazduirea acestei conferinte de presa de catre Primaria Municipiului Rm. Valcea si tot suportul acordat de aceasta institutie ne bucura si denota sustinerea acordata cauzei pe care ATR, prin Campania “Spune DA! Sustine donarea de organe”, o aduce in discutie publica.